KÜNYE
- Toplantı No: 2022/001
- Gündem No: 40
- Karar Tarihi: 05.01.2022
- Karar No: 2022/UY.I-33
- Başvuru Sahibi: Çağlar Yol Yapı San. ve Tic. A.Ş.
- İhaleyi Yapan İdare: T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı
- İKN: 2021/434448
- İhale Adı: Bingöl İli Merkez İlçesi Çapakçur Vadisi Millet Bahçesi ve Millet Bahçesine Ait Sosyal Donatılar İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi
Özet
Yönetim kurulu başkanvekilinin ihaleye fesat karıştırma suçundan mahkumiyeti nedeniyle tüzel kişiliğin ihale dışı bırakılması hukuka uygundur
Başvuru / İddialar
Başvuru sahibi, yönetim kurulu başkanvekilinin adli sicil kaydındaki suçun mesleki faaliyete ilişkin olmadığını, dolayısıyla 4734 sayılı Kanun’un 10/e maddesi kapsamında ihale dışı bırakılmasının ve geçici teminatın gelir kaydedilmesinin hukuka aykırı olduğunu ileri sürmüştür.
Kurul Değerlendirmesi
Kurul, yönetim kurulu başkanvekilinin ihaleye fesat karıştırma suçundan mahkumiyetinin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 53/1-(e) maddesi kapsamında mesleki faaliyetle ilgili hak yoksunluğuna neden olduğunu, bu suçun mesleki faaliyet kapsamında işlendiğini ve ihale tarihinden önceki beş yıl içinde gerçekleştiğini tespit etmiştir. Bu nedenle, tüzel kişiliğin ihale dışı bırakılması ve geçici teminatın gelir kaydedilmesi mevzuata uygundur.
Genel Soru–Cevap
Soru: Kamu ihalelerinde tüzel kişiliğin yönetim kurulundaki kişilerin mesleki faaliyetle bağlantılı mahkumiyetleri nedeniyle ihale dışı bırakılması hangi ölçütlere göre değerlendirilir?
Cevap: Yönetim kurulunda yer alan kişilerin mahkumiyetlerinin, ihaleye konu mesleki faaliyet kapsamında işlenip işlenmediği temel ölçüttür. Suçun niteliği ve ihalenin konusu birlikte incelenir; mesleki faaliyet kapsamında olan ve ihale kapsamında değerlendirilebilen bir suç söz konusu ise, tüzel kişi ihaleye katılamaz. Bu değerlendirme sırasında mahkumiyetin niteliği, ceza tarihi ve ihalenin kapsamı göz önünde bulundurulur.
Soru: İhale dışı bırakma kararında, suçun işlenme tarihinin ihale tarihinden önceki belirli bir zaman aralığında olması neden önem taşır?
Cevap: Suçun, ihale tarihinden önceki mevzuatta öngörülen süre (genellikle beş yıl) içinde işlenmiş olması gerekir. Bu süre, ihaleye katılım engelinin güncelliğini ve doğrudan ihaleyle ilişkililiğini göstermeye yarar. Süre aşılmış ise suçun etkisi azalabilir veya ortadan kalkabilir. Bu nedenle idareler ve Kurullar, suçun mahkumiyet tarihini ve ihale tarihini karşılaştırarak süre uygunluğunu değerlendirir.
Soru: Yönetim kurulunda yer alan bir kişinin mahkumiyeti dolayısıyla tüzel kişiliğin ihale dışı bırakılması halinde, bu durum tüzel kişinin diğer temsilcilerine veya ortaklarına da otomatik olarak uygulanır mı?
Cevap: Mahkumiyet sadece ilgili kişinin mesleki faaliyet kapsamında olması halinde tüzel kişiliğin ihaleye katılımını engeller. Ancak otomatik olarak diğer ortaklar veya farklı temsilciler için aynı sonuç doğurmaz. Her bir kişinin durumu ayrı değerlendirilir. Yönetim kurulu üyelerinin tümünün veya çoğunluğunun benzer mahkumiyetlerinin olması durumunda ihale dışı bırakma ihtimali artabilir.
Soru: İdare veya isteklinin itirazen şikâyet sürecinde, mahkumiyetin mesleki faaliyetle ilişkisinin tespiti hangi delillerle ve hangi hususlar dikkate alınarak yapılır?
Cevap: İtirazen şikâyet değerlendirmelerinde mahkeme kararları, suçun işlendiği koşullar, suçun niteliği, yönetim kurulu üyesinin görev ve yetki alanı, kişinin ihaleyle ilgili yetkileri ve ihale konusu işin niteliği birlikte değerlendirilir. Ayrıca, Türk Ceza Kanunu’ndaki mesleki faaliyete ilişkin hak yoksunluğu hükümleri göz önünde bulundurulduğunda somut bağlantı aranır. Bu konuda kesin hükümlere dayanmayan belirsizlikler idari kurullarca dikkatle incelenir.
Soru: Geçici teminatın gelir kaydedilmesi işlemi, hangi durumlarda mahkumiyet nedeni ile ihale dışı bırakılan tüzel kişiler açısından söz konusu olabilir?
Cevap: İhale dışı bırakma gerekçesinin mesleki faaliyete ilişkin cezai mahkumiyet olması halinde, ilgili mevzuat hükümlerine dayanılarak geçici teminatın gelir kaydedilmesi yapılabilir. Bu uygulama, ihalede dürüstlük ve rekabet şartlarının korunması amacıyla, ihaleye katılımın engellenmesi sonucunda zararın telafisi için öngörülür. Ancak teminatın gelir kaydedilmesi kararının usulüne uygun ve gerekçeli olması beklenir.
Vakaya Özel Soru–Cevap
Soru: Yönetim kurulu başkanvekilinin ihaleye fesat karıştırma suçundan mahkumiyeti, bu mahkumiyetin mesleki faaliyet kapsamında olup olmadığını nasıl etkiler ve tüzel kişiliğin ihale dışı bırakılmasına ilişkin sonuçları nelerdir?
Cevap: Yönetim kurulu başkanvekilinin ihaleye fesat karıştırma suçundan mahkumiyeti, ihalenin ilgili olduğu mesleki faaliyet kapsamında gerçekleşmişse, bu durum tüzel kişiliğin hukuken ihaleye katılım hakkını engeller. Bu vakada Kurul, mahkumiyetin mesleki faaliyet kapsamında işlendiğine karar verdiği için tüzel kişiliğin ihale dışı bırakılması ve geçici teminatın gelir kaydedilmesi işlemleri mevzuata uygun bulunmuştur.
Soru: İdare dışı bırakma kararına karşı yapılan itirazen şikâyetin sonuçlanmasında yönetim kurulu başkanvekilinin suç önceki beş yıl içinde işlenmiş olmasının önemi nedir?
Cevap: İhaleye katılım engelinde belirlenen süre içinde işlenmiş bir suçun varlığı zorunludur. Bu vakada, suçun ihale tarihinden önceki beş yıl içinde gerçekleşmiş olması, Kurul tarafından mesleki faaliyet kapsamında işlenmiş sayılarak tüzel kişiliğin ihaleye alınmaması kararının hukuka uygunluğunu desteklemiştir. Dolayısıyla beş yıllık süre suçun ihale dışı bırakma için geçerli zaman aralığında işlendiğini göstermiştir.
Soru: Başvuru sahibi yönetim kurulu başkanvekilinin mahkumiyetinin mesleki faaliyete ilişkin olmadığını iddia etmiş, Kurul bu iddiaya nasıl yaklaşmıştır?
Cevap: Kurul, mahkeme kararlarını ve ceza mevzuatı hükümlerini esas alarak yönetim kurulu başkanvekilinin ihaleye fesat karıştırma suçunun mesleki faaliyet kapsamında işlendiğini tespit etmiştir. Bu nedenle başvuru sahibinin mesleki faaliyet ile ilgisi olmadığı yönündeki iddiasını reddetmiş, tüzel kişiliğin ihale dışı bırakılması kararını onamıştır.
Soru: Geçici teminatın gelir kaydedilmesi işleminin hukuka uygunluğunu bu vakada ne belirlemiştir?
Cevap: Yönetim kurulu başkanvekilinin mesleki faaliyet kapsamında işlenen ihaleye fesat karıştırma suçu nedeniyle tüzel kişiliğin ihaleye katılımının engellenmesi, geçici teminatın gelir kaydedilmesini de zorunlu kılmıştır. Kurul, bu uygulamanın mevzuata uygun olduğunu kabul etmiş, başvurunun reddi yönünde karar vermiştir.
Detaylı Analiz
Bu vakada temel uyuşmazlık, bir tüzel kişiliğin ihaleye katılımının yönetim kurulu başkanvekilinin sabıka kaydındaki bir hüküm nedeniyle engellenip engellenemeyeceği üzerinedir. Başvuru sahibi, söz konusu mahkumiyetin mesleki faaliyetten kaynaklanmadığını, bu nedenle ihaleye katılımın engellenmesi ve geçici teminatın gelir kaydedilmesinin hukuka aykırı olduğunu öne sürmüştür. Ancak karar mercii olan Kurul, yönetim kurulu başkanvekilinin sabıkasında yer alan suçun nitelik ve kapsamını değerlendirerek bu iddiayı yerinde bulmamıştır.
İhale sürecine ilişkin değerlendirme, tüzel kişinin sunduğu belgeler yerine, ilgili kişinin sabıka kaydındaki mahkumiyetin niteliği üzerinden şekillenmiştir. Bu çerçevede somut olayda ihaleye katılım yeterliği, doğrudan iş deneyim ya da belge sunumu gibi unsurlardan değil, yönetim yapısında bulunan bir kişinin adli sicil durumundan etkilenmiştir. İhale dışı bırakma işlemi de işbu kişinin mahkumiyeti ile ilişkilendirilmiş, geçici teminatın gelir kaydedilmesi bu ihlal çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Bu vakada “esaslı unsur” kavramı, tüzel kişiliğin temsili ve karar mekanizmalarında yer alan kişilerin bireysel fiillerinin tüzel kişi üzerinde yaratabileceği etkiler çerçevesinde ele alınmıştır. Kurul, yönetim kurulu başkanvekilinin işlediği suçun ihale süreçleriyle doğrudan bağlantılı olması nedeniyle mesleki faaliyetin bir parçası olduğuna hükmetmiştir. Böylece, anılan mahkumiyet yalnızca bireysel bir hüküm olmaktan çıkıp, tüzel kişiliğin ihaleye katılım yeterliğini ortadan kaldırabilecek esaslı bir unsur olarak değerlendirilmiştir.
Bu olayda pilot ortaklık ya da ortakların iş deneyimi yönünden bir tartışma yer almamaktadır. İdare ve Kurul değerlendirmelerinde, ortaklık yapısından ziyade yönetim organında görev alan bir kişi üzerinden ilerlenmiştir. Dolayısıyla iş deneyimi yeterliğiyle ilgili herhangi bir belge incelemesi ya da pilot ortak şartlarının sağlanıp sağlanmadığına ilişkin bir değerlendirme bulunmamaktadır.
Kurul, kararını oluştururken ceza hukukundaki hak yoksunlukları rejimini ve söz konusu mahkumiyetin ihaleye etkisini birlikte değerlendirmiştir. Mahkumiyetin ihale tarihinden önceki beş yıl içinde gerçekleştiği ve mesleki faaliyetle doğrudan ilişkili olduğunun tespiti sonucunda, ihaleye katılımın engellenmesi yönündeki kararın hukuka uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Bu çerçevede başvuru sahibi firmanın tüm iddiaları reddedilmiş; kamu ihale sisteminin temel ilkeleri arasında yer alan güvenilirlik ve şeffaflık ilkeleri doğrultusunda, ihale dışı bırakma ve geçici teminatın gelir kaydedilmesi işlemleri hukuka uygun bulunmuştur.
Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.
Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.