İş deneyim belgesinin geçerliliği için pilot ortağın bir yıl kesintisiz temsile ve yönetim yetkisi bulunması iddiası - 2022/UY.II-462

KÜNYE

• Toplantı No: 2022/021
  • Gündem No: 42
  • Karar Tarihi: 06.04.2022
  • Karar No: 2022/UY.II-462
  • Başvuru Sahibi: Arhat Enerji A.Ş. - Medsan Enerji İnş. ve Mad. A.Ş. İş Ortaklığı
  • İhaleyi Yapan İdare: Devlet Su İşleri 15. Bölge Müdürlüğü
  • İKN: 2021/293480
  • İhale Adı: Mardin Ceylanpınar Ovaları Cazibe Sulaması 1 Kısım Şebeke 2 İkmal İnşaatı

Özet

İş deneyim belgesinin kullanılması için temsil ve yönetim yetkisinin bir yıl süreyle kesintisiz olması şartının sağlanmadığı iddiasının incelenmemesi nedeniyle itirazen şikayet başvurusunun reddi hukuka aykırı bulunmamıştır.

Başvuru / İddialar

Başvuru sahibi, ihale üzerinde bırakılan isteklinin iş deneyim belgesini kullanan ortağının temsile ve yönetime yetkili olmadığı, ortaklık tespit belgesinin usulüne uygun olmadığı ve yeterlik koşullarının sağlanmadığı iddialarıyla itirazen şikayet başvurusunda bulunmuştur.

Kurul Değerlendirmesi

İncelemede, iş deneyim belgesini kullanan ortağın tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ve Kanuna göre yapılacak ihalelere ilişkin sözleşmelerin yürütülmesinde temsile ve yönetime yetkili olması gerektiği, bu durumun ise ticaret sicili gazetesi ve meslek mensubu tarafından düzenlenen ortaklık tespit belgesi ile gösterilmesi gerektiği tespit edilmiştir. İhale tarihinden sonra yapılan tescil ve yetki değişiklikleri incelenmiş, teknik müdürlük görevinin sona erdiği ancak yönetim kurulu üyeliğinin devam ettiği ve müşterek imza ile temsil yetkisinin bulunduğu anlaşılmıştır. Mahkeme kararları ve ticaret sicili kayıtları doğrultusunda, iş deneyim belgesinin kullanılması mevzuata uygundur.

Genel Soru–Cevap

Soru: İş deneyim belgesini kullanan gerçek veya tüzel kişide temsile ve yönetim yetkisinin kesintisiz olarak bir yıl süreyle bulunup bulunmadığı nasıl ve hangi belgelerle tespit edilir?
Cevap: Temsile ve yönetim yetkisi, ticaret sicili gazeteleri ve meslek mensubunca düzenlenen ortaklık tespit belgesi gibi resmi belgelerle tespit edilir. İhale tarihinden geriye doğru yetkinin devam edip etmediği, bu belgelerdeki kayıtlar ve varsa tescil değişiklikleri incelenerek belirlenir. Yetkinin kesintisiz olup olmadığı, yalnızca iş deneyim belgesinin adına değil aynı zamanda bu belgelerde yer alan yetki sürelerine göre değerlendirilir.

Soru: Temsil ve yönetim yetkisinin bir yıl süreyle kesintisiz olması şartı, iş deneyim belgesi kullanımında mutlak olarak aranmalı mıdır?
Cevap: Temsil ve yönetim yetkisinin bir yıl süreyle aralıksız bulunması genel bir kriter olarak önem taşır ancak söz konusu yetkinin kapsam ve devamlılığı, ticaret sicili kayıtları ve somut duruma göre değişebilir. Örneğin, teknik görevlerin sona ermesi yönetim ve temsil yetkisinin tamamını ortadan kaldırmayabilir. Bu nedenle yetki sürelerinin yanı sıra yetkinin türü ve kapsamı da somut olarak incelenmelidir.

Soru: İş ortaklıklarında pilot ortağın iş deneyim belgesini kullanabilmesi için tüzel kişilikteki payı ve yetkisi hangi ölçütlerde değerlendirilir?
Cevap: Pilot ortağın tüzel kişilikte çoğunluk hissesine sahip olması ve ihale konusu sözleşmenin yürütülmesinde temsil ve yönetim yetkisinin bulunması beklenir. Bu durum, ticaret sicil kayıtları ve meslek mensubu raporu gibi resmi belgelerden tespit edilir. Sadece hissedar olması yetmez; fiilen sözleşmeyi yönetme ve temsil etme yetkisinin bulunması önem arz eder.

Soru: Ortaklık tespit belgesinin usulüne uygun olmadığı iddiası hangi koşullarda geçerlilik kazanır ve belgelerin geçerlilik değerlendirmesi nasıl yapılır?
Cevap: Ortaklık tespit belgesinin usulüne uygun olmadığı iddiası için belgenin düzenlenme şekli, içeriği ve mevzuatta öngörülen asgari unsurlar taşımadığı somut ve belgelemeye dayalı olarak gösterilmelidir. Değerlendirmede, belgenin meslek mensubunca düzenlenip düzenlenmediği, güncelliği, ticaret sicil kayıtları ile uyumu esas alınır. Bu koşullar sağlandığında belge geçerli kabul edilir.

Soru: Teknik görev sıfatındaki bir kişinin iş deneyim belgesini kullanması söz konusu olduğunda, görevden ayrılmanın yetki durumuna etkisi nasıl değerlendirilir?
Cevap: Teknik görevde bulunmak, her zaman temsil ve yönetim yetkisini tek başına göstermez. Teknik görev sona ermiş olsa bile, kişinin yönetim kurulu üyeliği veya imza yetkisi gibi farklı temsil yetkileri varsa iş deneyim belgesini kullanması mümkün olabilir. Bu nedenle yetki değerlendirmesinde sadece teknik görev durumu değil, diğer temsil yetkileri de birlikte dikkate alınmalıdır.

Vakaya Özel Soru–Cevap

Soru: İhale üzerinde bırakılan isteklinin pilot ortağının iş deneyim belgesini kullanabilmesi için temsile ve yönetim yetkisi nasıl tespit edilmiştir?
Cevap: Temsile ve yönetim yetkisi, ticaret sicili gazetesi ve meslek mensubu tarafından düzenlenen ortaklık tespit belgesi üzerinden incelenmiştir. İhale tarihinden sonraki tescil ve yetki değişiklikleri değerlendirilmiş, teknik müdürlüğün sona erdiği ancak yönetim kurulu üyeliğinin devam ettiği ve müşterek imza ile temsil yetkisinin bulunduğu tespit edilmiştir.

Soru: Temsile ve yönetim yetkisinin bir yıl süreyle kesintisiz olması şartı bakımından hangi tespitler itirazen şikayetin reddedilmesi sonucunu doğurmuştur?
Cevap: İncelemede, iş deneyim belgesini kullanan pilot ortağın tüzel kişiliğin çoğunluk hissesine sahip olması ve temsil ile yönetim yetkisinin ilgili dönemi kapsaması, ayrıca mahkeme kararları ve ticaret sicili kayıtlarının uyumlu olması nedeniyle bu şartın sağlandığı ortaya konmuştur. Bu nedenle itirazen şikayet reddedilmiştir.

Soru: Teknik müdürlük görevine son verilmiş olsa da iş deneyim belgesinin kullanılması açısından hangi husus yetki açısından belirleyici olmuştur?
Cevap: Teknik müdürlük görevinin sona ermesi tek başına temsil yetkisinin sona erdiği anlamına gelmemiştir. Yönetim kurulu üyeliğinin halen devam etmesi ve müşterek imza yetkisinin bulunması iş deneyim belgesinin kullanımında yetkinlik açısından belirleyici olmuştur.

Soru: Ortaklık tespit belgesinin usulüne uygun olmadığını iddia eden başvuru sahibinin bu iddiası itirazen şikayet sürecinde nasıl değerlendirilmiştir?
Cevap: Ortaklık tespit belgesinin geçerliliği ve usulüne uygunluğu teyit edilmiş; ticaret sicili kayıtları ve meslek mensubu raporu ışığında belge yeterli ve mevzuata uygun kabul edilmiştir. Dolayısıyla bu iddiaya dayanarak itirazen şikayet reddedilmiştir.

Detaylı Analiz

İtiraz konusu uyuşmazlık, bir yapım işi ihalesinde iş ortaklığı olarak teklif sunan isteklilerden birinin pilot ortağı adına sunulan iş deneyim belgesinin geçerliliğine ilişkindir. Özellikle üzerinde durulan nokta, bu ortağın ihale tarihinden önceki bir yıl süresince, kesintisiz biçimde hem temsile hem de yönetime yetkili olup olmadığıdır. Başvuru sahibi, pilot ortağın söz konusu yetkilere sahip olmadığı ve buna ilişkin sunulan belgelerin usulüne uygun düzenlenmediği yönündeki iddiasıyla itirazen şikâyet başvurusunda bulunmuştur.

İhale sürecine ilişkin tartışma, iş deneyim belgesini sunan pilot ortağın ilgili yetkilerinin süresi ve kapsamı üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu bağlamda idare ve kurul, yetkilerin varlığını ve süresini ortaya koyacak resmi belgeler üzerinden bir değerlendirme yapmıştır. Özellikle ticaret sicili gazeteleri ve meslek mensubu tarafından düzenlenen ortaklık tespit belgesi dikkate alınmıştır. İhale öncesindeki döneme ilişkin söz konusu belgelerde, teknik müdürlük görevine son verilmişse de yönetim kurulu üyeliğinin sürdüğü ve müşterek imza yetkisinin mevcut olduğu bilgileri yer almıştır. Bu durum, teknik görevin sona ermesinin temsil ve yönetim yetkisinin tamamen kaybedildiğini göstermediği yönünde değerlendirilmiştir.

Uyuşmazlıkta esaslı unsur, temsile ve yönetime yetkinin yalnızca varlığı değil, bunun ihale tarihinden geriye doğru kesintisiz olarak bir yıl süresince devam edip etmediğidir. Bu kırılma noktası, iş deneyim belgesinin bağlanabileceği tüzel kişilik bağı ile ilgilidir. İtirazen şikâyet başvurusundaki temel iddia da bu sürekliliğin, teknik görev sonlandırıldığı için kesintiye uğradığı yönündedir. Ancak yapılan değerlendirmede, yönetim kurulu üyeliği ve müşterek temsil yetkisinin sürdüğü sabit kabul edilmiş, bu bağlamda kesintisizlik niteliğinde bir eksiklik bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Pilot ortağın iş deneyimini geçerli şekilde kullanabilmesi için yalnızca hisse sahipliği yeterli görülmemektedir. Aynı zamanda bu ortağın sözleşme sürecinde tüzel kişiliği temsil edebilecek ve karar alma süreçlerine katılabilecek fiili ve hukuki yetkiye sahip olması gerekir. Bu değerlendirme yapılırken, pilot ortağın tüzel kişilikteki payının çoğunluk olması, yönetim kurulu üyeliği konumunu sürdürmesi ve imza sirkülerindeki yetki durumu birlikte incelenmiştir. Teknik görevden ayrılmış olsa da diğer yetkilerinin devam etmesi, iş deneyim belgesinin kullanılabilirliğini etkilememiştir.

Kamu İhale Kurulu, yapılan belgesel incelemeler ve mahkeme kararları ışığında, iş deneyim belgesinin pilot ortak tarafından geçerli şekilde kullanıldığını kabul etmiş ve bu hususa ilişkin şikayet başvurusunu yerinde görmemiştir. Ortaklık tespit belgesinin usulüne uygun olduğu, ticaret sicil kayıtları ile uyum içinde bulunduğu ve yetki bakımından mevzuatla çelişmediği kanaatine varılmıştır. Sonuç olarak, iş deneyimiyle bağlantılı temsil ve yönetim süresi yönünden yeterli inceleme yapıldığı anlaşıldığından, şikâyet iddialarının bu yönden reddine karar verilmesi hukuka aykırı bulunmamıştır.

Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.

Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.