KÜNYE
- Toplantı No: 2022/060
- Gündem No: 126
- Karar Tarihi: 28.12.2022
- Karar No: 2022/UY.II-1702
- Başvuru Sahibi: Protar Yapı Mühendislik İnş. Harita Toprak Danış. Müş. Taah. Tic. A.Ş.
- İhaleyi Yapan İdare: Devlet Su İşleri 17. Bölge Müdürlüğü
- İKN: 2022/888624
- İhale Adı: Hakkari Merkez Bağışlı Göleti İhalesi
Özet
İhale üzerinde bırakılan iş ortaklığının pilot ortağının temsil ve yönetim yetkisi mevzuata uygun bulunmuştur
Başvuru / İddialar
Başvuru sahibi, ihale üzerinde bırakılan iş ortaklığının pilot ortağına ait yönetim kurulu kararlarında B grubu temsil yetkilisi olduğuna dair yeterli ve doğru belgenin bulunmadığını, dolayısıyla iş deneyim belgesinin geçersiz olduğunu ve teklifin değerlendirme dışı bırakılması gerektiğini iddia etmiştir.
Kurul Değerlendirmesi
Kurul, pilot ortağın %51 hisseye sahip olduğunu ve 4734 sayılı Kanun kapsamında yapılacak ihalelere ilişkin sözleşmelerin yürütülmesi konusunda münferiden imza yetkisine sahip olduğunu gösteren yönetim kurulu karar defterleri ile pay defteri örneklerinin EKAP’a yüklendiğini, ayrıca ortaklık tespit belgesinin de pilot ortağın kesintisiz bir yıl boyunca bu şartları sağladığını teyit ettiğini tespit etmiştir. Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarında sınırlı yetki ifadesi yer almakla birlikte, yönetim kurulu karar defterlerinde pilot ortağın temsil ve yönetim yetkisine sahip olduğu açıkça belirtilmiştir.
Genel Soru–Cevap
Soru: İş ortaklığında pilot ortağın tek başına sözleşme imzalama yetkisinin hangi belgelerle ve nasıl ispatlanması yeterlidir?
Cevap: Pilot ortağın tek başına veya münferiden sözleşme imzalama yetkisi; yönetim kurulu karar defterlerinde açıkça belirtilmiş olmalıdır. Ticaret sicil gazetesindeki sınırlamalar, yönetim kurulu kararları ile çeliştiğinde, yetkinin kapsamı bakımından yönetim kurulu kararları esas alınabilir. Ayrıca, bu yetkinin kesintisiz olarak belirli bir süre (örneğin bir yıl) devam ettiği pay defteri örnekleri ve ortaklık tespit belgeleri ile desteklenmelidir. Bu belgeler idareye veya EKAP’a eksiksiz sunulmalıdır.
Soru: Pilot ortağın ihale tarihinden önceki temsil ve yönetim yetkisinin sürekliliği neden ihalelerde önemli ve nasıl tespit edilir?
Cevap: Temsil ve yönetim yetkisinin kesintisiz bir yıl gibi belirli bir süredir devam ettiğinin gösterilmesi, iş deneyim belgesinin geçerliliği için önem taşır; çünkü bu yetkinin sürekliliği, pilot ortağın iş ortaklığını yönetme ve sözleşmeleri yürütme kapasitesini kanıtlar. Bu süreklilik, pay defteri kayıtları, yönetim kurulu kararları ve ortaklık tespit belgesi gibi belgelerle belgelenmelidir. Sürekliliğin hiç kesilmediği dosya kapsamından ve belgelerden anlaşılmalıdır.
Soru: İhalenin değerlendirilmesinde temsil yetkisinin ticaret sicil gazetesindeki bornun ifadesi ile yönetim kurulu kararlarındaki ifadeler farklıysa nasıl yaklaşılır?
Cevap: Yönetim kurulu kararlarındaki temsil yetkisi tespiti, ticaret sicil gazetesindeki sınırlı yetki beyanlarından öncelikli tutulabilir. İhale kurulunda, yetkilinin gerçek yetki durumunun tespiti için yönetim kurulu kararları ve bu kararların dosyaya eksiksiz sunulması önemlidir. Dolayısıyla, ticaret sicil gazetesindeki kısıtlama hukuki durumu tek başına belirlemez, diğer resmi belgelerle birlikte değerlendirilmelidir.
Soru: İş deneyim belgesini sunan iş ortaklıklarında pilot ortağın yetkisiz olduğu iddiası nasıl ve ne ölçüde incelenir?
Cevap: İddia, başvuru ve itirazen şikâyet sürecinde yönetim kurulu kararları, pay defteri örnekleri ve ortaklık tespit belgesi gibi resmi belgeler çerçevesinde incelenir. Pilot ortağın hisse oranı, temsil ve yönetim yetkisinin kapsamı ve bu yetkilerin ihale tarihinden önce kesintisiz olarak devam edip etmediği temel kriterlerdir. İhraç için iddianın somut ve belgelenmiş olması gerekir; sadece ticaret sicil gazetesinde sınırlı yetki olması iddianın kabulü için çoğu zaman yeterli görülmez.
Soru: Teklif değerlendirmesi sırasında pilot ortağın yetkisine ilişkin belgelerin eksikliği teklifin elenmesine yol açar mı?
Cevap: Pilot ortağın temsil ve yönetim yetkisini ispatlayan belgeler dosyada eksik veya yetersiz ise, bu durum teklifin değerlendirilmesi aşamasında tereddüte ve değerlendirme dışı bırakmaya sebep olabilir. Ancak, yetkinin kapsamı ve süresi ile ilgili belgelerin eksiksiz ve açık olması, özellikle yönetim kurulu kararları ve pay defteri örnekleriyle desteklenmesi halinde teklifin geçerliliği kabul edilir. Belgelerin doğruluğu ve tamamlığı teklifin değerlendirilmesi için kritik öneme sahiptir.
Vakaya Özel Soru–Cevap
Soru: İhale üzerinde bırakılan iş ortaklığının pilot ortaklarının iş deneyim belgesinin geçerliliği hangi belgelere dayanılarak tespit edilmiştir?
Cevap: İş deneyim belgesinin geçerliliği, pilot ortağın kesintisiz bir yıl boyunca hem hisse çoğunluğuna (%51) sahip olduğunu gösteren pay defteri örnekleri ve yönetim kurulu karar defterlerinde sözleşmelerin yürütülmesi konusunda münferiden imza yetkisine sahip olduğunun açıkça belirtilmesiyle tespit edilmiştir. Ayrıca, ortaklık tespit belgesi bu durumu teyit etmiştir.
Soru: Pilot ortağın temsil ve yönetim yetkisinin ticaret sicil gazetesinde sınırlı olarak görünmesi, yönetim kurulu kararları ile çelişirse ihale değerlendirmesinde nasıl ele alınmıştır?
Cevap: Ticaret sicil gazetesinde sınırlı yetki ifadesi bulunmasına rağmen, yönetim kurulu karar defterlerinde pilot ortağın temsil ve yönetim yetkisi açıkça belirtilmiş ise, bu yetki Kurul tarafından geçerli kabul edilmiştir.
Soru: Başvuru sahibinin pilot ortağın temsil ve yönetim yetkisi olmadığına dair itirazı neden reddedilmiştir?
Cevap: Çünkü pilot ortağın temsil ve yönetim yetkisi olduğuna dair yönetim kurulu kararları, pay defteri örnekleri ve ortaklık tespit belgesi EKAP’a yüklenmiş ve başvuru tarihinden önce bir yıl kesintisiz şekilde bu şartlar sağlanmış, dolayısıyla iddia dosya kapsamına ve mevzuata uygun bulunmamıştır.
Soru: İş ortaklığında pilot ortağın ihale sözleşmelerinin yürütülmesinde yetkili olduğunun ispatı bakımından hangi kriterler dikkate alınmıştır?
Cevap: Pilot ortağın hem hisse çoğunluğuna sahip olması (%51) hem de yönetim kurulu kararlarında münferiden imza atma yetkisi bulunması, ayrıca bu koşulların ihale tarihinden önce kesintisiz olarak bir yıl süresince sağlanması kriterleri dikkate alınmıştır.
Detaylı Analiz
İhaleye konu olayda, iş ortaklığı sıfatıyla teklif sunan ve ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenen isteklinin iş deneyim belgesinin geçerliliği incelenmiştir. Uyuşmazlık, iş ortaklığının pilot ortağının iş deneyimini tevsik amacıyla sunulan belge ile ilgilidir. Başvuru sahibi, pilot ortağın söz konusu belgeyi geçerli şekilde sunabilmesi için gereken temsil ve yönetim yetkilerine sahip olmadığı, bu yetkiyi ihale tarihinden önceki kesintisiz bir yıl boyunca kullanmadığı yönünde itirazda bulunmuştur. Tartışma, bu temsil ve yönetim niteliğinin hukuken ne şekilde ve hangi belgelerle ortaya konulabileceğinde yoğunlaşmıştır.
İhaleye sunulan belgeler incelendiğinde, pilot ortağın ortaklık yapısında %51 oranında pay sahibi olduğu ve münferiden imza yetkisi bulunduğu anlaşılmıştır. Bu durum, yönetim kurulu karar defteri ve pay defteri örnekleri ile desteklenmiştir. Yönetim kurulu kararlarında, 4734 sayılı Kanun kapsamındaki sözleşmelerin yürütülmesi konusunda pilot ortağın münferit imza yetkisine sahip olduğu açıkça yer almaktadır. Ayrıca ortaklık tespit belgesinde de bu yapı ve yetki ilişkisi teyit edilmiş, dolayısıyla başvuru sahibinin belge eksikliği ve yetkisizlik iddiası dosya kapsamı ile örtüşmemiştir.
Uyuşmazlığın merkezinde yer alan “esaslı unsur” kavramı bakımından Kurul, temsil ve yönetim yetkisinin yalnızca şekli ve geçici bir unsur olmadığını; ihale tarihinden önceki kesintisiz bir yıllık dönem boyunca sürdürülmesini arzulanan bir temel kriter olarak değerlendirmektedir. Somut olayda da bu kriter doğrultusunda pilot ortağın yetkisinin sürekliliği, sadece belgelerle beyan edilmekle kalmayıp, bu belgelerde yer alan içeriklerin birbirini teyit etmesiyle birlikte değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, ticaret sicil gazetesindeki sınırlı yetki beyanının tek başına belirleyici olmadığı, yönetim kurulu kararlarıyla belge altına alınan gerçek temsil iradesinin öncelendiği görülmektedir.
Pilot ortağın iş deneyiminin geçerliliği açısından yapılan değerlendirmede, yetkinin kapsamı ve süresi belirleyici olmuştur. Aynı zamanda, pilot ortağın yeterlik unsuru olarak sunduğu belgeyi sunabilecek vasıfta olup olmadığı da bu yetkiyle doğrudan ilişkilendirilmiştir. Objektif kıstaslar çerçevesinde temsil yetkisinin yeterince açık, belgelerle ispatlanabilir ve başvuru tarihinden önce sürdürülebilir biçimde kullanıldığı tespit edilmiştir. Özellikle yönetim kurulu kararlarındaki münferit imza yetkisi ifadesi, Kurulun yaklaşımında belirleyici bir belge olarak yerini almış ve diğer kaynaklarla çelişmediği sürece esas alınmıştır.
Kamu İhale Kurulu, somut olayda pilot ortağın yetkisiz olduğu yönündeki başvuru iddiasını dosya kapsamı ve hukuki mevzuat çerçevesinde yerinde bulmamıştır. Kurul, temsil ve yönetim yetkisine ilişkin belgelerin EKAP’a eksiksiz yüklenmiş olduğunu, yetkinin süresi ve kapsamı bakımından asgari koşulların sağlandığını tespit etmiş, bu doğrultuda başvuruyu reddetmiştir. Böylece iş deneyim belgesinin geçerliliği yönünde herhangi bir tereddüt oluşmamış ve teklifin değerlendirmeye alınmasında bir isabetsizlik bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.
Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.