Yeterlik bilgileri tablosunda Ticaret Sicili Gazetesi bilgilerinin EKAP sisteminden kaynaklanan eksikliğinin teklif değerlendirmesine etkisi - 2020/UY.I-1843

KÜNYE

  • Toplantı No: 2020/051
  • Gündem No: 48
  • Karar Tarihi: 11.11.2020
  • Karar No: 2020/UY.I-1843
  • Başvuru Sahibi: Boz Kardeşler Pet. Ür. İth. İhr. San. Taah. ve Tic. Ltd. Şti.
  • İhaleyi Yapan İdare: Şanlıurfa Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı
  • İKN: 2020/453674
  • İhale Adı: Şanlıurfa İli Ceylanpınar İlçesi Harran Üniversitesi Eski Meslek Yüksek Okulu (Myo) Binasının İlçe Emniyet Müdürlüğüne Dönüştürülmesi Yapım İşi

Özet

Yeterlik Bilgileri Tablosundaki Ticaret Sicili Gazetesi Bilgilerinin Eksikliği Teklifin Değerlendirme Dışında Bırakılmasını Gerektirir

Başvuru / İddialar

Başvuru sahibi, EKAP sistemindeki hata nedeniyle Ticaret Sicili Gazetesi bilgilerinin doldurulmadığını, bu eksikliğin ihale sonucunu etkilemeyeceğini ve teklifinin değerlendirmeye alınması gerektiğini iddia etmiştir.

Kurul Değerlendirmesi

İhale dokümanı ve ilgili mevzuat uyarınca, e-tekliflerde yeterlik bilgileri tablosunun eksiksiz ve açık şekilde doldurulması zorunludur. Ticaret Sicili Gazetesi bilgileri, tüzel kişiliğin ortakları ve yöneticileri ile ilgili bilgilerin teyidi için gereklidir. Başvuru sahibinin yeterlik bilgileri tablosunda bu kısımların doldurulmaması, beyan edilen ortak ve yönetici bilgilerine ilişkin teyidin yapılamamasına yol açmıştır. EKAP sisteminin otomatik doldurmadığı bilgilerin isteklilerce manuel olarak doldurulması zorunludur ve sistemde eksik bilgi uyarısı bulunmasına rağmen başvuru sahibinin bu uyarıyı görüp işlemine devam etmesi sorumluluğun kendisine ait olduğunu göstermektedir.

Genel Soru–Cevap

Soru: İhale kapsamında sunulan yeterlik belgelerinde yer alan bilgilerin eksik veya hatalı olması durumunda idare, teklifi değerlendirme dışı bırakmakta zorunlu mudur?

Cevap: Yeterlik bilgileri ve belgelerinde, özellikle tüzel kişiliğin ortakları ve yöneticilerine ilişkin teyide yönelik bilgilerin eksiksiz ve açık şekilde sunulması beklenir. Bu bilgiler eksik veya hatalı ise, yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığı kesin olarak belirlenemeyeceğinden, idare çoğunlukla teklifi değerlendirme dışı bırakır. Sistem kaynaklı teknik sorunların idarece bildirilmemesi ve isteklinin manuel düzeltme sorumluluğunu yerine getirmemesi durumunda eksiklik kabul edilir.


Soru: İhale sürecinde kullanıma sunulan elektronik teklif sistemlerinde (örneğin EKAP) teknik sorunlar yaşanması halinde isteklilerin bilgi ve belge yükümlülükleri nasıl değerlendirilir?

Cevap: Elektronik teklif sistemlerinde oluşabilecek teknik sorunlar, isteklilerin bilgi ve belge sunma yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Sistem tarafından otomatik tamamlanmayan zorunlu alanların istekliler tarafından manuel olarak doldurulması gerekir. İsteklilerin sistem uyarılarını dikkate alarak eksiklikleri gidermemesi halinde, bu durum sorumluluğun kendisine ait olduğu şeklinde değerlendirilir.


Soru: Yeterlik başvurusunda sunulan belgelerdeki eksikliklerin, ihale sonucunu etkileyip etkilemediğinin değerlendirilmesi sürecin yönetimini nasıl etkiler?

Cevap: Yeterlik bilgileri ve belgelerindeki eksiklikler ihale sonucunu doğrudan veya dolaylı etkileyebilse de, mevzuat ve şartname gereği zorunlu belgelerin eksiksiz sunulması önceliklidir. Eksik belge veya bilgi nedeniyle yeterlik teyidi yapılamayan teklifler değerlendirme dışı bırakılır; dolayısıyla ihale sonucunu etkilemediği iddiası bazen dikkate alınmaz ve bu durum tereddüte yol açabilir.


Soru: Ticaret Sicili Gazetesi bilgilerinin yeterlik tablosunda doğru ve tam yer almaması durumunda, tüzel kişinin ortakları ve yöneticileri hakkında beyan edilen bilgilerin doğruluğu nasıl teyit edilir?

Cevap: Ticaret Sicili Gazetesi bilgileri, tüzel kişinin ortakları ve yöneticileri ile ilgili beyanların resmi teyidi için temel kaynaklardan biridir. Bu bilgilerin eksik veya yanlış verilmesi durumunda, idare söz konusu kişisel bilgileri doğrulamakta zorluk çeker ve yeterlik kriterlerinin yerine getirildiğine dair güven tam olmaz. Bu yüzden eksik bilgi yıllarca uygulamada teklifin değerlendirme dışı bırakılması sebebi sayılmıştır.


Soru: İdari şartnamelerde ve mevzuatta yeterlik bilgileriyle ilgili zorunluluklar açıkça belirtildiğinde, bu düzenlemelere aykırı davranışların hukuki sonucu ne olur?

Cevap: İdari şartnamenin ve mevzuatın belirttiği zorunluluklara uyulmaması, yani gerekli yeterlik bilgileri eksik veya yanlış sunulması halinde, idare çoğunlukla teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verir. Bu, uygulamada sıkça karşılaşılan ve mevzuatla uyumlu bir yaklaşımdır. İstekliler bu hususlarda yüksek dikkat göstermeli, sistemsel veya teknik anlayışların sorumluluğu kendilerine ait olduğunu unutmamalıdır.

Vakaya Özel Soru–Cevap

Soru: Başvuru sahibinin EKAP sistemindeki hata iddiası, yeterlik bilgileri tablosundaki Ticaret Sicili Gazetesi bilgilerinin doldurulmamasına ilişkin sorumluluğunu ortalar mı?

Cevap: Hayır, başvuru sahibinin EKAP sistemindeki hata iddiası, bu bilgileri manuel olarak eksiksiz doldurma yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Sistem eksik bilgi uyarısı vermesine rağmen başvuru sahibi bu uyarıyı görüp gerekli bilgileri tamamlamadığı için asli sorumluluk kendisine aittir.


Soru: Ticaret Sicili Gazetesi bilgilerinin yeterlik bilgileri tablosunda doldurulmaması teklifin değerlendirme dışı bırakılmasını haklı kılar mı?

Cevap: Evet, söz konusu bilgilerin eksik olması, tüzel kişiliğin ortakları ve yöneticileri hakkında beyanların teyidini engellediğinden, teklifin değerlendirme dışı bırakılması işlemi hukuka uygundur.


Soru: Yeterlik bilgileri tablosundaki eksikliğin, ihalenin sonucunu etkilemediği iddiasının teklif değerlendirmesi üzerinde etkisi olur mu?

Cevap: Hayır, eksikliğin ihalenin sonucunu etkilemediği iddiası, mevzuat ve şartname gereği zorunlu bilgilerin doldurulması şartını değiştirmez. Eksik bilgi sonucunda yeterlik teyidi yapılamadığı için teklif değerlendirme dışı bırakılmıştır.


Soru: Başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması kararında EKAP sisteminin otomatik doldurma mekanizmasının rolü nedir?

Cevap: EKAP sisteminin otomatik olarak doldurmadığı bilgilerin isteklilerce manuel olarak sağlanması zorunludur. Dolayısıyla sistemin otomatik doldurmaması, eksikliğin başvuru sahibi tarafından tamamlanmaması karşısında bir mazeret oluşturmaz ve teklifin değerlendirme dışı bırakılmasını önleyemez.

Detaylı Analiz

İncelenen vakada, uyuşmazlık, yeterlik bilgileri tablosunda yer alması gereken Ticaret Sicili Gazetesi bilgilerinin başvuru sahibi tarafından doldurulmaması nedeniyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının hukuka uygun olup olmadığı etrafında şekillenmiştir. Başvuru sahibi, bu eksikliğin ihale sonuçlarını değiştirecek mahiyette olmadığını ve teknik bir sistem hatasından kaynaklandığını savunmuş, teklifinin buna rağmen değerlendirmeye alınması gerektiğini ileri sürmüştür. Ancak ihaleyi gerçekleştiren idare, yeterlik kontrolünün yapılamaması gerekçesiyle başvuru sahibinin teklifini değerlendirme dışı bırakmıştır.

İhale süreci içinde, yeterlik bilgileri tablosu üzerinden tüzel kişinin ortak ve yöneticilerine dair bilgilerin teyidine imkân sağlayan belgeler temel bir rol oynamaktadır. Bu çerçevede Ticaret Sicili Gazetesi bilgileri idarece yeterlik değerlendirmesi sırasında kullanılan önemli bir doğrulama kaynağıdır. Vaka özelinde bu bilgi eksikliğinin, EKAP sistemi tarafından otomatik doldurulmaması gerekçesiyle oluştuğu belirtilmişse de, tabloyu eksiksiz ve doğru şekilde doldurma yükümlülüğü teklif sahibinde olup, sistemin uyarı vermesine rağmen bu alanların boş bırakılması, teklif sahibinin dikkat ve özen yükümlülüğü kapsamında değerlendirilmiştir.

Olayda tartışılan eksikliğin esaslı unsur niteliği taşıyıp taşımadığı da Kurul tarafından ayrıca değerlendirilmiştir. Söz konusu bilgilerin, sadece şekli bir eksiklik olarak değerlendirilmesi mümkün görülmemiştir; zira bu bilgiler yeterlik beyanlarının doğruluğunu teyit etme imkânı verdiğinden, eksiklik beyan edilen bilgilerin denetlenememesine yol açmıştır. Bu durum, ihaleye katılım açısından temel bir nitelik taşıdığından, eksikliğin esaslı bir unsur olduğu sonucuna varılmıştır.

Vakada pilot ortağın iş deneyimi ya da ortaklık yapısına ilişkin doğrudan bir tartışma yer almamakla birlikte, eksik girilen bilgiler nedeniyle ortaklık ve üst yönetim yapısı gibi hususların teyidinin yapılamaması, teklifin bütünsel anlamda yeterlik değerlendirmesine tâbi tutulmasını engellemiştir. Bu kapsamda sadece tek bir alanın boş bırakılmış olması değil, bu boşluğun işin yürütülmesinde gerekli niteliklerin sağlandığını ortaya koyacak bilgileri teyit edilemez hale getirmesi, Kurul tarafından belirleyici bir unsur olarak ele alınmıştır.

Kamu İhale Kurulu, elektronik teklif sistemlerinin işleyişinden doğabilecek otomatik doldurma eksikliklerine rağmen asıl sorumluluğun istekliye ait olduğu görüşünü benimsemiş ve sistemin uyarı vermesine karşın bilgi boşluğunun giderilmemesini dikkate alarak idarenin teklif değerlendirme dışı bırakma işleminin yerinde olduğunu değerlendirmiştir. Sonuç olarak, Ticaret Sicili Gazetesi bilgilerinin eksikliği nedeniyle yeterlik kriterlerinin teyidinin mümkün olmaması, teklifin değerlendirme dışı bırakılmasını hukuken geçerli ve ihale düzenine uygun bir işlem olarak ortaya koymuştur.


Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.

Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.