KÜNYE
- Toplantı No: 2022/054
- Gündem No: 19
- Karar Tarihi: 23.11.2022
- Karar No: 2022/UY.II-1437
- Başvuru Sahibi: Yinkay İnş. Akary. Tur. Nak. Mad. San. Tic. A.Ş. - Eskikale İnş. Nak. Petr. Mad. ve Tur. San. Tic. A.Ş. İş Ortaklığı
- İhaleyi Yapan İdare: Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
- İKN: 2022/597176
- İhale Adı: Gümüşhane-Şiran Akbulak Göleti İkmali
Özet
İhale üzerinde bırakılan iş ortaklığının pay defteri ve yönetim kurulu kararlarının EKAP’ta güncel olmaması nedeniyle teklifin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği kararlaştırıldı
Başvuru / İddialar
Başvuru sahibi, iş ortaklığının ortaklarından birinin pay dağılımı ve yönetim kurulu yetkilerinin ihale tarihi itibariyle değiştiğini, EKAP kayıtlarının güncellenmediğini, bu nedenle teklifin yetkisiz kişilerce imzalandığını ve değerlendirme dışı bırakılması gerektiğini iddia etmiştir.
Kurul Değerlendirmesi
Kurul, işin yapım amacı ve teknik içeriği açısından, iş ortaklığının pay defteri ve yönetim kurulu kararlarının EKAP’ta güncel olmaması nedeniyle teklifin yetkisiz kişilerce imzalandığını ve bu durumun idari şartname ve ilgili mevzuat hükümlerine aykırı olduğunu tespit etmiştir. EKAP’ta pay defteri ve yönetim kurulu kararlarının güncel olmaması, ortaklık yapısının ve yetkili kişilerin teyidini engellemiştir. Bu nedenle, teklifin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Genel Soru–Cevap
Soru: İş ortaklığı pay defteri ve yönetim kurulu kararlarının EKAP kayıtlarında güncel olmaması nedeniyle teklifin sadece belgelendirme açısından eksik sayılması mı yoksa teklifin tamamen değerlendirme dışı bırakılması mı gerekir?
Cevap: EKAP’taki pay defteri ve yönetim kurulu kararlarının güncel olmaması, ortaklık yapısı ve yetkili imza sahiplerinin belirlenmesini engellediğinden, belge noksanlığıyla sınırlı kalmayıp teklifin yetkisiz kişilerce imzalanması sonucunu doğurabilir. Bu durumda, mevzuat ve idari şartname hükümlerine uygunluk sağlanamadığından teklifin tamamen değerlendirme dışı bırakılması doğrudur. Ancak, güncellenme imkanı ve idarece sağlanacak ek süre varsa durum farklılık gösterebilir.
Soru: İş ortaklıklarında yetkili imza sahiplerinin belirlenmesinde pay defteri ve yönetim kurulu kararları nasıl bir rol oynar ve güncelliği neden önemlidir?
Cevap: Pay defteri ortaklık yapısını, yönetim kurulu kararları ise yetkili imza sahiplerini gösterir. Bu belgelerin güncel olmaması, teklifin imzalanmasında yetkilendirme belirsizliğine yol açar. Güncel olmaması durumunda, idare teklifin yetkisiz kişilerce verildiği şüphesine düşer ve teklifin yasallığı sorgulanır. Dolayısıyla, bu belgelerin EKAP’ta güncel tutulması teklifin geçerliliği için kritik önemdedir.
Soru: Teklifin imzasını yetkisiz bir kişinin atması halinde değerlendirme dışı bırakma zorunluluğu hangi şartlarda ortaya çıkar?
Cevap: Teklifin yetkili kişilerce imzalanmaması, idari şartname ve kanuni düzenlemeler açısından ciddi bir usulsüzlük teşkil eder. Eğer yetki durumu, EKAP’taki belgeler ve sunulan belgelerle açıklanamaz ve doğrulanamazsa, bu durumda teklif değerlendirme dışı bırakılır. Ancak yetkilendirme kısa süre içinde belgelerle kanıtlanabiliyor veya güncellenebiliyorsa farklı yaklaşım mümkün olabilir.
Soru: EKAP’taki pay defteri ve yönetim kurulu kararlarının güncel olmaması nedeniyle ortaya çıkan tereddütlerde idarenin hangi tedbirleri alması gerekir?
Cevap: İdare, ihale işlemlerinin sağlıklı yürütülmesi için pay defteri ve yönetim kurulu kararlarının EKAP’ta güncel tutulmasını talep etmeli, eksiklik halinde ise firmaya ek süre verebilir ya da durumun hukuki sonuçlarını açık şekilde bildirmelidir. Aksi halde, yetkisiz imzaya dayanan teklifler nedeniyle hukuki riskler oluşabilir.
Soru: İş ortaklığı yapısında değişiklikler EKAP kayıtlarına işlenmediğinde teklifin güvenilirliği nasıl değerlendirilir?
Cevap: Değişiklikler güncellenmediğinde, iş ortaklığının fiili ve hukuki durumu belirsizleşir. İhale makamı, teklifin hangi ortaklarca ve hangi oranlarda verildiği, yetkililerin kimler olduğu hakkında net bilgi sahibi olamaz. Bu belirsizlik, teklifin değerlendirme dışı bırakılması için somut gerekçe oluşturur. Güncelleme yapılana kadar iş ortaklığı adına sunulan tekliflerin mevzuatla uyumlu sayılması zorlaşır.
Vakaya Özel Soru–Cevap
Soru: İş ortaklığının pay defteri ve yönetim kurulu kararlarının EKAP’ta güncel olmaması teklifin değerlendirme dışı bırakılması için hangi somut sonucu doğurmuştur?
Cevap: EKAP’taki pay defteri ve yönetim kurulu kararlarının güncel olmaması nedeniyle iş ortaklığının ortaklık yapısı ve yetkili imza sahipleri tespit edilememiş; bu durum teklifin yetkisiz kişilerce imzalanmasına ve dolayısıyla idari şartname ile mevzuata aykırılık teşkil etmesine yol açmıştır. Bu sebeple teklif değerlendirme dışı bırakılmıştır.
Soru: EKAP’ta pay defteri ile yönetim kurulu kararlarının güncel olmamasının iş ortaklığı tekliflerinin hukuki geçerliliği üzerindeki etkisi nedir?
Cevap: Güncel olmayan kayıtlar, iş ortaklığının yetkili temsilcileri ve ortaklık yapısının doğrulanmasını engellediği için, iş ortaklığınca sunulan teklifin geçerli biçimde yetkilendirilmediği anlaşılır ve bu durum teklifin mevzuata uygun bulunmamasına neden olur.
Soru: Başvuru sahibinin iddiası doğrultusunda, EKAP kayıtlarının güncellenmemesi ihale sonucunu nasıl etkilemiştir?
Cevap: Başvuru sahibinin pay devri ve yönetim yetkisindeki değişikliklerin EKAP’a yansıtılmadığını belirtmesi üzerine Kurul, bu eksikliğin teklifin yetkisiz kişilerce imzalanmasına yol açtığını tespit etmiş ve bu nedenle iş ortaklığı teklifinin değerlendirme dışı bırakılması kararı vermiştir.
Soru: İhale üzerinde bırakılan iş ortaklığı teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının ardından yapılması gereken işlem nedir?
Cevap: Kurul kararı gereği, pay defteri ve yönetim kurulu kararları EKAP’ta güncel hale getirilmediği için ihale işlemleri mevzuata uygun şekilde yeniden gerçekleştirilmelidir.
Detaylı Analiz
İhale sürecinde gündeme gelen uyuşmazlık, üzerinde ihale bırakılan bir iş ortaklığının teklifinin, ortaklardan birinin pay devri ve yönetim kurulu yetkilerindeki değişikliğinin EKAP kayıtlarına yansıtılmaması nedeniyle yetkisiz kişilerce imzalanmış olmasıdır. Başvuru sahibi, bu durumun ihale tarihindeki gerçek ortaklık yapısını ve temsil yetkisini yansıtmadığını, dolayısıyla teklifin geçersiz olduğunu ileri sürmüştür. Bu çerçevede temel hukuki tartışma, iş ortaklığının temsil ve imza yetkisinin belirlenmesine ilişkin belgelerin güncelliği üzerinden şekillenmiştir.
İhale açısından belirleyici nokta, iş ortaklığı adına sunulan teklifin hukuken geçerli şekilde yetkilendirilip yetkilendirilmediğidir. İş deneyiminden teknik yeterliğe, belge sunum biçimlerinden teklif mektubuna kadar birçok unsur doğru hazırlanmış olabilir; ancak bunların yetkisiz kişilerce imzalanması, teklifin geçerliliğini doğrudan etkiler. Bu olayda güncel olmayan pay defteri ve yönetim kurulu kararları nedeniyle iş ortaklığının fiili yapısı ve işbu teklifi sunan gerçek temsilciler tespit edilememiştir. Söz konusu eksiklik, yalnızca belge yetersizliğinden ibaret olmamış, bizzat teklifin kim tarafından ve hangi yetkiyle sunulduğu konusunda ciddi bir şüphe doğurmuştur.
Uyuşmazlıkta öne çıkan ana değerlendirme ölçütü, “esaslı unsur” kavramıdır. Kurul tarafından yapılan incelemede, teklifin imzalanması gibi temel bir işlemde yetkinin teyit edilememesi, esaslı bir usulsüzlük olarak değerlendirilmiştir. Bu çerçevede, eksikliğin sadece şekli değil, teklifin geçerliliğini ortadan kaldıracak düzeyde içeriksel bir sorun teşkil ettiği ifade edilmiştir. EKAP kayıtları üzerinden ortaklık yapısı ve imza yetkilerinin doğrulanması mümkün olmadığında, bu durum sadece küçük bir güncelleme hatası sayılmamış; teklifin bütünüyle geçersizleştiği yönünde yorumlanmıştır.
Pilot ortak hangi iş deneyimine sahip olursa olsun, teklifin geçerliliğini etkileyen temsil yetkisi sorununa çözüm getirmediği açıktır. Teknik yeterliklerin tam olması ya da iş deneyim belgelerinin uygun bulunması, teklifin usulüne uygun yetkili temsilcilerce imzalanmaması halinde sonucu değiştirmemektedir. Bu bağlamda, tek başına pilot ortağın iş deneyimine dayalı olumlu değerlendirme yapılamamış; teklifi sunan kişilerin yetkili olup olmadığı netleştirilmeden iş ortaklığının sunumu geçerli sayılmamıştır.
Kamu İhale Kurulu, yaptığı değerlendirme sonucunda, teklifin teklif vermeye yetkili kişilerce imzalandığının EKAP verilerine göre teyit edilememesini, mevzuata aykırı bir durum olarak kabul etmiştir. Kurul, bu aykırılığın sadece bilgi güncellemesi niteliğinde değil, teklifin temsil yetkisine ilişkin temel bir eksiklik olduğunu tespit etmiş ve bu nedenle iş ortaklığının teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar vermiştir. Sonuç olarak, idarenin yeni bir ihale değerlendirme süreci başlatması gerektiği ifade edilmiştir.
Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.
Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.