Teknik şartnamede teklif aşamasında sunulması açıkça belirtilmeyen malzeme ve hizmet belgelerinin yeterlik kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususu - 2019/UY.II-1605

KÜNYE

  • Toplantı No: 2019/053
  • Gündem No: 37
  • Karar Tarihi: 04.12.2019
  • Karar No: 2019/UY.II-1605
  • Başvuru Sahibi: Kartal Grup Mühendislik İnşaat İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. - Akın Pvc Alüminyum İnş. Dek. Gıda San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı
  • İhaleyi Yapan İdare: Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı
  • İKN: 2019/478283
  • İhale Adı: Yüksek Seçim Kurulu’na Ait Kızılırmak Sokakta Bulunan Hizmet Binasının Tadilatı

Özet

Teknik şartnamede teklif aşamasında sunulması gereken belgelerin açıkça belirtilmemesi nedeniyle idarenin değerlendirme dışı bırakma yapmaması usulüne uygundur

Başvuru / İddialar

Başvuru sahibi, teknik şartnamede belirtilen belgelerin teklif ile birlikte sunulması gerektiğini, bu belgelerin yeterlilik belgesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini ve sunmayanların tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiğini iddia etmiştir.

Kurul Değerlendirmesi

İhale konusu işin yapım işi olması ve teknik şartnamede malzeme onayının sözleşme sonrası yapılacağının düzenlenmesi, ayrıca teknik şartnamede ‘firmalar’ ifadesinin yüklenici veya istekli olarak netleştirilmemesi, malzeme onay belgelerinin sözleşme sonrası sunulacak belgeler olarak düzenlenmesi ve ihale dokümanlarında teklif aşamasında sunulması gereken belgelerin açık ve net şekilde belirtilmemesi nedeniyle, kamera kayıt kapasitesi, ağ bant genişlik hesapları, yedek parça listesi, bakım ve servis hizmetleri ile malzeme listesi gibi belgelerin teklif aşamasında sunulması zorunlu yeterlik belgeleri olmadığı sonucuna varılmıştır.

İdare Görüşü

İdare, söz konusu belgelerin işin yapım aşamasında, sözleşme sonrası sunulması gereken belgeler olduğunu, teklif aşamasında sunulmasının istenmediğini ve bu nedenle tekliflerin değerlendirilmesinde bu belgelerin dikkate alınmadığını belirtmiştir.

Genel Soru–Cevap

Soru: Teknik şartnamede teklif aşamasında sunulması gereken belgelerin açıkça belirtilmemesi teklif değerlendirmesinde nasıl sonuçlara yol açabilir?
Cevap: Teknik şartnamede teklif aşamasında sunulması zorunlu belgeler açık ve net şekilde ifade edilmezse, idare bu belgelerin sunulup sunulmadığını teklif değerlendirmesinde dikkate almakta tereddüt yaşayabilir. Bu durumda, tekliflerin değerlendirme dışı bırakılması için dayanakların kesinleşmemesi nedeniyle tekliflerin elenmesi veya değerlendirme dışı bırakılması işlemi hukuken sorunlu hale gelebilir. Dolayısıyla, söz konusu belgeler genellikle sözleşme sonrası sunulacak ek dokümanlar olarak kabul edilir ve teklif değerlendirmesinde dikkate alınmayabilir.

Soru: Teknik şartnamede yer alan bazı belgeler (örneğin yedek parça listesi, bakım ve servis hizmetleri) teklif yerine sözleşme aşamasında istenebilir. Bu durumun ihaleye etkisi nedir?
Cevap: Teknik şartnamede açıkça teklif aşamasında sunulması istenmeyen belgeler, özellikle yapım işlerinde sözleşme sonrası malzeme onayı veya hizmetlerin sunumuna ilişkin olabilir. Bu durumda, idare teklif aşamasında bu belgelerin sunulmadığını gerekçe göstererek teklifleri değerlendirme dışı bırakamaz çünkü bu belgeler yeterlik şartı veya teklifin değerlendirilmesinde ön şart olarak düzenlenmemiştir. Bu yaklaşım mevzuata uygundur ve işlemin iptali riskini azaltır.

Soru: Teknik şartnamede “firmalar” ifadesinin yüklenici mi yoksa istekli mi olduğu net olarak belirtilmezse ne gibi uygulama sorunları ortaya çıkabilir?
Cevap: “Firmalar” ifadesinin kimleri kapsadığı netleştirilmediğinde, hangi tarafın hangi belgeleri sunması gerektiği konusunda tereddüt doğar. Bu durum, özellikle tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında tebellüğ ve belge tamamlama sürecinde karışıklığa, eksik veya yanlış belge sunumuna ve dolayısıyla hukuki uyuşmazlıklara yol açabilir. Mevzuata uygunluk için bu tür tereddütlerin önlenmesi amacıyla şartnamede ifade netleştirilmelidir.

Soru: Teklif aşamasında sunulması zorunlu olmayan belgelerin sunulmaması halinde idarenin nasıl bir değerlendirme yapması gerekir?
Cevap: Eğer teknik şartnamede belirli belgelerin teklif aşamasında sunulması açıkça istenmemişse, idare bu belgelerin sunulup sunulmadığını teklif değerlendirmesinde dikkate almadan değerlendirme yapabilir. Eksik sunulan belgeler yeterlik açısından teklifin dışlanmasını gerektirmez. Bu durum, süreci uzatmadan tekliflerin esas değerlendirmesine imkan sağlar ve yargı kararlarında da destek bulmaktadır.

Soru: Teknik şartnamede teklif aşamasında sunulacak belgelerin açıkça belirtilmemesi halinde ihale sürecinde başvuru üzerine yapılacak incelemenin sınırları nelerdir?
Cevap: Teknik şartnamede hangi belgelerin teklif aşamasında sunulması gerektiği açık değilse, başvuru makamları idarenin teklif değerlendirmesinde bu belgeleri zorunlu tutmamasını mevzuata uygun bulabilir. Ancak belge içeriği, şekli ve sunulma zamanı konusu şüpheliyse, başvuru makamının belirsizlikleri gidermek için teknik şartnamenin yorumlanması ve somut dokümanlar çerçevesinde değerlendirme yapması gerekir. Yetersiz bilgi mevcutsa, kesin hüküm vermek zor olabilir.

Vakaya Özel Soru–Cevap

Soru: Teknik şartnamede kamera kayıt kapasitesi gibi belgelerin teklif aşamasında sunulup sunulmaması neden ihale sürecinde sorun yaratmıştır?
Cevap: Teknik şartnamede bu belgelerin teklif aşamasında sunulması açık ve net şekilde belirtilmemiştir; ayrıca söz konusu belgeler malzeme onayının sözleşme sonrası yapılacağına dair düzenlemeler kapsamındadır. Bu nedenle idare, bu belgeleri teklif aşamasında değerlendirme dışı bırakmıştır, ki bu işlem mevzuata uygundur.

Soru: İdarenin teklif değerlendirmesinde kamera kayıt kapasitesi, yedek parça listesi gibi belgeleri dikkate almaması hangi gerekçeye dayandırılmıştır?
Cevap: Bu belgelerin işin yapım aşamasında ve sözleşme sonrası sunulması gerektiği teknik şartnamede açıkça belirtildiğinden, teklif aşamasında sunulması zorunlu yeterlik belgeleri olarak kabul edilmemiştir. Bu nedenle idarenin değerlendirme dışı bırakmaması usulüne uygun görülmüştür.

Soru: Teknik şartnamede “firmalar” ifadesinin net olmaması ihale sürecindeki değerlendirmeyi nasıl etkilemiştir?
Cevap: “Firmalar” ifadesinin yüklenici ya da istekli olarak kesin şekilde tanımlanmaması, teklif aşamasında hangi belgelerin sunulması gerektiği konusunda tereddüt yaratmıştır. Bu belirsizlik teknik şartnamede belgelerin sunulma zorunluluğunun açık olmamasına katkı sağlamıştır.

Soru: Başvuru sahibinin itirazının reddedilmesinin temel sebebi nedir?
Cevap: Teknik şartnamede belirtilen belgelerin teklif aşamasında sunulması zorunluluğunun olmaması ve bu belgelerin sözleşme aşamasında sunulmasının düzenlenmiş olması nedeniyle idarenin bu belgeleri değerlendirmeye almaması mevzuata uygun görülmüş ve itirazen şikayet reddedilmiştir.

Detaylı Analiz

İhaleye konu olayda, uyuşmazlık teklif aşamasında belirli belgelerin sunulup sunulmayacağına ilişkindir. Başvuru sahibi, teknik şartnamede yer alan kamera kayıt kapasitesi, ağ bant genişlik hesapları, yedek parça listesi, bakım ve servis hizmetleri ile malzeme listesi gibi belgelerin yeterlik kriteri kapsamında olduğu ve bunların teklif dosyasında sunulmaması halinde tekliflerin değerlendirme dışı bırakılması gerektiğini ileri sürmüştür. Buna karşılık idare, söz konusu belgelerin işin yürütülmesi sürecinde, yani sözleşme imzalandıktan sonra sunulması gereken belgelere ilişkin olduğunu ve bu nedenle teklif değerlendirmesinde dikkate alınmalarının söz konusu olmadığını savunmuştur.

Uyuşmazlık, bu belgelerin teklif aşamasında sunulmasının hukuki zorunluluğu olup olmadığında düğümlenmektedir. İnceleme neticesinde, teknik şartnamede anılan belgelerin teklif sürecinde sunulması gerektiği yönünde açık ve belirgin bir hüküm yer almadığı görülmüştür. Ayrıca şartnamede geçen “firmalar” ifadesiyle yüklenici mi yoksa istekli mi kastedildiğinin açık şekilde ifade edilmemesi, teklif döneminde hangi yükümlülüğün ne şekilde yerine getirileceği konusunda belirsizliğe yol açmıştır. Bu da, ilgili belgeler açısından yeterlik kapsamında değerlendirme yapılmasını engelleyen önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sunulması gerektiği iddia edilen belgeler yönünden yapılan değerlendirmede, bunların teknik şartnameye göre malzeme onay süreci ile ilgili olduğu ve doğrudan sözleşme imzalandıktan sonraki aşamaya işaret ettiği anlaşılmıştır. Bu çerçevede belgelerin, teklif anında değerlendirilmesi gereken “esaslı” nitelikte unsurlar olmadığı sonucuna ulaşılmış; idare de bu belgelerin eksikliği gerekçesiyle herhangi bir teklifin elenmesi yoluna gitmemiştir. Başvuru sahibi bu yaklaşımı yerinde bulmasa da, söz konusu belgelerin sözleşme aşamasındaki teknik uyum kapsamında yer alması, esaslı bir teklif bileşeni olarak değerlendirilmemesini desteklemektedir.

Karar mercisi tarafından yapılan değerlendirme sonucu, idarenin uygulamasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır. Anılan belgelerin yeterlik kapsamında yer almadığı, çünkü hem teknik şartnamede bu hususa dair açık bir düzenlemenin bulunmadığı hem de malzeme onayı gibi hususların sözleşme sonrası döneme ait olduğu vurgulanmıştır. Tüm bu nedenlerle idarenin, teklif değerlendirmesini bu belgelerin sunulup sunulmadığına göre yapmaması hukuka uygun bulunmuş ve itirazen şikayet başvurusu reddedilmiştir.

Sonuç olarak, karar, teknik şartnamede yer alan düzenlemelerin yorumlanmasında açıklığın ve netliğin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Belgelerin teklif aşamasında sunulmasına dair şartname hükümleri açık olmadığında, idarelerin değerlendirmeyi buna göre yapması mümkün olmayacağından, belgelerin eksikliği teklifin geçersizliğine dayanak oluşturmaz. Bu açıdan bakıldığında, uygulanabilir belge yükümlülüklerinin belge düzeyinde açıkça düzenlenmemesi, başvuru sahibinin iddiasını hukuki temelden yoksun bırakmış ve idarenin uygulamasını güçlendirmiştir.


Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.

Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.