KÜNYE
- Toplantı No: 2023/006
- Gündem No: 73
- Karar Tarihi: 18.01.2023
- Karar No: 2023/UY.I-180
- Başvuru Sahibi: Par-San Yapı A.Ş.
- İhaleyi Yapan İdare: Devlet Su İşleri 22. Bölge Müdürlüğü
- İKN: 2022/1092332
- İhale Adı: Rize-Güneysu İlçe Merkezi ve Köyleri 2 Kısım
Özet
Teknik belgelerdeki eksiklik nedeniyle teklifin değerlendirme dışı bırakılması mevzuata uygundur
Başvuru / İddialar
Başvuru sahibi, EKAP’a yüklenen yönetim kurulu karar defterinin ortaklık bilgilerini içermediği ve güncel olmadığı gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının haksız olduğunu, yönetim kurulu karar defterinin tamamlatılabilir belge olarak kabul edilmesi gerektiğini iddia etmiştir.
Kurul Değerlendirmesi
Kurul, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği ve Kamu İhale Genel Tebliği hükümlerine göre, anonim şirketlerde ortaklar ve ortaklık oranlarının pay defteri ile dayanağı yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a eksiksiz, doğru ve güncel olarak yüklenmesinin zorunlu olduğunu; başvuru sahibinin pay devrine ilişkin yönetim kurulu kararını EKAP’a yüklemediğini ve bu nedenle teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata uygun olduğunu tespit etmiştir. Ayrıca, ihale üzerinde bırakılan iş ortaklığının özel ortağının da benzer eksiklikleri taşıdığı halde teklifinin değerlendirmeye alınmasının mevzuata aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.
İdare Görüşü
İdare, başvuru sahibinin EKAP’a yüklediği yönetim kurulu karar defterlerinin pay defterindeki ortaklık oranlarına dayanak olmadığını, dolayısıyla teklifin değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata uygun olduğunu savunmuştur.
Genel Soru–Cevap
Soru 1: Anonim şirketlerde ortaklık oranlarının belgelenmesinde pay defteri ve yönetim kurulu karar defterinin rolleri nelerdir, bu belgelerdeki uyumsuzluk ihalede nasıl değerlendirilir?
Cevap: Ortaklık oranlarının doğru ve güncel olarak gösterilmesi için pay defteri esas alınırken; bu bilgilerin geçerliliğini desteklemek üzere yönetim kurulu karar defterinde pay devrine ilişkin kararların yer alması gereklidir. İhale sürecinde pay defteri bilgileriyle yönetim kurulu karar defteri arasında tutarsızlık veya eksiklik varsa, teklifin güvenilirliği tartışma konusu olur ve bu durum teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına yol açabilir.
Soru 2: EKAP’a yüklenen belgelerde ortaklık yapısına ilişkin bilgilerin güncelliği ve eksiksizliği neden ihalede kritik bir kriter olarak değerlendirilir?
Cevap: Ortaklık yapısına ilişkin bilgilerin güncel ve eksiksiz olması, ihaleye katılan gerçek durumu yansıtması ve şirket yönetiminde herhangi bir değişiklik olup olmadığını göstermesi bakımından önemlidir. Bu belgelerde eksik veya güncel olmayan bilgi bulunması, ihale komisyonunun teklif sahibinin yeterliliğini ve güvenilirliğini doğru değerlendirmesini zorlaştırır; bu nedenle teklifin elenmesine yol açabilir.
Soru 3: İhale sürecinde yüklenici/isteklilerden talep edilen belgelerde eksiklik ve uyumsuzluk tespit edildiğinde, bu eksikliklerin tamamlatılması mümkün müdür ve sınırları nelerdir?
Cevap: Bazı eksiklikler idare tarafından tamamlatılabilir belge olarak kabul edilebilirken, ortaklık oranları ve şirket pay devrine ilişkin belgelerdeki temel eksiklikler tamamlatma kapsamında görülmeyebilir. Özellikle yönetim kurulu karar defterinin güncel olmaması veya pay defteri ile uyumsuz olması gibi durumlarda teklifin kapsamlı şekilde değerlendirilmesi gerektiğinden, bu tür eksikliklerin tamamlatılması genellikle mümkün olmaz ve teklif elenebilir.
Soru 4: İş ortaklıklarında, ortakların veya özel ortakların ortaklık yapısına dair belgelerinde eksiklik olması halinde ihalede nasıl bir uygulama yapılmalıdır?
Cevap: İş ortaklıklarında her ortağın ortaklık yapısına ilişkin belgelerinin eksiksiz ve güncel olması gereklidir. Ortaklardan birinin belgelerinde eksiklik varsa, iş ortaklığının teklifinin tamamının değerlendirme dışı bırakılması gerekir. Bazı ortakların eksik belgeleri nedeniyle teklifin kısmen değerlendirmeye alınması uygulaması mevzuata aykırı sayılır.
Soru 5: Yönetim kurulu karar defterinin içeriğinde hangi hususların yer alması tekliflerin uygun şekilde değerlendirilmesi açısından zorunludur?
Cevap: Yönetim kurulu karar defterinde ortaklık yapısındaki değişikliklere ilişkin kararlar (örneğin, pay devirleri) açık ve güncel şekilde yer almalıdır. Bu bilgiler, pay defterindeki ortaklık oranlarıyla uyumlu olmalıdır. Aksi takdirde, teklifin dayanağı sağlam olmaz ve teklif değerlendirme dışı bırakılabilir.
Vakaya Özel Soru–Cevap
Soru 1: Başvuru sahibinin yönetim kurulu karar defterinin güncel olmaması ve ortaklık oranlarına ilişkin bilgileri içermemesi halinde, teklifinin değerlendirme dışı bırakılması hukuka uygun mudur?
Cevap: Evet, başvuru sahibinin yönetim kurulu karar defterinin pay defterindeki ortaklık oranlarını desteklememesi ve güncel olmaması nedeniyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılması mevzuata uygundur.
Soru 2: Yönetim kurulu karar defterinin ortaklık oranlarına ilişkin bilgiler içermemesi durumunda, bu belgenin tamamlatılabilir belge olarak kabul edilip edilemeyeceği konusunda nasıl bir değerlendirme yapılmıştır?
Cevap: Yönetim kurulu karar defterinin ortaklık bilgilerini içermemesi durumunda, bu belge tamamlatılabilir belge olarak kabul edilmemiştir ve dolayısıyla bu eksiklik nedeniyle teklif değerlendirme dışında bırakılmıştır.
Soru 3: İhale üzerinde bırakılan iş ortaklığının özel ortağının teklifinde benzer eksiklikler bulunmasına rağmen teklifinin değerlendirmeye alınması mevzuata uygun mudur?
Cevap: Hayır, iş ortaklığının özel ortağının teklifinde de benzer eksiklikler bulunmasına rağmen teklifin değerlendirmeye alınması mevzuata aykırıdır.
Soru 4: Benzer eksiklikler taşıyan iş ortaklığının teklifinin değerlendirme dışı bırakılması halinde ihale sürecinde ne yapılmalıdır?
Cevap: Bu durumda iş ortaklığının teklifi değerlendirme dışı bırakılarak, ihale işlemleri mevzuata uygun şekilde yeniden gerçekleştirilmelidir.
Detaylı Analiz
İhale sürecine konu uyuşmazlık, başvuru sahibinin teklifinin yönetim kurulu karar defterinin güncel olmaması ve ortaklık oranlarına ilişkin bilgileri içermemesi nedeniyle değerlendirme dışı bırakılmasıyla ilgilidir. İdare, bu belgelerdeki eksikliklerin şirketin gerçek ortaklık yapısını ortaya koymadığını belirterek teklifin geçerli sayılamayacağını savunmuştur. Başvuru sahibi ise söz konusu belgenin tamamlatılabilir nitelikte olduğu gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışında bırakılmasının hukuka aykırı olduğunu ileri sürmüştür. Ancak iddia edilen eksikliğin tamamlatılabilir belge kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği tartışması başvurunun esası bakımından kritik bir çerçeve çizmektedir.
Uyuşmazlığın merkezinde, anonim şirket statüsündeki isteklilerin, ihaleye katılım şartı olarak EKAP’a yüklemekle yükümlü oldukları pay defteriyle birlikte yönetim kurulu karar defterini de eksiksiz ve güncel biçimde sunmaları gerekliliği yer almaktadır. İncelemede, başvuru sahibinin yüklediği yönetim kurulu karar defterinin, pay devrine ilişkin herhangi bir karar içermediği ve bu nedenle pay defterindeki ortaklık oranlarını desteklemediği görülmektedir. Bu durum belgeler arasında yapısal bir uyumsuzluk doğurmuş; sonuç olarak teklifin güvenilirliği zedelenmiştir. İhale sürecinde teklifin dayandığı ortaklık yapısının açık şekilde tevsik edilememesi ise teklifin teknik ve şekli koşulları sağlamadığı yönünde değerlendirilmiştir.
Bu vakada, ortaklık belgelerindeki eksikliğin “esaslı unsur” kapsamında değerlendirilip değerlendirilmemesi sorunu gündeme gelmiştir. Kurul, sunulan yönetim kurulu karar defterinin ortaklık yapısındaki değişiklikleri içermemesi nedeniyle teklifin dayanağını ortadan kaldırdığına kanaat getirerek, bu tür bir eksikliğin tamamlatılabilir belge çerçevesinde değerlendirilemeyeceğini açıkça ortaya koymuştur. Burada, belgenin eksikliği yalnızca şekli değil, aynı zamanda teklifin esasına doğrudan etki eden bir bilgi eksikliği olarak görülmüştür. Bu bağlamda, yönetim kurulu karar defteri ile pay defteri arasında tutarlılık arz etmeyen durumlar teklifin bütününü etkileyen, telafi edilemez nitelikte bir eksiklik olarak ele alınmıştır.
İnceleme yalnızca başvuru sahibinin değil, ihalede üzerinde bırakılan iş ortaklığının da benzer nitelikte bir eksiklik taşıyıp taşımadığı yönünde genişletilmiştir. Sonuç olarak, bu iş ortaklığında yer alan özel ortağın da yönetim kurulu karar defterinde benzer biçimde ortaklık oranlarını gösteren ve destekleyen bilgi bulunmadığı tespit edilmiştir. Bu ise, ihale sürecinde eşit muamele ilkesi açısından çelişkili bir durum yaratmıştır. Aynı ihale kapsamında benzer eksikliğe sahip bir başvuru sahibinin teklifinin elenmesi, ancak aynı eksikliğe sahip bir başka isteklinin teklifinin kabul edilmesi ihale hukuku bakımından tutarsız bulunmuştur.
Kamu İhale Kurulu yaptığı değerlendirme sonucunda, başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasını hukuka uygun bulurken; ihale üzerinde bırakılan iş ortaklığının özel ortağına ilişkin benzer eksikliğe rağmen teklifin kabul edilmesinin mevzuata aykırı olduğuna karar vermiştir. Bu nedenle iş ortaklığının teklifi de geçersiz sayılmış ve ihale işlemlerinin yeniden, bu bulgular doğrultusunda yürütülmesi gerektiği yönünde hüküm tesis edilmiştir. Kararda, ortaklık yapısına ilişkin belgelerdeki güncellik ve doğruluğun ihale sürecinde belirleyici olduğu ve bu tür esaslı eksikliklerin değerlendirme dışı bırakma sonucunu doğurmasının yerinde olduğu vurgulanmıştır.
Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.
Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.