Teklif mektubu ve birim fiyat cetvelindeki imzaların vekâlet verilen kişiye ait olup olmadığına ilişkin itiraz - 2018/UY.I-108

KÜNYE

  • Toplantı No: 2018/002
  • Gündem No: 23
  • Karar Tarihi: 11.01.2018
  • Karar No: 2018/UY.I-108
  • Başvuru Sahibi: Ramiz Yılmaz İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.
  • İhaleyi Yapan İdare: DSİ Genel Müdürlüğü 12. Bölge Müdürlüğü
  • İKN: 2017/522821
  • İhale Adı: Kayseri Talas İlçesi Deliçay Deresi Taşkın Koruma İnşaatı Yapım İşi

Özet

Teklif mektubundaki imzanın yetkili kişiye ait olmaması nedeniyle teklifin değerlendirme dışı bırakılması kararı

Başvuru / İddialar

Başvuru sahibi, teklif mektubu ve birim fiyat teklif cetvelinin vekâlet verilen kişi tarafından imzalanmadığı gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına itiraz etmiş, imzaların vekâlet verilen kişiye ait olduğunu iddia etmiştir.

Kurul Değerlendirmesi

Mevzuat gereği teklif mektubunun yetkili kişilerce imzalanması zorunludur ve bu imzanın olmaması teklifin esasını değiştirecek nitelikte bir eksikliktir. Başvuru sahibinin sunduğu imza sirküleri, vekâletname ve imza beyannamesi incelenmiş, teklif mektubu ve birim fiyat teklif cetvelindeki imzalar ile vekâlet verilen kişinin imzası arasında bariz farklılıklar tespit edilmiştir. Bu durum, teklifin usulüne uygun imzalanmadığını göstermektedir.

İdare Görüşü

İdare, teklif mektubu, birim fiyat teklif cetveli ve teklif zarfının vekilin imzasını taşımadığını belirterek başvuru sahibinin şikâyetini reddetmiştir.

Genel Soru–Cevap

Soru: Teklif belgelerindeki imzaların vekâlet verilen kişiye ait olup olmadığı hangi şekilde ve hangi kıstaslara göre değerlendirilir?
Cevap: İmzaların vekâlet verilen kişiye ait olup olmadığı, başvuru sahibinin sunduğu imza sirküleri, vekâletname ve imza beyannamesi gibi resmi belgelerle teklif üzerindeki imzaların karşılaştırılması yoluyla incelenir. Bariz farklılıklar veya uyuşmazlık varsa, imzaların yetkili kişiye ait olmadığı sonucuna varılır. Bu değerlendirme somut belge incelemesine dayanır ve imza örneklerinin uyumu temel kıstastır.

Soru: Teklif mektubunu imzalamaya yetkili kişinin değişmesi veya vekâlet verilmesi durumunda ne tür belgelerin idareye sunulması gerekir?
Cevap: Teklif mektubunu imzalamaya yetkili kişinin resmi olarak değiştiğinin veya vekâlet verildiğinin ispatı için noter onaylı vekâletname ile birlikte imza sirküsü ve imza beyannamesi idareye sunulmalıdır. Bu belgeler, imzanın yetkilendirilmiş kişiye ait olduğunun doğrulanmasını sağlar. Yetersiz veya eksik belge sunulması, teklifin usulüne uygun imzalanmadığı sonucunu doğurabilir.

Soru: İmzaların vekâlet verilen kişiye ait olmaması halinde teklifin değerlendirme dışı bırakılması işleminin hukuki dayanakları ve sonuçları nelerdir?
Cevap: Teklif mektubunun ve diğer teklif belgelerinin yetkili kişi tarafından imzalanmaması, teklifin esasını etkileyen usul eksikliği olarak kabul edilir. Bu durumda, teklif doğrudan değerlendirme dışı bırakılır, zira eksik veya yetkisiz imza teklifin bağlayıcılığını ve geçerliliğini etkiler. İtirazen şikâyet başvurularında bu nokta sıklıkla iptal nedeni sayılmakta, idarenin işlemi yerinde görülmektedir.

Soru: İmzaların vekâlet verilen kişiye ait olup olmadığının tereddütlü olduğu durumlarda nasıl bir yol izlenmelidir?
Cevap: Eğer imzaların aitliği konusunda objektif ve somut veri yetersiz veya tereddüt varsa, idarenin değerlendirmesinde dikkatli olması gerekir. Bu durumda, ek belge ya da uzman görüşü talep edilmesi uygun olabilir. Ancak imza karşılaştırmasında bariz farklılık varsa, teklifin usulüne uygun olmadığı kabul edilir. Kesin ve net olmayan durumlara ilişkin somut hüküm için mevzuat ve idari yargı kararları dikkate alınmalıdır.

Soru: Teklifin imzalanmasında yetkilendirme ile ilgili usuller ihlal edildiğinde hangi hukuki riskler ortaya çıkar?
Cevap: Yetkilendirme usullerine uyulmaması, teklifin şekil şartlarına aykırılık oluşturur; bu da teklifin teklif verme aşamasında elenmesine veya ihale sürecinin iptaline neden olabilir. İmzayı atan kişinin yetkisiz olması, teklifin bağlayıcılığını etkiler ve rekabetin şeffaflığına zarar verir. Bu nedenle, ihale ortakları ve idareler imza yetkisi hususunda titizlik göstermek zorundadır.

Vakaya Özel Soru–Cevap

Soru: Başvuru sahibinin teklif mektubu ve birim fiyat teklif cetvelindeki imzaların vekâlet verilen kişiye ait olmadığı nasıl tespit edilmiştir?
Cevap: Teklif mektubu ve birim fiyat teklif cetvelindeki imzalar, başvuru sahibinin sunduğu imza sirküleri, vekâletname ve imza beyannamesiyle karşılaştırılmış; bariz farklılıklar bulunması nedeniyle imzaların vekâlet verilen kişiye ait olmadığı anlaşılmıştır.

Soru: Teklif mektubunun yetkili kişi tarafından imzalanmaması halinde teklifin durumu ne olur?
Cevap: Teklif mektubunun yetkili kişi tarafından imzalanmaması, teklifin esasını değiştirecek nitelikte bir eksiklik oluşturduğundan, teklif değerlendirme dışı bırakılır.

Soru: İdarenin teklifin değerlendirme dışı bırakılması kararına ilişkin şikâyet başvurusuna ilişkin kararı ne olmuştur?
Cevap: İdare, teklif mektubu ve birim fiyat teklif cetvelindeki imzaların vekilin imzasını taşımadığını belirterek şikâyeti reddetmiş; bu karar Kamu İhale Kurulu tarafından da yerinde bulunmuştur.

Soru: Vekâlet verilen kişiye ait olmayan imza ile teklif sunulması halinde teklifin değerlendirme dışı bırakılması işlemi mevzuata uygun mudur?
Cevap: Evet, teklif mektubu ve ilgili belgelerdeki imzaların vekâlet verilen kişiye ait olmadığı tespit edildiğinde, teklifin değerlendirme dışı bırakılması işlemi mevzuata uygundur ve itirazen şikâyetler reddedilir.

Detaylı Analiz

Uyuşmazlık, teklif mektubu ve birim fiyat teklif cetvelinde yer alan imzaların, yetkili olduğu iddia edilen vekile ait olup olmadığına ilişkindir. Başvuru sahibi, söz konusu belgelerin vekâlet verilen kişi tarafından imzalandığını, bu nedenle tekliflerinin geçerli sayılması gerektiğini belirtmiştir. Ancak idare, bu imzaların bahse konu vekilin imzası olmadığını ileri sürerek teklifi değerlendirme dışı bırakmış; bunun üzerine itirazen şikâyet yoluna başvurulmuştur.

Değerlendirme sürecinde imzaların doğruluğu, başvuru sahibinin sunduğu resmi belgeler esas alınarak incelenmiştir. Bu kapsamda teklif mektubu ve birim fiyat teklif cetvelinde yer alan imzalar, başvuru dosyasında yer alan vekâletname, imza beyannamesi ve imza sirküsündeki örneklerle karşılaştırılmıştır. Yapılan karşılaştırmada, imzalar arasında açık ve bariz farklılıklar bulunduğu tespit edilmiştir. Bu bulgular, anılan belgelerin usulüne uygun şekilde yetkili kişi tarafından imzalanmadığını ortaya koymuştur.

Uyuşmazlık konusu eksiklik, şekli bir nitelik taşısa da Kurul tarafından “teklifin esasını değiştirecek nitelikte” olarak değerlendirilmiştir. Mevzuat çerçevesinde teklifin geçerliliği büyük ölçüde, teklif mektubunun usulüne uygun şekilde imzalanmasına bağlıdır. Yetkili kişi tarafından imzalanmayan bir teklifin hem hukuki bağlayıcılığı bulunmadığı hem de ihale sürecinin şeffaflığı ve güvenilirliğini zedelediği kabul edilmektedir. Dolayısıyla imzanın kim tarafından atıldığı, teklifin geçerliliğine doğrudan etki eden esaslı bir unsur olarak değerlendirilmiştir.

Somut olayda, teklifin tarafı olan kişinin değerlendirme dışı bırakılmasına gerekçe yapılan imza uyuşmazlığının, vekâlet verilen kişinin konumu veya katkısı doğrultusunda ayrıca değerlendirilmesine dair başkaca bir açıklık bulunmamaktadır. Yapılan inceleme, yalnızca imzanın kişi bazında doğrulanması ekseninde yürütülmüş; imzanın ait olmadığı sabit görüldükten sonra teklifin değerlendirme dışı bırakılması yönünde işlem tesis edilmiştir.

Kurul, imza örnekleri arasındaki belirgin uyumsuzluğu tespit etmiş ve bu durumu teklifin usulüne uygun şekilde sunulmadığına işaret eden açık bir eksiklik olarak görmüştür. Bu çerçevede, idare tarafından yapılan değerlendirme uygun bulunmuş ve başvuru sahibinin iddiaları reddedilmiştir. Sonuç olarak, teklifin değerlendirme dışı bırakılması yönündeki işlem hukuka ve yerleşik uygulamalara uygun görülmüş, itirazen şikâyet başvurusu kabul edilmemiştir.


Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.

Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.