KÜNYE
- Toplantı No: 2022/013
- Gündem No: 7
- Karar Tarihi: 02.03.2022
- Karar No: 2022/UY.II-306
- Başvuru Sahibi: Mbd İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
- İhaleyi Yapan İdare: Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü
- İKN: 2021/570431
- İhale Adı: Batman 500 Yataklı Devlet Hastanesi Yapım
Özet
EKAP’a yüklenmeyen yönetim kurulu kararı nedeniyle teklifin değerlendirme dışı bırakılması hukuka uygundur
Başvuru / İddialar
Başvuru sahibi, Yeterlik Bilgileri Tablosunda beyan edilen ortaklar ile pay defteri ve yönetim kurulu karar defterindeki ortakların aynı olduğunu, bu nedenle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasının haksız olduğunu ileri sürmüştür.
Kurul Değerlendirmesi
Kurul, anonim şirketlerde ortaklık bilgilerinin doğruluğunun teyidi için pay defteri ile dayanağı olan yönetim kurulu karar defterinin ilgili kısımlarının EKAP’a eksiksiz, doğru ve güncel olarak yüklenmesi gerektiğini; pay defteri tek başına yeterli belge olmadığını; başvuru sahibinin yüklemesi gereken 30.09.2020 tarihli yönetim kurulu kararını EKAP’a yüklemediğini ve sehven yanlış sayfanın yüklendiğinin başvuru sahibi tarafından da kabul edildiğini tespit etmiştir. Bu durum, teklifin esasını değiştiren belge eksikliği olup, bilgi eksikliği kapsamında tamamlatılamaz. Mevzuata göre EKAP’a yüklenen bilgilerin güncel ve doğru olmaması halinde tekliflerin değerlendirme dışı bırakılması gerekmektedir.
Genel Soru–Cevap
Soru: Anonim şirketlerde ortaklık yapısını belgelemek için sadece pay defteri sunulması yeterli midir?
Cevap: Hayır, pay defteri tek başına ortaklık yapısını doğrulamak için yeterli değildir. Ortaklık bilgilerinin kesinliği için, pay defterine dayanak teşkil eden yönetim kurulu karar defterinin ilgili sayfalarının da güncel ve eksiksiz şekilde EKAP’a yüklenmesi gerekir. Bu belgelerin tam olmaması teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına yol açabilir.
Soru: EKAP’a yüklenmesi zorunlu olan yönetim kurulu karar defterindeki belgelerin yanlış veya eksik yüklenmesi durumunda, bu eksiklik daha sonra tamamlatılabilir mi?
Cevap: Genellikle tamamlatılamaz. Yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenmesi teklifin esasını doğrudan etkileyen bir belge sunma yükümlülüğüdür. Yanlış veya eksik belge yüklenmesi bilgi eksikliği kapsamında değerlendirilmez ve bu nedenle ilgili teklif değerlendirme dışı bırakılabilir.
Soru: Yeterlik değerlendirmesinde, Yeterlik Bilgileri Tablosundaki ortaklık bilgileri ile pay defteri ve yönetim kurulu karar defteri kayıtları arasında uyumsuzluk tespit edilirse ne yapılır?
Cevap: Bu belgeler arasındaki uyumsuzluk halinde, ortaklık bilgilerini doğrulamak için EKAP’a güncel, doğru ve eksiksiz yönetim kurulu karar defteri belgelerinin yüklenmediği sonucuna varılır. Teklifin dayanağı olan bilgiler eksik veya yanlış olduğunda, teklif değerlendirme dışı bırakılabilir; bu durum bilgi eksikliği kapsamında tamamlatılmayabilir.
Soru: Yönetim kurulu karar defterinden EKAP’a yanlış tarihli veya yanlış sayfa yüklenmesi, teklifin değerlendirme dışında kalmasına neden olur mu?
Cevap: Evet, istenilen ve mevzuatın öngördüğü tarihli ve sayfadaki kararlar yerine yanlış belge veya tarihli karar yüklenirse, bu durum dayanak belge eksikliği veya yanlışlığı olarak değerlendirilir. Teklifin esasını etkileyen böyle bir eksiklik, idarenin değerlendirme dışı bırakma yetkisini doğurur.
Soru: Yönetim kurulu karar defterinin ve pay defterinin EKAP’a yüklenmesi sırasında hatalar yapıldığında bu hataların düzeltilmesi için idareler ek süre verir mi?
Cevap: Mevzuata ve uygulama esaslarına göre, EKAP’a yüklenmesi zorunlu olan yönetim kurulu karar defterinin eksik veya yanlış yüklenmesi bilgi tamamlama kapsamında görülmez. Bu nedenle idareler genellikle teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına yol açan bu tür eksiklikleri düzeltmek için ek süre tanımazlar. Ancak idarelerin uygulama usul ve yükümlülüklerine göre farklılık doğabilir, bu konuda kesin bir hüküm yoktur.
Vakaya Özel Soru–Cevap
Soru: Başvuru sahibinin Yeterlik Bilgileri Tablosundaki ortaklık bilgileri ile pay defteri ve yönetim kurulu karar defterindeki ortaklık bilgilerinin aynı olduğunu iddiası, teklifin değerlendirme dışı bırakılmasının hukuka aykırı olduğunu gösterir mi?
Cevap: Hayır, bu iddia teklifin değerlendirme dışı bırakılmasını değiştirmez. Çünkü ortaklık bilgilerinin doğruluğunun teyidi için sadece pay defteri değil, aynı zamanda yönetim kurulu karar defterinin ilgili ve güncel sayfalarının EKAP’a doğru ve eksiksiz yüklenmesi zorunludur. Başvuru sahibi yüklenmesi gereken yönetim kurulu karar defterini EKAP’a yüklemediği için teklifin değerlendirme dışı bırakılması hukuka uygundur.
Soru: Pay defterinin EKAP’a yüklenmesi, teklifin doğruluğunun teyidi açısından yeterli midir?
Cevap: Hayır, pay defteri tek başına yeterli değildir. Anonim şirketlerin ortaklık bilgilerini doğrulamak için yönetim kurulu karar defterinin dayanak teşkil eden ilgili kısımlarının da EKAP’a güncel, doğru ve eksiksiz olarak yüklenmesi zorunludur. Bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi, teklifin değerlendirme dışı bırakılmasını gerektirir.
Soru: Yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yanlış veya eksik yüklenmesi halinde, bu bilgi eksikliği tamamlatılabilir mi?
Cevap: Hayır, EKAP’a yüklenmesi zorunlu olan yönetim kurulu karar defterinin yanlış veya eksik yüklenmesi, teklifin esasını etkileyen belge eksikliği sayıldığından bilgi eksikliği kapsamında tamamlatılamaz. Bu nedenle, teklifin değerlendirme dışı bırakılması hukuka uygundur.
Soru: Bu vakada başvuru sahibinin sehven yanlış sayfa yüklediğinin kabul edilmesi, itirazen şikayetin kabulüne neden olmuş mudur?
Cevap: Hayır, başvuru sahibinin sehven yanlış sayfa yüklediğinin eklenmesi, teklifin değerlendirme dışı bırakılmasını kaldırmaz. Çünkü dayanak belge olan yönetim kurulu karar defterinin eksiksiz ve güncel olarak yüklenmemesi teklifin değerlendirme dışı bırakılması sonucunu doğurmuş ve itirazen şikayet reddedilmiştir.
Detaylı Analiz
Başvuruya konu uyuşmazlık, bir anonim şirketin ihaleye sunduğu yeterlik bilgileri çerçevesinde beyan edilen ortaklık yapısının, bu yapıyı tevsik eden belgelerdeki tutarsızlık nedeniyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılması üzerine ortaya çıkmıştır. Başvuru sahibi, Yeterlik Bilgileri Tablosu’nda belirtilen ortakların, pay defterinde ve yönetim kurulu karar defterinde yer alan ortaklarla aynı olduğunu belirterek, teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının haksız olduğunu ileri sürmüştür. Ancak idare, söz konusu belgelerden birinin —yani yönetim kurulu karar defterinin ilgili ve güncel sayfasının— EKAP’a yüklenmemiş olması nedeniyle başvurucunun teklifini değerlendirme dışı bırakmıştır.
Uyuşmazlığın merkezinde, ihale sürecinde sunulması gereken ortaklık yapısına ilişkin belgelerdeki usule uygunluk değerlendirmesi yer almaktadır. Anonim şirketlerde ortaklık yapısının belirlenmesi, sadece pay defteri üzerinden yapılamamakta; bu deftere dayanak teşkil eden yönetim kurulu karar defterinin de eksiksiz ve güncel haliyle sunulması beklenmektedir. Vakada, başvuru sahibi sehven yanlış sayfanın yüklendiğini kabul etmiş, ancak bunun bilgi eksikliği kapsamında değerlendirilerek telafi edilebileceğini savunmuştur. Bu noktada hukuki tartışma, söz konusu eksikliğin bilgi eksikliği mi yoksa esas belge eksikliği mi olduğu üzerinde yoğunlaşmıştır.
Kurul, vakayı değerlendirirken esaslı eksiklik kavramı çerçevesinde hareket etmiştir. Özellikle EKAP’a yüklenmesi zorunlu belgeler arasında yer alan yönetim kurulu karar defterinin hatalı veya eksik sunulması, teklifin esasına etki eden bir durum olarak kabul edilmiştir. Buna göre, sehven yanlış sayfanın yüklenmiş olması, tek başına bir mazeret olarak yeterli görülmemiş; zira bu eksiklik, ortaklık yapısının teyidini imkânsız kılmakta ve teklifin teknik uygunluğunu doğrudan etkileyen bir husus olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle, durum bilgi eksikliği kapsamında değil, telafisi mümkün olmayan belge eksikliği olarak ele alınmıştır.
İdare tarafından yapılan değerlendirme, özellikle pilot ortak iş deneyimi ve ortaklık yapısının net tespiti açısından önem taşımaktadır. Ortaklık yapısının doğru ve eksiksiz belgelerle desteklenmemesi, bu yapının ihaleye katılım açısından geçerliliğini ve dolayısıyla pilot ortağın yeterliğini teyit etmeyi engellemektedir. Dolayısıyla yönetim kurulu karar defterinin ilgili sayfasının yüklenmemesi, pilot ortağın yetkili ortak sıfatıyla hareket ettiğini kanıtlayamaması sonucunu doğurarak, teklif bütününü etkilemiştir. Bu kapsamda yapılan değerlendirme, iş deneyimi bakımından değil, işin kimin tarafından taahhüt edileceğinin netliğe kavuşmaması temelinde yürütülmüştür.
Kamu İhale Kurulu’nun yaklaşımı, teklifin esasını etkileyen belge eksikliklerinin bilgi eksikliği kapsamında tamamlatılamayacağı yönündedir. Kurul, somut olayda, pay defteri ile yönetim kurulu karar defterinin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini kabul ederek, sadece pay defteri sunulmuş olmasının yeterli görülmediğini açıkça ifade etmiştir. EKAP’a yüklenmesi gereken güncel ve doğru bilgi yükümlülüğünün yerine getirilmemesi, Kurul tarafından ihale düzeninin korunması açısından esaslı bir eksiklik sayılmış; bu eksikliğin varlığı itirazen şikâyetin reddedilmesiyle sonuçlanmıştır. Bu karar, tekliflerin geçerliliği açısından mevzuata uygun belge sunumunun taşıdığı belirleyici önemi bir kez daha ortaya koymuştur.
Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.
Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.