Teknik belgelerin usulüne uygun sunuluş şekli ve SMMM raporunun tevsik yeterliliği üzerine itiraz - 2021/UY.II-1264

KÜNYE

  • Toplantı No: 2021/026
  • Gündem No: 36
  • Karar Tarihi: 23.06.2021
  • Karar No: 2021/UY.II-1264
  • Başvuru Sahibi: Heltaş İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.
  • İhaleyi Yapan İdare: Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü
  • İKN: 2017/690996
  • İhale Adı: (Denizli - Uşak) Ayr - Çivril - Dinar Yolu Km: 0+000 - 37+653,74 Arası Toprak Tesviye, Sanat Yapıları, Köprü, Üstyapı ve Bsk İşleri İhalesi

Özet

Teknik belgelerin sunuluş şekline ilişkin farklı uygulama nedeniyle tekliflerin değerlendirme dışı bırakılmasının iptali

Başvuru / İddialar

Başvuru sahibi, ihale komisyonu kararının ve Kurul kararının mahkeme kararına aykırı olarak diğer isteklilerin tekliflerinin değerlendirmeye alınmasının hukuka aykırı olduğunu iddia etmiştir.

Kurul Değerlendirmesi

İhale konusu işin teknik içeriği kapsamında asfalt plentinin toz tutucu özelliği ve silindirin 20 ton statik ağırlıkta olması şartları bulunmaktadır. İstekliler tarafından sunulan SMMM raporları ve teknik belgeler, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 41. maddesi ve İdari Şartname’nin 7.7 maddesi uyarınca belgelerin sunuluş şekline ilişkin farklı değerlendirmeler yapılmıştır. Mahkeme kararı, teknik özelliklerin tevsiki için SMMM raporunun tek başına yeterli olduğunu, teknik belgenin fotokopi olmasının önemli olmadığını belirtmiştir. Bu durum, teknik belgelerin sunuluş şekline ilişkin Kurul kararının sadece başvuru sahibine uygulanabileceğini, diğer isteklilere genişletilemeyeceğini göstermektedir.

Genel Soru–Cevap

Soru: Teknik belgelerin fotokopi olarak sunulması, bu belgelerin usulüne uygun sunulmadığı anlamına gelir mi?
Cevap: Genel olarak fotokopi belgelerin sunuluş şekli tek başına teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına sebep olmayabilir. Mahkemeler bazen, teknik belgelerin aslı mı yoksa fotokopisi mi sunulduğu konusunda esneklik gösterebilmektedir. Ancak, belgenin orijinalliğini ve doğruluğunu teyit eden ek düzenlemeler veya onaylar aranabilir. Bu yüzden sadece fotokopi olması sebebiyle teklifin otomatik olarak elenmesi doğru olmayabilir. Belgenin usulüne uygunluğu, ihaleye ilişkin şartnamede veya ilgili mevzuatta belirlenen kriterlere bağlı olarak değerlendirilmelidir.

Soru: SMMM raporu gibi bağımsız denetim belgeleri teknik şartların tevsiki için yeterli sayılabilir mi?
Cevap: SMMM tarafından düzenlenen raporlar, teknik yeterliliğin veya özelliklerin tevsiki için çoğunlukla kabul edilen belgeler arasında yer alır ve tek başına yeterli sayılabileceği durumlar olabilir. Ancak bu, ihaleye ait şartnamede ve yönetmelikte belirtilen diğer belge veya sertifika zorunlulukları çerçevesinde değişiklik gösterebilir. Raporun içeriği ve kapsamı da uygun şekilde değerlendirilmelidir. Eksik veya yetersiz içerikteki raporlar tekliflerin reddine sebep olabilir.

Soru: Teknik belgelerin sunulmasında yaşanan usul farklılıkları, tüm isteklilerin tekliflerinin eşit muamele görmesini nasıl etkiler?
Cevap: İhale mevzuatı eşitlik ilkesini temel aldığı için, benzer durumdaki tüm isteklilere aynı kriterlerin uygulanması gerekir. Ancak somut belgelerin sunuluş şekline ilişkin farklılıklar, her isteklinin durumu özelinde değerlendirilir. Bir isteklinin usulüne uygun sayılan teknik belgeleri, başka istekliler için aynı şekilde kabul edilmeyebilir. Bu durum, tartışma ve uyuşmazlıklara konu olabilir; temel ölçüt, şartname ve mevzuat hükümlerine uygunluk ve belge doğruluğudur.

Soru: Teknik belge eksikliği veya usulüne uygun olmaması halindeki tekliflerin değerlendirme dışı bırakılması hangi durumlarda hukuka uygun kabul edilir?
Cevap: Teknik belgelerin ihale şartnamesi ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun şekilde sunulmaması, teklifin değerlendirme dışı bırakılması için haklı bir sebep oluşturabilir. Bu husus, özellikle tekliflerin eşit şartlar altında değerlendirilmesini sağlamak amacıyla sıkı şekilde uygulanır. Ancak bu uygulamanın hukuka uygun olması için, söz konusu eksikliğin veya usulsüzlüğün teklifin uygunluğunu veya rekabeti etkileyici nitelikte olması beklenir.

Soru: İhale sürecinde belgelerin usulüne uygun sunuluşuna ilişkin kurulların kararları kesin midir, mahkeme kararı ile nasıl ilişkilendirilir?
Cevap: İhale kurulu kararları mevzuat çerçevesinde bağlayıcıdır ancak mahkemeler idari yargı yolu ile bu kararları denetleyebilir. Mahkeme kararları, özellikle belgelerin usulüne uygun sunuluşu konusunda farklı değerlendirmeler yapabilir ve bazen Kurul kararlarının dar yorumlandığı hallerde bu kararları sınırlayabilir. Bu nedenle, mahkeme kararları doğrultusunda Kurul uygulamalarının yeniden gözden geçirilmesi veya düzeltilmesi gerekebilir. Ancak mahkeme kararının Kurul kararının tüm isteklilere aynı şekilde uygulanmasında sınırlandırmaları olabilir.

Vakaya Özel Soru–Cevap

Soru: Başvuru sahibinin teknik belgelerinin usulüne uygun sunulmadığı gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılması neden hukuka aykırı bulundu?
Cevap: Mahkeme kararı, teknik özelliklerin tevsiki için SMMM raporunun tek başına yeterli olduğunu ve teknik belgenin fotokopi olmasının teklifin değerlendirilmesine engel oluşturmadığını belirttiği için, başvuru sahibinin teknik belgelerinin usulüne uygun sunulmadığı gerekçesiyle teklifinin dışlanması hukuka aykırı bulundu.

Soru: Diğer isteklilerin teknik belgelerinin eksik veya usulüne uygun sunulmaması durumunda tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasının hukuki sonucu ne oldu?
Cevap: Kurul, diğer isteklilerin teknik belgelerinin eksik veya usulüne uygun sunulmadığı gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasının hukuka uygun olduğuna karar verdi.

Soru: Mahkeme kararının teknik belgelerin sunuluş şekline ilişkin Kurul kararları üzerindeki etkisi nasıl değerlendirildi?
Cevap: Mahkeme kararı, teknik belgelerin sunuluş şekline ilişkin Kurul kararının sadece başvuru sahibine uygulanabileceğini, ancak aynı durumun diğer isteklilere genellenemeyeceğini ortaya koydu.

Soru: Bu vakada ihale sürecinde hangi işlem için Kurul düzeltici işlem belirledi?
Cevap: Kurul, ihale işlemlerinin mevzuata uygun şekilde yeniden gerçekleştirilmesi amacıyla düzeltici işlem belirledi.

Detaylı Analiz

İhaleye konu iş kapsamında yapılan şikâyet, tekliflerin teknik şartlara ilişkin belgeler üzerinden değerlendirilmesi sürecindeki uygulama farklılıklarına dayanmaktadır. Başvuru sahibi, teklifinin teknik belgelerinin usule uygun sunulmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmasının, aynı durumda olan diğer isteklilerin tekliflerinin ise değerlendirmeye alınmasının hukuka aykırı olduğunu ileri sürmüştür. Uyuşmazlık, esasen teknik belgelerin sunuluş biçiminin ihale değerlendirmesine etkisi, bu belgelerin hangi koşullar altında geçerli sayılacağı ve bu konuda mahkeme ile Kurul kararları arasındaki uyumun ne şekilde sağlanması gerektiği çevresinde şekillenmiştir.

İhale dokümanında asfalt plenti ve silindir gibi teknik ekipmana ilişkin bazı özelliklerin sağlandığını belgelendirme yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu belge sunumu sürecinde farklı istekliler çeşitli dokümanlar ibraz etmiş, özellikle Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) raporları teknik yeterliğin kanıtı olarak kullanılmıştır. Ancak, bu belgelerin bazılarının fotokopi olması veya onaylı olmaması gibi şekli eksiklikler, tekliflerin değerlendirme dışı bırakılmasına yol açmıştır. Sunuş şekillerindeki bu farklılıklar, belge içeriklerinin teknik yeterliliği karşılayıp karşılamadığı kadar, formal gerekliliklerin yerine getirilip getirilmediği üzerinden de değerlendirilmiştir.

Uyuşmazlıkta öne çıkan esaslı unsur, teknik belgelere ilişkin biçimsel eksikliklerin teklifin geçerliliğini etkileyip etkilemeyeceğidir. Mahkeme kararında, teknik belgelerin fotokopi olarak sunulmasının, içeriği belirli teknik şartları taşıdığı sürece, teklifin geçerliliğini ortadan kaldırmadığı belirtilmiştir. Bu değerlendirme, ihale sürecinde esaslı unsurun belgenin şekli değil, belge ile tevsik edilmesi gereken teknik şartın sağlanıp sağlanmadığı olduğunu vurgulamaktadır. Dolayısıyla teknik bilginin doğruluğu, belgenin fiziksel formatından daha öncelikli bir kriter haline gelmiştir.

Kararda, teklifin geçerli kabul edilmesi için bazı zorunlu teknik kriterlerin pilot ortak tarafından sağlanması gerektiği de göz önüne alındığında, başvuru sahibinin sunduğu SMMM raporunun bu şartları karşıladığı anlaşılmaktadır. Pilot ortağın taşıması gereken işleve dair bir yetersizlik tespit edilmediği gibi, sunulan belgelerin içeriği teknik kriterleri karşıladığı halde sadece biçimsel niteliklerinden ötürü teklifin değerlendirme dışı bırakılması, ihale rekabetini ve hakkaniyet ilkesini zedeleyici bir uygulama olarak görülmüştür.

Kamu İhale Kurulu, mahkeme kararına uygun biçimde başvuru sahibinin teklifinin değerlendirmeye alınması gerektiğini belirlemiştir. Ancak diğer istekliler açısından, teknik belgelere ilişkin eksikliklerin belge sunum şekliyle değil, esaslı unsurlar yönünden değerlendirildiği ve bu belgelerin içerik itibariyle yetersiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Böylelikle Kurul, mahkeme kararının bağlayıcılığını yalnızca o davaya konu somut duruma özgü olarak uygulamış ve ihale sürecinin tamamı için genellememiştir. Sonuç olarak, ihale işlemlerinin usule uygun şekilde yeniden yürütülmesi yönünde düzeltici işlem tesis edilmiştir.


Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.

Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.