Yurt dışı iş deneyim belgesinde iş bitim tarihi eksikliği ve belge türünün iş durumu belgesi olarak değerlendirilmesi - 2018/UY.II-1989

KÜNYE

• Toplantı No: 2018/065
  • Gündem No: 19
  • Karar Tarihi: 28.11.2018
  • Karar No: 2018/UY.II-1989
  • Başvuru Sahibi: Boss Müt. Tic. A.Ş. - Önsöz Turz. ve Müş. İnş. Taah. A.Ş. İş Ortaklığı
  • İhaleyi Yapan İdare: Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı Fen İşleri Dairesi Başkanlığı
  • İKN: 2018/421046
  • İhale Adı: Muğla Büyükşehir Belediyesi Bodrum İlçesi Terminal Binası Yapılması

Özet

Yurt dışı iş deneyim belgesinde işin bitim tarihinin bulunmaması nedeniyle teklifin değerlendirme dışı bırakılması uygun bulunmuştur

Başvuru / İddialar

Başvuru sahibi, sunduğu iş deneyim belgesinin iş bitirme belgesi niteliğinde olduğunu, işin geçici kabulünün yapıldığını ve ek işlerin tamamlanma oranının %87,56 olduğunu belirterek teklifinin değerlendirmeye alınmasını talep etmiştir.

Kurul Değerlendirmesi

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 39. maddesinin 16. fıkrası gereğince, yurt dışında gerçekleştirilen işlerle ilgili iş deneyim belgelerinde işin bitim tarihinin bulunması zorunludur. Sunulan belgede işin bitim tarihi yer almamakta ve işin %87,56 tamamlandığı belirtilmektedir. Ayrıca, iş durum belgeleri düzenlendikleri tarihten itibaren bir yıl süreyle geçerlidir ve bu sürenin aşılması nedeniyle belge geçersizdir. Bu tespitler ışığında, iş deneyim belgesi iş bitirme belgesi niteliğinde değildir.

İdare Görüşü

İdare, iş deneyim belgesinin üzerinde işin bitim tarihinin bulunmadığını, belgeyi iş durum belgesi olarak değerlendirdiğini ve iş durum belgesinin düzenlenme tarihinden itibaren bir yıl geçmesi nedeniyle teklifin değerlendirme dışı bırakıldığını belirtmiştir.

Genel Soru–Cevap

Soru: Yurt dışı iş deneyim belgelerinde işin bitim tarihinin neden açıkça belirtilmesi gerekir ve eksik belirtilmesi durumunda nasıl bir değerlendirme yapılır?
Cevap: Yurt dışı iş deneyim belgelerinde işin bitim tarihinin bulunması, söz konusu işin tamamlandığını gösteren kesin bir delil niteliğindedir. İş bitim tarihi eksik veya belirsiz belirtilirse, belge iş bitirme belgesi olmaktan çıkar, iş durum belgesi niteliğine bürünür. Bu durumda, işin tamamlandığına dair kesinlik sağlanamadığı için teklifin yeterlik değerlendirmesinde sorun yaşanabilir ve belge kabul edilmez. Bu yaklaşım, tekliflerin karşılaştırılabilirliği ve eşit muamele açısından önem taşır.

Soru: İş durum belgesi olarak kabul edilen yurt dışı iş deneyim belgelerinin geçerlilik süresi nasıl belirlenir ve bu sürenin aşılması teklif değerlendirmesini nasıl etkiler?
Cevap: İş durum belgeleri, düzenlendikleri tarihten itibaren belirli bir süre için (genellikle 1 yıl) geçerli sayılırlar. Bu süre aşılırsa, belge teknik yeterlilik veya iş deneyim belgesi olarak kullanılamaz. Süresi geçmiş iş durum belgeleri, işin güncel ve tamamlandığına dair kanıt olarak kabul edilmez ve bu durumda başvuru sahibinin teklifi değerlendirme dışı bırakılabilir. Bu hüküm, ihale dokümanında belirtilen geçerlilik süreleri ve ilgili mevzuat ışığında somut olarak belirlenir.

Soru: Yurt dışı iş deneyim belgesinde işin tamamlanma oranının belirtilmesi, belgeyi iş bitirme belgesi saymak için yeterli midir?
Cevap: İşin tamamlanma oranının belirtilmesi, işin yapıldığına dair bilgi verir ancak tek başına iş bitirme belgesi yerine geçmez. İş bitirme belgesinde tamamlanma oranı yerine işin resmi olarak bitirildiğini veya geçici kabulünün yapıldığını gösteren iş bitim tarihi şarttır. Mevzuat ve uygulama kararları, iş bitim tarihinin açıkça yazılmadığı belgeleri iş bitirme belgesi olarak değerlendirmemekte; bu nedenle tamamlanma oranı tek başına belge kabul edilmeye yeterli görülmemektedir.

Soru: İhale komisyonları, yurt dışı iş deneyim belgelerini iş durum belgesi olarak değerlendirdiklerinde hangi hukuki çerçeveyi göz önünde bulundurmalıdır?
Cevap: İdareler, yapı işleri ihale yönetmeliği ve ilgili yasal düzenlemeler çerçevesinde yurt dışı iş deneyim belgelerinde iş bitim tarihinin varlığına dikkat eder. Belge üzerinde iş bitim tarihi yoksa belge iş durum belgesi sayılır ve iş durum belgelerinin geçerlilik süresi, düzenlenme tarihinden itibaren değerlendirilir. İhale komisyonları bu çerçevede, belge geçerlilik süresi dolmuşsa veya iş bitim tarihi yoksa belgeyi kabul etmeme ve teklifi değerlendirme dışı bırakma hakkına sahiptir. Bu uygulama hukuki içtihatlarla da desteklenmektedir.

Soru: Tekliflerin değerlendirme sürecinde iş deneyim belgesi ile iş durum belgesi arasındaki fark neden kritik bir husus olarak öne çıkar?
Cevap: İş deneyim belgesi (iş bitirme belgesi), teklif sahibinin benzer işi tamamladığını ve işin bittiğini resmi olarak kanıtlayan dokümandır. İş durum belgesi ise işin yürütüldüğünü, ancak henüz tamamlanmadığını gösterir. Bu fark, teklifin yeterlilik kriterlerini karşılayıp karşılamaması açısından belirleyicidir. İş durum belgesine dayanarak teklif vermek, işin tamamlandığına dair yeterli garanti vermediği için teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına neden olabilir. Bu nedenle ihale komisyonları, her iki belge türünün kriterlerini doğru şekilde ayırt etmeye özen göstermelidir.

Vakaya Özel Soru–Cevap

Soru: Başvuru sahibinin sunduğu yurt dışı iş deneyim belgesindeki işin bitim tarihinin bulunmaması, teklifin değerlendirme dışı bırakılması için hangi somut hukuki gerekçeyi oluşturmuştur?
Cevap: İş deneyim belgesinde işin bitim tarihinin bulunmaması, belgeyi iş bitirme belgesi olmaktan çıkarıp iş durum belgesi niteliğine sokmaktadır. Yönetmelikte yurt dışı iş deneyim belgesinde işin bitim tarihinin bulunması zorunlu olduğundan, sunulan belge iş bitirme belgesi olarak kabul edilmemiş ve dolayısıyla teklif değerlendirme dışı bırakılmıştır.

Soru: İş durum belgesi niteliğindeki yurt dışı iş deneyim belgesinin geçerlilik süresi incelenirken hangi kriterler esas alınmış ve bu kriterler somut vakaya nasıl uygulanmıştır?
Cevap: İş durum belgelerinin düzenlendikleri tarihten itibaren bir yıl süreyle geçerli olduğu esası uygulanmış, sunulan belge bu sürenin aşılması nedeniyle geçerliliğini yitirmiştir. Bu nedenle başvuru sahibinin sunduğu belge belge geçerlilik şartını sağlamadığı için teklif değerlendirme dışı bırakılmıştır.

Soru: Başvuru sahibinin itirazı, yani işin geçici kabulünün yapılması ve işin %87,56 tamamlanmasının belgeyi iş bitirme belgesi haline getirmesi iddiası, neden kabul edilmemiştir?
Cevap: İşin geçici kabulünün yapılması ve tamamlanma oranı belgenin iş bitirme belgesi olarak değerlendirilmesi için yeterli değildir; belgenin üzerinde mutlaka iş bitim tarihinin yer alması gerekir. Sunulan belgede bu tarih bulunmadığından ve Yönetmeliğe uygun olmadığı için iddia reddedilmiştir.

Soru: İdarenin teklif değerlendirme sürecinde yurt dışı iş deneyim belgesini iş durum belgesi olarak değerlendirmesi ve buna dayanarak teklifi reddetmesi ne şekilde yerinde bulunmuştur?
Cevap: İdare, belgenin iş bitirme belgesi yerine iş durum belgesi olarak değerlendirilmesinde ve buna bağlı olarak süresi geçen bir belge kabul edilmediği için teklifin değerlendirme dışı bırakılmasında mevzuata uygun hareket etmiştir. Kurul da bu yaklaşımı yerinde bularak itirazen şikâyet talebini reddetmiştir.

Detaylı Analiz

İhaleye konu olayda, başvuru sahibi tarafından yeterlik kriteri kapsamında sunulan yurt dışı kaynaklı iş deneyim belgesinin niteliği tartışma konusu olmuştur. Şikâyet, belgenin iş bitirme belgesi olduğunu iddia eden istekli ile belgedeki unsurları değerlendirerek bu görüşe katılmayan idare ve Kurulun yaklaşımı etrafında şekillenmiştir. Anlaşmazlık, belgenin işin yeterlik kriterini karşılayacak biçimde hazırlanıp hazırlanmadığına ve bu nedenle teklifin değerlendirme dışı bırakılıp bırakılmayacağına odaklanmaktadır.

Uyuşmazlığın temelinde, başvuru sahibince sunulan iş deneyim belgesinde işin bitim tarihinin yer almaması yer almaktadır. Bu eksiklik nedeniyle belge idare tarafından iş bitirme belgesi olarak değil, iş durum belgesi olarak değerlendirilmiş; bu nitelendirme üzerinden belgenin geçerlilik süresi değerlendirilmiş ve teklifin değerlendirme dışı bırakılması sonucuna ulaşılmıştır. Başvuru sahibi ise işin %87,56’sının tamamlandığını ve geçici kabulünün yapıldığını vurgulayarak, belgenin iş bitirme belgesi olarak kabul edilmesi gerektiğini ileri sürmüştür.

Ancak işin fiilen ne ölçüde tamamlandığı ya da geçici kabul işleminin yapılıp yapılmadığı, belge niteliği açısından tek başına belirleyici sayılmamıştır. Bu vakada özellikle belgede yer alması gereken “işin bitim tarihi” unsurunun yokluğu belirleyici olmuş ve Kurul, yönetmelik uyarınca yurt dışı iş deneyim belgelerinde bu tarihin bulunmasının zorunlu olduğunu vurgulamıştır. Bu eksiklik nedeniyle belge iş bitirme belgesi değil, iş durum belgesi olarak değerlendirilmiştir. Dolayısıyla başvuru sahibinin belge içeriğine yönelik yorumları ve işin ilerleme düzeyi esaslı nitelendirmeyi değiştirmede yeterli görülmemiştir.

İş durum belgelerine ilişkin bir diğer değerlendirme noktası da geçerlilik süresidir. Kurul, belgelerin düzenlendikleri tarihten itibaren bir yıl süreyle kullanılabileceğini dikkate almış ve başvuru sahibince sunulan belgenin bu süreyi aşması nedeniyle artık geçerli olmadığına kanaat getirmiştir. Belge geçerli olmadığında ise, teklifi teknik yeterlik açısından desteklemesi mümkün olmamaktadır. Buna bağlı olarak, idarenin belgeyi geçerli kabul etmeyip teklifi değerlendirme dışı bırakma işleminin hukuki dayanaktan yoksun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Kurul, yaptığı inceleme sonucunda idarenin tutumunu hukuki ve yerinde bulmuştur. Belge içeriğinin yönetmelikte öngörülen zorunlu bilgileri içermediği ve süresi içinde sunulmadığı açıkça değerlendirilmiş; bu nedenlerle teklifin değerlendirme dışı bırakılmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı belirtilmiştir. Böylece, başvuru sahibinin iddiaları yerinde görülmemiş ve itirazen şikâyet başvurusu reddedilmiştir.

Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.

Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.