KÜNYE
- Toplantı No: 2021/051
- Gündem No: 42
- Karar Tarihi: 22.12.2021
- Karar No: 2021/UY.I-2334
- Başvuru Sahibi: Agf Enerji İnşaat Taah. San. ve Tic. A.Ş. - Office Yapı İnş. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı
- İhaleyi Yapan İdare: Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü
- İKN: 2020/346472
- İhale Adı: Adapazarı Kavşağı - Gümüşova Arası Tem Otoyolu ve Bağlantı Yolları Üstyapı İyileştirmesi ve Büyük Onarım İnşaatı Yapım İşi (Bitüm İdareden)
Özet
İhale üzerinde bırakılan isteklinin belgelerinin sunuluş şekline ve yönetim durumu beyanına ilişkin iddiaların yerinde olmadığına karar verildi
Başvuru / İddialar
Başvuru sahibi, ihale üzerinde bırakılan isteklinin pay defteri ve hazirun cetvellerinin usule aykırı sunulduğunu, yönetim kurulu üyeliği ve işletme müdürlüğü görevlerinin sona erdiğini, iş deneyim belgesinin uygun olmadığını ve diğer belgelerin mevzuata aykırı olduğunu iddia ederek teklifin değerlendirme dışı bırakılmasını talep etmiştir.
Kurul Değerlendirmesi
İhale ilan tarihinde yürürlükte bulunan Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ve ilgili mevzuat hükümleri uyarınca, sunulması zorunlu olmayan pay defterinin sunulmuş olması ve sunuluş şekline ilişkin değerlendirme yapılmaması gerektiği; ayrıca, yönetim kurulu üyeliği ve işletme müdürlüğü görevlerinin ihale tarihi itibarıyla sona erdiğine dair beyan ve belgelerin mevzuata uygun olduğu; bu nedenle belgelerin sunuluş şekli ve yönetim durumu beyanında mevzuata aykırılık bulunmadığı tespit edilmiştir.
Genel Soru–Cevap
Soru: İhale kapsamında sunulması zorunlu olmayan belgelerin, istekliler tarafından sunulması halinde bu belgelerin değerlendirilmesinde nasıl bir yaklaşım benimsenmelidir?
Cevap: Mevzuatta sunulması zorunlu olmayan belgelerin teklif kapsamında sunulması halinde, bu belgelerin usulüne uygun bir şekilde sunulup sunulmadığına dair değerlendirme yapılması genellikle gerekli değildir. Zorunlu olmayan belgelerin sunuluş şekli tek başına teklifin reddine veya soruşturmaya konu edilmesine yol açmaz. Ancak bunların içerik olarak mevzuata uygunluğuna dikkat edilmelidir.
Soru: Yönetim kurulu üyeliği ve işletme müdürlüğü görevine ilişkin beyanların ihale tarihi itibarıyla geçerliliği nasıl tespit edilir ve bu konuda dile getirilen itirazlar hangi ölçütlere göre değerlendirilir?
Cevap: Bu görevlerin geçerliliği, isteklinin sunmuş olduğu resmi belgeler ve beyanlar doğrultusunda ihale tarihi itibarıyla belge ve kayıtların uyumuna göre tespit edilir. Görevlerin sona erdiğinin iddia edilmesi durumunda somut ve resmi delillerle desteklenmeyen itirazlar genellikle kabul edilmez, çünkü mevzuat tarafından talep edilen kesin ve geçerli belgeler esas alınır.
Soru: Pay defteri ve hazirun cetvelinin teklif kapsamında sunuluşu ve bu belgelerin hukuki geçerliliği konusunda uygulamada hangi tereddütler ortaya çıkmaktadır?
Cevap: Pay defteri ve hazirun cetveli gibi belgeler, kamu ihale mevzuatında sunulması zorunlu belgeler arasında sayılmaz. Bu belgelerin teklif kapsamında sunulması halinde, sunuluş şekline dair tereddütler ortaya çıkabilse de, genellikle teklif değerlendirilirken mutlaka reddedilme sebebi sayılmaz. Bu nedenle, söz konusu belgelerin sunuluş şekli ve usulüne uygunluğundan ziyade içerik açısından geçerliliğine odaklanılır.
Soru: İhale üzerinde bırakılan isteklinin sunmuş olduğu iş deneyim belgeleri ve diğer destekleyici belgelerle ilgili itirazlarda hangi kriterler esas alınır?
Cevap: İş deneyim belgeleri ve diğer destekleyici belgelerin uygunluğunda, belgenin mevzuatta belirlenmiş asgari içerik şartlarına ve ihale tarihleriyle uyumuna bakılır. Belgede eksiklik, yanlış tarih veya başka usulsüzlük olmadıkça, itirazların kabulü zorlaşır. Eksik veya hatalı belgelerin ihale değerlendirmesinden dışlanmasına yol açan itirazlar somut delillere dayandırılmalıdır.
Soru: İdareye veya isteklilere yönelik olarak yapılan belgelerin geçerliliğine ilişkin iddialar çoğunlukla hangi hata ve tereddütlere sebep olmaktadır?
Cevap: En sık görülen hatalar, belge sunuluş şeklinin mevzuatta zorunlu olmaması halinde buna göre teklifin haksız şekilde reddedilmesi veya geçersiz sayılması, yönetim kurulu üyeliği gibi görevlerin sona erdiğine dair somut ve geçerli belge yerine sadece beyana dayalı iddiaların değerlendirilmesidir. Bu tür tereddütlerde, belge mevzuat uyumluluğunun ve resmi kayıtlarla desteklenmenin önemi büyüktür.
Vakaya Özel Soru–Cevap
Soru: İhale üzerinde bırakılan isteklinin pay defteri ve hazirun cetvellerini sunuş şekline ilişkin yapılan itirazın sonucu ne olmuştur?
Cevap: Başvuru sahibinin pay defteri ve hazirun cetvellerinin usule aykırı sunulduğu iddiası yerinde bulunmamıştır çünkü bu belgelerin sunulması zorunlu olmayıp sunulmuş olması nedeniyle sunuluş şekline yönelik bir değerlendirme yapılmamıştır.
Soru: Yönetim kurulu üyeliği ve işletme müdürlüğü görevlerinin ihale tarihi itibarıyla sona erdiği iddiasının incelenme sonucu nedir?
Cevap: İdarece sunulan beyan ve belgeler yönetim kurulu üyeliği ile işletme müdürlüğü görevlerinin ihale tarihi itibarıyla geçerli olduğunu göstermiştir; bu nedenle bu görevlerin sona erdiği iddiası mevzuata aykırı bulunmamıştır.
Soru: İş deneyim belgesi ve diğer belgelerin mevzuata uygunluğu konusunda nasıl bir değerlendirme yapılmıştır?
Cevap: Başvuru sahibinin iş deneyim belgesinin uygun olmadığı yolundaki iddiası yönünden yapılan incelemede mevzuata aykırılık tespit edilmemiştir, dolayısıyla söz konusu belgeler geçerli sayılmıştır.
Soru: Başvuru sahibinin tüm iddiaları sonucunda itirazen şikâyet talebi nasıl karara bağlanmıştır?
Cevap: İddiaya konu edilen belgelerin sunuluş şekli ve yönetim durumu beyanlarının mevzuata uygun olduğunun tespiti nedeniyle itirazen şikâyet başvurusu reddedilmiştir.
Detaylı Analiz
İhale sürecinde gündeme gelen uyuşmazlık, teklif veren isteklilerden biri tarafından, üzerinde ihale bırakılan isteklinin sunduğu bazı belgelerin şekliyle ve içeriğiyle ilgilidir. Başvuru sahibi, özellikle pay defteri ve hazirun cetveli gibi belgelerin sunuluşunun usule aykırı olduğunu, ayrıca bu isteklinin yönetim kurulu üyeliği ve işletme müdürlüğü gibi kritik görevlerinin ihale tarihi itibarıyla sona erdiğini iddia etmiştir. Bu çerçevede teklifin değerlendirme dışı bırakılması talep edilmiş, esas olarak belgelerin geçerliliği ve yönetim görevlerinin süregiden niteliği uyuşmazlığın zeminini oluşturmuştur.
Özellikle iş deneyimi açısından önem kazanan hususlardan biri, söz konusu belgelerin içeriğinde görev sahipliğini ispat eden bilgilerin olup olmadığıdır. Başvuru sahibi, ihale üzerinde bırakılan isteklinin iş deneyim belgesinin geçersiz olduğunu öne sürmekle birlikte bu iddiasını destekleyecek somut bir eksiklik ortaya koyamamıştır. Sunulan belgelerin mevzuata uygunluğu yönünden yapılan değerlendirmede, bu belgelerin hem içerik hem de tarih açısından ilgili düzenlemelerle uyumlu olduğu saptanmış ve herhangi bir usulsüzlük tespit edilmemiştir.
Bu bağlamda Kamu İhale Kurulu’nun “esaslı unsur” değerlendirmesi dikkat çekicidir. Mevzuat uyarınca sunulması zorunlu olmayan bir belgenin, istekli tarafından sunulmuş olması, tek başına hukuki bir sorun teşkil etmez. Sunuluş şekline dair yapılan itirazların, bu belgenin teklifin esasını etkileyip etkilemediği yönünden değerlendirilmesi gerekir. Kurul, zorunlu olmayan pay defteri ve hazirun cetvellerinin, usulüne uygun şekilde sunulup sunulmadığını incelemeye değer görmemiştir. Buradaki yaklaşım, bu belgelerin teknik anlamda eksiklik içerse bile teklifin niteliğini etkileyen esaslı bir unsur ihtiva etmedikleri yönündedir.
İş deneyim belgesinin geçerliliği ise ihale tarihi itibarıyla görevde olunduğunun açıkça gösterilmesiyle yakından ilişkilidir. Pilot ortağın yönetim kurulu üyeliği ve işletme müdürlüğü görevlerinin sürdüğünü ortaya koyan belgeler, başvuru sahibinin bu görevlerin sona erdiği iddiasının aksine bir durumu ortaya koymuştur. Bu çerçevede, iş deneyimi belgesinin o tarihte mevcut bir görev ilişkisine dayandığı anlaşılmış, belgelerin hem şekli hem de içeriği açısından uygunluk taşıdığı kabul edilmiştir.
Sonuç olarak Kamu İhale Kurulu, hem sunulan belgelerin şekli bakımından sorun teşkil etmediğini hem de yönetim görevlerinin devam ettiğine ilişkin resmi kayıtlarda bir tutarsızlık bulunmadığını belirleyerek, başvuru sahibinin itirazlarını yerinde görmemiştir. Bu değerlendirme sonucunda, istekli firmanın ihale dışı bırakılmasını gerektirecek bir usulsüzlük olmadığı kanaatine varılmış ve itirazen şikâyet başvurusu reddedilmiştir. Kurulun yaklaşımı, belgenin sunulma zorunluluğu ile içerik geçerliliği arasındaki ayrımı net bir şekilde ortaya koymuştur.
Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.
Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.