KÜNYE
- Toplantı No: 2021/036
- Gündem No: 29
- Karar Tarihi: 02.09.2021
- Karar No: 2021/UY.I-1627
- Başvuru Sahibi: Li-Ma İnş. Tem. Nak. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti.
- İhaleyi Yapan İdare: T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü Satın Alma ve Stok Kontrol Dairesi Başkanlığı
- İKN: 2021/284256
- İhale Adı: 5 Adet Döner Köprü Altyapısı Yapılması İşi
Özet
İmza sirküleri ile yönetim bilgileri teyit edilerek teklif değerlendirilmelidir
Başvuru / İddialar
Başvuru sahibi, yönetim bilgilerine ilişkin Ticaret Sicili Gazetesi’nde son durumun görülmediği gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının haksız olduğunu, imza sirkülerinde bu bilginin mevcut olduğunu ve teklifinin değerlendirilmesi gerektiğini iddia etmiştir.
Kurul Değerlendirmesi
İdari Şartnameye göre tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlilere ilişkin son durumun Ticaret Sicili Gazeteleri veya diğer belgelerle gösterilmesi mümkündür. Başvuru sahibinin beyan ettiği imza sirküleri, yönetim bilgisini teyit etmektedir. Bu nedenle, sadece Ticaret Sicili Gazetesi ile sınırlı kalınmamalı, imza sirküleri de değerlendirilmelidir.
İdare Görüşü
İdare, Ticaret Sicili Gazetesi’nde yönetim bilgileri eksik olduğu gerekçesiyle teklifin değerlendirme dışı bırakıldığını belirtmiştir.
Genel Soru–Cevap
Soru: Tüzel kişilik yönetimine ilişkin belgeler arasında imza sirküleri ve Ticaret Sicili Gazetesi’nden hangisi öncelikli veya zorunlu olarak dikkate alınmalıdır?
Cevap: Yönetim bilgisinin teyidinde, imza sirküleri Ticaret Sicili Gazetesi ile birlikte veya onun yerine kullanılabilir. İdare sadece Ticaret Sicili Gazetesi’ne dayanıp, başvuru sahibinin imza sirküleri gibi mevzuata uygun diğer belgelerini görmezden gelirse, bu durum mevzuata aykırı olabilir. Yani, öncelik tanımak yerine her iki belge türünün birlikte veya alternatif olarak değerlendirilmesi gereklidir.
Soru: İdari Şartnamede tüzel kişilik yönetimi için yalnızca Ticaret Sicili Gazetesi’nin istenmesi halinde, idare diğer belgeleri (örneğin imza sirküleri) dikkate alabilir mi?
Cevap: İdari Şartname yönetim bilgisinin teyidine ilişkin hükümler, Ticaret Sicili Gazetesi yanında, benzer nitelikteki diğer resmi belgeleri de kapsamışsa idare bu belgeleri dikkate alabilir. Ancak Şartnamede açıkça sadece Ticaret Sicili Gazetesi isteniyorsa, belgelerin değerlendirilmesinde tereddüte düşülebilir; bu durumda idarenin uygulama biçimi ve yargı kararları söz konusu olur.
Soru: Tüzel kişilikte yönetim bilgisinin eski veya güncel olmaması nedeniyle teklifin değerlendirme dışı bırakılması hangi durumlarda hukuka aykırı sayılır?
Cevap: Yönetim bilgisinin en güncel ve doğru hali, Ticaret Sicili Gazetesi dışında, imza sirküleri gibi hukuken geçerliliği olan belgelerle de kanıtlanabiliyorsa; idarenin sadece eksik veya eski sicil gazetesine dayanarak değerlendirme dışı bırakması hukuka aykırı olabilir. Güncel yönetim bilgisi bir belgede açıkça görülüyorsa, o bilgi esas alınmalıdır.
Soru: İmza sirküleri tüzel kişiliğin yönetim bilgilerini teyit etmek için hangi koşullarda yeterli sayılır?
Cevap: İmza sirküleri; tüzel kişiliğin yönetim kurulunda veya yetkililerinde kimlerin görevli olduğunu ve bunların yetkilerini resmi olarak gösteriyorsa, yönetim bilgisinin teyidinde dikkate alınabilir. Ancak imza sirküleri tek başına yeterli olur mu sorusu, idari şartnamede ve ilgili mevzuat hükümlerinde belirlenen kriterlere ve ihale makamının takdirine bağlıdır.
Soru: Tekliflerin değerlendirilmesinde tüzel kişiliğin yönetim durumuna ilişkin bilgi farklı belgelerle tutarsızlık taşıyorsa idare nasıl hareket etmelidir?
Cevap: Yönetim bilgileri farklı belgelerde çelişkiliyse idare, genellikle en güncel ve resmi belgeyi esas almalı, gerekirse belge talep ederek durumu netleştirmelidir. Çelişkiyi gidermeden ve belirsizliği açıklığa kavuşturmadan yapılacak değerlendirme hatalı sonuçlar doğurabilir ve iptal veya itirazlara yol açabilir. Bu nedenle, idarenin bu hususta titiz davranması gerekir.
Vakaya Özel Soru–Cevap
Soru: Başvuru sahibinin tüzel kişilik yönetimine ilişkin son durumun sadece Ticaret Sicili Gazetesi ile teyit edilmesi gerekmezken, imza sirkülerinin de geçerli bir belge olarak değerlendirilmemesi idarenin hangi hukuki hataya düşmesine neden olmuştur?
Cevap: İdare, tüzel kişilik yönetim bilgi ve belgelerinde mevzuata uygun diğer geçerli kanıtları, özellikle imza sirkülerini göz ardı ederek teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına karar vermiş; bu durum, mevzuata aykırılık teşkil eden bir işlem hatasıdır.
Soru: İdari Şartname yönetim bilgileri açısından hangi belge veya belgeleri teklif değerlendirmesinde dikkate alma konusunda başvuru sahibinin lehine esneklik sağlamaktadır?
Cevap: İdari Şartname, tüzel kişilik yönetimiyle ilgili son durumu sadece Ticaret Sicili Gazetesi ile değil, imza sirküleri gibi diğer belgelerle de gösterebilme imkânı tanımakta; dolayısıyla teklif değerlendirmesinde ticaret sicili gazetesi ile birlikte imza sirküleri de dikkate alınmalıdır.
Soru: İmzalı sirkülerin yönetim bilgisini teyit etmesi durumunda başvuru sahibinin teklifinin idarece değerlendirme dışı bırakılması ne şekilde sonuçlanmıştır?
Cevap: Başvuru sahibinin sunduğu imza sirküleri yönetim bilgilerini doğruladığı için teklifinin değerlendirme dışı bırakılması hukuka aykırı bulunmuş ve idarenin ihale işlemlerini bu doğrultuda yeniden yapması kararlaştırılmıştır.
Soru: Ticaret Sicili Gazetesi’nde tüzel kişilik yönetimine ilişkin bilgiler bulunmadığı halde teklif değerlendirmenin tamamlanması için idarenin hangi işlemi yapması gerekir?
Cevap: İdarenin, yalnızca Ticaret Sicili Gazetesi ile sınırlı kalmayıp başvuru sahibinin sunduğu imza sirkülerini esas alarak yönetim bilgisini teyit etmesi ve teklif değerlendirmesini bu bilgiye göre yaparak ihale sürecini mevzuata uygun hale getirmesi gerekir.
Detaylı Analiz
İhaleye katılan başvuru sahibinin teklifi, tüzel kişiliğin yönetimindeki kişilere ilişkin bilgilerin sunulan Ticaret Sicili Gazetesi’nde tam olarak görünmemesi nedeniyle değerlendirme dışı bırakılmıştır. Başvuru sahibi ise, bu bilgilerin teklifle birlikte sunulan imza sirküsünde açık ve güncel şekilde yer aldığını, dolayısıyla teklifinin geçerli olduğunu ileri sürmüştür. Uyuşmazlık, tüzel kişinin temsil ve ilzama yetkili kişilerinin sadece Ticaret Sicili Gazetesi’nden mi teyit edilebileceği, yoksa imza sirkülerinin de bu işlevi yerine getirip getiremeyeceği noktasında toplanmaktadır.
İhale sürecinde teklif dosyalarında sunulan belgeler vasıtasıyla tüzel kişilerin yönetsel yapılarının anlaşılması önem taşır. İdare, sadece sunulan Ticaret Sicili Gazetesi’ne bakarak oradaki bilgi eksikliğini yeterlik şartlarının karşılanamadığı şeklinde değerlendirmiştir. Ancak başvuru sahibinin imza sirküsünde, temsilci yetkili kişilerin güncel bilgilerine ilişkin doğrudan kanıt sunulmuş olması, bu belgenin ihale mevzuatı açısından değerlendirmeye alınması gerektiğini gündeme getirmiştir. Bu bağlamda, yalnızca Ticaret Sicili Gazetesi’ne dayalı olarak teklifin elenmesi işlemi, belgelere bütüncül bakılmaması nedeniyle sorunlu görülmüştür.
Uyuşmazlıkta tartışılan temel mesele, belgedeki eksikliğin “esasa etkili” bir unsur olup olmamasıdır. Kamu İhale Kurulu, yönetim bilgisi teyidi konusunda idarenin, sadece tek bir resmi belgeyle sınırlı kalmak yerine, şartnamede belirtilen alternatif belgeleri de dikkate alması gerektiği kanaatine varmıştır. Burada önemli olan, tüzel kişiliği temsile yetkili kişilerin kimliklerinin güncel ve doğru biçimde tespiti olup, bu bilginin hangi belge ile sunulduğu, belge geçerli ve resmi nitelikteyse ikinci plandadır. Dolayısıyla imza sirküsünde açıkça yer verilen ve doğruluğu konusunda tereddüt bulunmayan yönetim bilgilerinin, teklif değerlendirilmesinde dikkate alınması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Başvuru sahibi şirketin teklif dosyasındaki imza sirküsünde, temsil ve yetkiye ilişkin bilgilerin açıkça yer aldığı görülmektedir. İlgili kişilerin unvanı ve yetki süreleri de imza sirküsünden anlaşılabilir niteliktedir. Bu durumda idarenin belgeyi görmezden gelerek sadece Ticaret Sicili Gazetesi’ne dayanması, yetkili kişilere ilişkin somut yönetim bilgisini değerlendirmemek anlamına gelmiş; bu da esası etkileyen bir hata olarak değerlendirilmiştir. Yönetim bilgisinin güncel ve resmi bir başka belgeyle sunulmuş olması, yeterlik değerlendirmesinde ihale dokümanının ruhuna aykırı bir eksiklik oluşturmaz.
Kamu İhale Kurulu, idari şartnamede sadece Ticaret Sicili Gazetesi’ne atıf yapılmadığını, yönetim bilgisinin başka belgelerle de tevsik edilebileceğini belirleyerek tarafların sunduğu imza sirküsünü geçerli kabul etmiştir. Bu yaklaşım, mevzuatın belgelerin işlevselliğine göre incelenmesi gerektiği görüşünü yansıtmaktadır. Sonuç olarak Kurul, başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının hukuken geçerli bir gerekçeye dayanmadığına hükmetmiş ve teklifin geçerli kabul edilmesi gerektiği yönünde karar vermiştir. Bu doğrultuda, ihale işlemlerinin yönetim bilgisini dikkate alarak yeniden yürütülmesi gerektiği ifade edilmiştir.
Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.
Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.