KÜNYE
- Toplantı No: 2023/051
- Gündem No: 11
- Karar Tarihi: 11.10.2023
- Karar No: 2023/UY.I-1307
- Başvuru Sahibi: Yapıyol Altyapı İnş. San. ve Tic. A.Ş. - Solakoğlu Yol Yapım İnş. Taah. Tic. ve San. Ltd. Şti. İş Ortaklığı
- İhaleyi Yapan İdare: Dsi 8.Bölge Müdürlüğü
- İKN: 2023/620107
- İhale Adı: Erzurum-Pasinler Küçüktüy Göleti
Özet
İhale üzerinde bırakılan iş ortaklığının ortaklık yapısına ilişkin EKAP kayıtlarının eksikliği nedeniyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılması kararı
Başvuru / İddialar
Başvuru sahibi, ihale üzerinde bırakılan iş ortaklığının ortaklık yapısına ilişkin belgelerinin eksik ve yanlış olduğunu, bu nedenle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiğini talep etmiştir.
Kurul Değerlendirmesi
Kurul, EKAP’a kayıtlı bilgiler ve ticaret sicil sorgulamaları ile yönetim kurulu kararlarının incelenmesi sonucunda, limited şirketlerde pay defteri ve yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenme zorunluluğu bulunmadığını, ancak anonim şirketlerde pay defteri ve dayanağı yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenmesi gerektiğini tespit etmiştir. İhale üzerinde bırakılan iş ortaklığının pilot ortağının anonim şirket olması nedeniyle pay defterine dayanak yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenmesi zorunlu olup, bu yüklemenin yapılmadığı ve pay defterindeki ortaklık oranlarının teyidinin yapılamadığı belirlenmiştir. Bu durum, ortaklık yapısının tam olarak tespit edilmesini engellemiştir.
Genel Soru–Cevap
Soru: İş ortaklığını oluşturan anonim şirketlerin ortaklık yapısının tespiti için EKAP’a hangi belgelerin yüklenmesi gerekir ve bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi ne tür hukuki sonuçlar doğurabilir?
Cevap: Anonim şirketlerin ortaklık yapısının tam olarak tespit edilmesi amacıyla, pay defterine dayanak olan yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenmesi gerekir. Bu belgelerin yüklenmemesi halinde, ortaklık oranlarının doğruluğu teyit edilemez ve bu durum teklifin mevzuata uygun olarak değerlendirme dışı bırakılmasına yol açabilir.
Soru: Limited şirket ortağı bulunan iş ortaklıklarında pay defteri ve yönetim kurulu karar defterlerinin EKAP’a yüklenme zorunluluğu nasıl değerlendirilir?
Cevap: Limited şirketlerde pay defteri ve yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenmesi zorunlu tutulmamaktadır. Bu nedenle, bu belgelere ilişkin eksiklikler tek başına teklifin reddi için yeterli sayılmaz; diğer kanıtlar ve belgeler esas alınarak değerlendirme yapılır.
Soru: Ortaklık oranlarının belgeyle teyidi neden ihalelerde önemli bir değerlendirme kriteridir ve bu teyidin yapılamaması hangi etkileri yaratabilir?
Cevap: Ortaklık oranlarının belgeyle teyidi, iş ortaklığının yapısını ve teklif sahibinin kapasitesini objektif olarak belirlemek için gereklidir. Bu teyidin yapılamaması durumunda, teklifin doğruluğu ve uygunluğu konusunda hukuki şüpheler ortaya çıkarak, teklifin değerlendirme dışı bırakılması ve ihale işlemlerinin iptali gibi sonuçlara neden olabilir.
Soru: EKAP’a yüklenmeyen ve ortaklık yapısının tespitini engelleyen belgeler nedeniyle teklifin değerlendirme dışı bırakılması hangi durumlarda ihale sürecinin tekrar edilmesini gerektirebilir?
Cevap: Ortaklık yapısının tam olarak tespit edilememesi nedeniyle teklifin değerlendirme dışı bırakılması durumunda, ihale sürecinde objektif ve doğru değerlendirme yapılamadığından, ihale işlemlerinin mevzuata uygun şekilde yeniden gerçekleştirilmesi gerekebilir.
Soru: İhale komisyonları, ortaklık yapısına ilişkin belgelerin tamlığı konusunda hangi kriterlere dikkat etmelidir, özellikle pilot ortağın anonim şirket olduğu hallerde?
Cevap: İhale komisyonları, pilot ortak anonim şirket ise kesinlikle pay defterine dayanak yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenip yüklenmediğini kontrol etmelidir. Bu belgelerin tam olmaması halinde ortaklık yapısının tespiti mümkün olmadığından teklifin mevzuata uygun olarak değerlendirme dışı bırakılması ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.
Vakaya Özel Soru–Cevap
Soru: İhale üzerinde bırakılan iş ortaklığının ortaklık yapısını tespit etmek için EKAP’a hangi belgelerin yüklenmesi zorunludur ve bu yüklemenin yapılmaması ne sonuca yol açmıştır?
Cevap: Bu vakada, pilot ortağın anonim şirket olması sebebiyle, pay defterine dayanak yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenmesi zorunludur. Bu yükleme yapılmadığı için ortaklık yapısı tam olarak tespit edilememiş ve teklif mevzuata uygun olarak değerlendirme dışı bırakılmıştır.
Soru: Limited şirket ortağı bulunduğu halde yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenmemesi teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına neden olmuş mudur?
Cevap: Hayır, bu vakada limited şirketlerde pay defteri ve yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenmesi zorunluluğu bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu eksiklik teklifin reddi için tek başına yeterli değildir.
Soru: İhale üzerinde bırakılan iş ortaklığının ortaklık oranlarına ilişkin bilgilerin doğruluğu nasıl doğrulanmıştır ve hangi belgenin eksikliği bu doğrulamayı engellemiştir?
Cevap: Ortaklık oranlarının doğruluğu pay defteri ve dayanak yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenmesiyle teyit edilmiştir. Ancak bu vakada pilot ortağın anonim şirket olması nedeniyle yüklenmesi gereken yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenmemesi, ortaklık oranlarının teyit edilmesini engellemiştir.
Soru: Eksik belge nedeniyle yapılan bu değerlendirme sonucunda ihale süreci nasıl etkilenmiştir?
Cevap: Ortaklık yapısının tam olarak tespit edilememesi nedeniyle ihale üzerinde bırakılan iş ortaklığının teklifi mevzuata uygun olarak değerlendirme dışı bırakılmış ve ihale işlemlerinin yeniden yapılmasına karar verilmiştir.
Detaylı Analiz
İhaleye ilişkin uyuşmazlık, teklifin üzerinde bırakıldığı iş ortaklığının ortaklık yapısının eksik belgeler nedeniyle açıklığa kavuşturulamaması üzerine şekillenmiştir. Başvuru sahibi tarafından, bu iş ortaklığının sunduğu belgelerin, özellikle ortaklık oranlarını gösteren kayıtların EKAP’a tam ve doğru biçimde yüklenmediği ileri sürülmüş, bu nedenle teklifin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği öne sürülmüştür. Kurul tarafından yapılan inceleme, başvurunun dayandığı bu teknik eksikliğe odaklanmış, özellikle anonim şirket statüsündeki pilot ortağın belgelerinin yeterliliği sorgulanmıştır.
İhale sürecine yönelik olarak temel tartışma, iş deneyiminden ziyade ortaklık yapısına ilişkin bilgilerin doğrulanmasına yöneliktir. Buradaki sorun, pay defterinde yer alan ortaklık oranlarının, bu oranlara temel teşkil eden yönetim kurulu karar defteriyle desteklenmemiş olmasıdır. Daha da önemlisi, dayanak niteliğindeki bu belgenin EKAP’a hiç yüklenmemiş bulunması, ilgili tüm kayıtların güvenilirliğini zayıflatmış; ortaklık yapısının idare ve kurul tarafından açık biçimde tespit edilebilmesini engellemiştir.
Bu eksiklik, sürecin esaslı bir unsuruyla ilgilidir. Ortaklık oranları, iş ortaklığının geçerli bir şekilde oluşup oluşmadığının ve teklifin geçerliliğinin değerlendirilmesinde belirleyici bir öğedir. Ortaklık yapısının belgelendirilmemesi, sadece şekli bir eksiklik olarak değerlendirilmemiş, teklifin hukuki geçerliliğini doğrudan etkileyen ciddi bir yetersizlik olarak kabul edilmiştir. Kurul, bu bağlamda belge eksikliğini “esaslı unsur” kapsamında ele alarak, ihale sonucunun belirlenmesinde belirleyici nitelikte görmüştür.
Pilot ortağın anonim şirket olması durumu, incelemeyi daha nitelikli hâle getirmiştir. Anonim şirketlerdeki ortaklık yapısının belirlenmesi için sadece pay defterinin değil, bu deftere işlenen değişikliklerin kaynağını oluşturan yönetim kurulu kararlarının da sunulması gerekmektedir. Vakada, bu yükümlülük yerine getirilmediğinden, pilot ortağın iş ortaklığı içindeki oranı somut biçimde tespit edilememiştir. Bu belirsizlik, doğal olarak iş ortaklığına ilişkin tüm değerlendirmeyi sakatlamıştır.
Kamu İhale Kurulu, bu durumun hukuki karşılığını açık biçimde değerlendirmiştir. Ortaklık yapısının ispatı için gerekli olan belgenin EKAP’a yüklenmemesini, teklifin değerlendirme dışı bırakılması için yeterli bir neden olarak görmüş; böylelikle ihale işlemlerinin hukuka uygun biçimde yeniden yapılması gerektiğine hükmetmiştir. Kurulun yaklaşımı, belgelerin içeriği kadar sistematik biçimde sunulmasının da ihalenin sağlıklı işlemesi için temel şartlardan biri olduğunu ortaya koymuştur.
Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.
Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.