İş ortaklığının ortaklık oranları, temsile yetkili kişiler ve iş belgelerinin mevzuata uygunluğu ile EKAP teyitleri - 2023/UY.II-631

KÜNYE

  • Toplantı No: 2023/025
  • Gündem No: 36
  • Karar Tarihi: 13.04.2023
  • Karar No: 2023/UY.II-631
  • Başvuru Sahibi: İmay İnşaat Taah. San. ve Tic. A.Ş.
  • İhaleyi Yapan İdare: Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı Fen İşleri Daire Başkanlığı
  • İKN: 2022/1448176
  • İhale Adı: Efeler İlçesi Işıklı Mahallesi Doğal Yaşam Parkı Peyzaj ve Çevre Düzenlemesi Yapım İşi

Özet

İhale üzerinde bırakılan iş ortaklığının yeterlilik bilgileri ve iş hacmi beyanlarının mevzuata uygunluğu nedeniyle başvuru reddedildi

Başvuru / İddialar

Başvuru sahibi, ihale üzerinde bırakılan iş ortaklığının ortaklık oranları ve temsile yetkili kişilere ilişkin belgelerin hatalı olduğunu, bilanço ve iş hacmi belgelerinin mevzuata aykırı düzenlendiğini ve iş deneyim belgelerinin benzer işe uygun olmadığını iddia ederek teklifin değerlendirme dışı bırakılmasını talep etmiştir.

Kurul Değerlendirmesi

Kurul, işin yapım amacı ve teknik içeriği ile birlikte iş ortaklığının pilot ortağı ve özel ortağının EKAP üzerinden teyit edilen ortaklık oranları ve temsile yetkili kişilerin mevzuata uygun olduğunu; bilanço ve iş hacmi belgelerinin ilgili yönetmeliklerde belirtilen kriterleri sağladığını ve EKAP üzerinden doğrulandığını; iş deneyim belgelerinin ihale konusu iş veya benzer iş kapsamında olup, iş deneyim tutarlarının pilot ve özel ortak tarafından mevzuata uygun şekilde sağlandığını tespit etmiştir. Ayrıca, iş hacmi ve bilanço kriterlerinin teklif bedeli ve ortaklık oranları çerçevesinde sağlandığı, iş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden düzenlendiği ve benzer iş grubuna uygun olduğu değerlendirilmiştir.

Genel Soru–Cevap

Soru: İş ortaklığı bildirimlerinde ortaklık oranlarının EKAP üzerinden teyit edilmesine neden önem verilir, bu teyitte hata olması durumunda ne olur?
Cevap: Ortaklık oranlarının EKAP üzerinden teyidi, iş ortaklığının gerçekten beyan edilen oranlarda yapıldığını kanıtlamak ve değerlerin doğruluğunu sağlamak için gereklidir. EKAP teyidinde ortaklık oranlarında uyumsuzluk veya yanlışlık varsa, bu durum ortaklığın yeterlilik değerlendirmesinde tereddüt yaratabilir ve teklifin dışlanmasına ya da düzeltme talebine yol açabilir.

Soru: İş ortaklığının temsile yetkili kişilerini gösteren belgelerde uyumsuzluk tespit edilirse ihalede nasıl bir durum ortaya çıkar?
Cevap: Temsile yetkili kişilerin belirlenmesi, iş ortaklığını bağlayıcı işlemler yapma yetkisi açısından kritik bir unsurdur. Belgelerde idare kayıtları veya EKAP bilgileriyle çelişen temsile yetki beyanları varsa, bu durum teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına veya eksikliğin tamamlatılmasına sebep olabilir.

Soru: İhalede iş ortaklığının bilanço ve iş hacmi belgelerinin teklif bedeli ve ortaklık oranları ile uyumlu olması neden önemlidir?
Cevap: Bilanço ve iş hacmi belgeleri, iş ortaklığının finansal yeterliliğini gösterir. Bu belgelerin teklif bedeli ve ortaklık oranlarıyla uyumlu olması, finansal kapasitenin doğru ve tutarlı beyan edildiğini gösterir. Aksi takdirde, yeterlilik değerlendirilmesinde çelişki oluşturarak teklifin elenmesine neden olabilir.

Soru: İş deneyim belgelerinin benzer işe uygunluğu hangi somut kriterler çerçevesinde değerlendirilir ve benzer iş tanımı neden önemlidir?
Cevap: İş deneyim belgeleri, ihale konusu işin teknik şartları ile uyumlu işler kapsamında olmalı, tutarları ise teklif gerekliliklerini karşılamalıdır. Benzer iş tanımı, ihale konusu işe uzmanlık ve deneyim yaklaştığını gösterdiğinden, sertifikaların kapsamı, işin türü, büyüklüğü ve teknik özellikleri ile karşılaştırılarak değerlendirilir. Bu koşullar sağlanmazsa yeterlilik reddedilir.

Soru: İş hacmi beyanlarında tespit edilen mevzuata aykırılıklar nasıl tespit edilir ve idarelerin bu duruma karşı yükümlülükleri nelerdir?
Cevap: İş hacmi beyanları EKAP ve ilgili mevzuat hükümlerine uygunluk açısından kontrol edilir. Tespit edilen aykırılıklar, eksik veya yanlış bilgi içerdiğinde başvuru sahiplerinin itirazlarına ve iadelerine sebep olur. İdareler, bu tür tespitlerde işlem ve kararları mevzuata göre düzeltmeli, gerekirse ihale sürecini etkileyecek şekilde teklifleri değerlendirme dışı bırakmak veya düzeltme istemek zorundadır.

Vakaya Özel Soru–Cevap

Soru: İhale üzerinde bırakılan iş ortaklığının ortaklık oranları ve temsile yetkili kişilerle ilgili olarak hangi durumlar mevzuata uygun kabul edilmiştir?
Cevap: İş ortaklığının ortaklık oranları ve temsile yetkili kişiler, EKAP üzerinden doğrulanmış ve ihale konusu işin yapım amacı ile teknik içeriğine uygunluk bakımından mevzuata uygun bulunmuştur. Bu nedenle, başvuru sahibinin bu hususlardaki itirazı reddedilmiştir.

Soru: İş ortaklığının bilanço ve iş hacmi belgelerinin mevzuata uygunluğu nasıl tespit edilmiştir?
Cevap: Bilanço ve iş hacmi belgeleri ilgili yönetmeliklerde belirtilen kriterlere uygun şekilde düzenlenmiş ve EKAP’tan teyit edilmiştir. Ayrıca, iş hacmi ve bilanço değerleri, iş ortaklığının ortaklık oranları ve teklif bedeli ile uyumlu bulunmuştur.

Soru: İş ortaklığının iş deneyim belgelerinin benzer işe uygunluğu nasıl değerlendirilmiştir?
Cevap: İş deneyim belgeleri EKAP üzerinden düzenlenmiş, ihale konusu iş veya benzer iş kapsamında olup iş deneyim tutarları pilot ve özel ortak tarafından mevzuata uygun şekilde sağlanmıştır. Bu nedenle, benzer işe uygunluk yönünden başvuru sahibinin itirazları kabul edilmemiştir.

Soru: Başvuru sahibi tarafından ileri sürülen iş hacmi beyanındaki eksiklikler sadece ihale üzerinde bırakılan iş ortaklığı için mi geçerli olmuştur?
Cevap: Hayır, iş hacmi beyanındaki mevzuata aykırılık, başvuruya konu iş ortaklığı için değil, diğer bir isteklinin beyanında tespit edilmiştir. Buna ilişkin olarak düzeltici işlem yapılması kararlaştırılmıştır.

Detaylı Analiz

İhale süreciyle ilgili başvuruda temel uyuşmazlık, ihale üzerinde bırakılan iş ortaklığının ortaklık oranları, temsile yetkili kişileri ve yeterlilik belgelerine ilişkin beyanlarının mevzuata uygun olup olmadığına yöneliktir. Başvuru sahibi, bu ortaklığın sunduğu belgelerde yanlışlık ve eksiklik bulunduğunu öne sürerek, teklifin değerlendirme dışı bırakılmasını talep etmiştir. Özellikle iş deneyim belgelerinin ihale konusu işe benzer olmadığı iddiası, uyuşmazlığın merkezinde yer almıştır. Kurul ise tüm bu belgelerin EKAP üzerinden teyit edilip mevzuata uygun bulunduğunu belirterek başvuruyu reddetmiştir.

Uyuşmazlığın önemli bir boyutunu iş deneyim belgeleri oluşturmuştur. Başvuru sahibi, iş ortaklığının sunduğu iş deneyim belgelerinin, ihale konusu işle teknik açıdan yeterli benzerlik göstermediğini savunmuştur. Ancak yapılan inceleme sonucunda, hem pilot ortağın hem de özel ortağın sunduğu iş deneyimlerinin benzer iş kapsamında kabul edilebilecek nitelikte olduğu, bu belgelerin EKAP kayıtları üzerinden düzenlendiği ve tutar açısından yeterlilik kriterlerini karşıladığı belirlenmiştir. Dolayısıyla, iş deneyimi bakımından ortaklığın ihale konusu işe yeterli düzeyde hazırlıklı olduğu sonucuna varılmıştır.

Kararın merkezinde yer alan esaslı unsur değerlendirmesi, belgelerde yer alan bilgilerin ihale sonucunu etkileyip etkilemeyeceği sorusu çerçevesinde yapılmıştır. Kurul, ortaklık oranları, temsile yetkili kişiler ve mali belgeler gibi unsurların tümünün EKAP kayıtlarıyla örtüştüğünü tespit ederek, bunlarda iddia edildiği gibi esaslı bir eksiklik olmadığını ortaya koymuştur. Bu nedenle, başvuru sahibinin iddialarının teklifin değerlendirme dışı bırakılmasını gerektirecek nitelikte olmadığı kanaatine varılmıştır.

Pilot ortağın iş deneyimi, yeterlik değerlendirmesinde özel bir yer tutmaktadır. Bu durumda Kurul, pilot ortağın sunduğu iş deneyim belgesini hem teknik içerik hem de parasal tutar yönünden yeterli bulmuş, belge kapsamının ihale konusu işin yapım amacına ve teknik tanımına karşılık geldiğini belirlemiştir. Bunun yanı sıra özel ortağın deneyim katkısı da yeterli düzeyde bulunmuş; ortaklık oranlarıyla ilişkilendirilerek iş deneyimi toplamının mevzuata uygunluğu ortaya konmuştur.

Sonuç olarak, Kamu İhale Kurulu, başvuru sahibinin dile getirdiği tüm iddiaların EKAP kayıtları ve yönetmelik hükümleriyle çürütüldüğünü değerlendirerek başvuruyu reddetmiştir. Ancak dikkat çeken bir husus, başvurudan farklı bir istekli yönünden tespit edilen iş hacmi beyanı eksikliğidir. Bu hususta Kurul düzeltici işlem yapılmasına karar vererek, ihale sürecinin diğer katılımcıları bakımından da denetim sorumluluğunu yerine getirmiştir. Böylece, ihale işlemlerinin genel bütünlüğü korunmuş ve yalnızca geçerli itiraz dayanaklarına göre işlem yapılmıştır.


Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.

Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.