KÜNYE
- Toplantı No: 2024/046
- Gündem No: 47
- Karar Tarihi: 04.12.2024
- Karar No: 2024/UY.I-1598
- Başvuru Sahibi: Anıt Asfalt İnş. Tes. Taah. San. ve Tic. A.Ş.
- İhaleyi Yapan İdare: Yıldırım Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü
- İKN: 2024/1393910
- İhale Adı: Yıldırım İlçesi Sınırlarında Yol Yapım İşi
Özet
İdare malı asfalt üretim tesisinin ihtiyaç dışı kullanımı düzenlemesi teklif hazırlığını engellemediği için itirazen şikayet reddedildi
Başvuru / İddialar
Başvuru sahibi, söz konusu düzenlemenin ihtiyaç dışı asfalt üretim miktarının ve süresinin belirtilmemesi, gelir paylaşımının belirsizliği, nakliye ve tesis kullanım bedelinin düzenlenmemesi nedeniyle rekabeti engellediğini ve haksız zenginleşmeye yol açtığını iddia ederek düzenlemenin sözleşmeden çıkarılmasını talep etmiştir.
Kurul Değerlendirmesi
İhale dokümanında asfalt üretiminin idareye ait tesiste yüklenici tarafından yapılacağı, nakliyenin yüklenici tarafından karşılanacağı, tesisin bakım ve onarımının yükleniciye ait olduğu, bitüm bedeli ve nakliye bedelinin iş kalemine dahil olduğu, yüklenicinin tesisi kullanımı için idareye bedel ödemeyeceği ve ihtiyaç dışı asfalt üretiminin iş artışı kapsamında değerlendirileceği açıkça belirtilmiştir. Teknik şartnamede işin teknik ayrıntıları ve şartlarının rekabeti engelleyici olmadığı, isteklilerin teklif hazırlamasına engel teşkil etmediği anlaşılmıştır.
Genel Soru–Cevap
Soru: İhale dokümanlarında idare malı üretim tesisinin kullanımına ilişkin düzenlemeler, tekliflerin değerlendirilmesinde nasıl ele alınmalıdır?
Cevap: Bu tür düzenlemeler, isteklilerin teklif hazırlarken maliyet ve iş planlamasını net şekilde yapabilmesi için açık ve somut olarak belirtilmelidir. Eğer tesis kullanımı, bedelleri, sorumluluklar ve üretim kapsamı net şekilde dokümanlarda yer alıyorsa, bu hususlar tekliflerin hazırlanmasına engel teşkil etmez. Ancak düzenlemenin belirsiz veya tek taraflı olarak idarenin lehine esnek bırakılması durumunda rekabet ve şeffaflık ilkesi zarar görebilir.
Soru: İdare malı tesislerde ihtiyaç dışı üretim yapılmasına imkan tanıyan sözleşme hükümlerinde hangi unsurların açıkça belirtilmesi teklif hazırlığını kolaylaştırır?
Cevap: Bu tür hükümlerde ihtiyaç dışı üretimin miktarı, kapsamı ve süresi ile varsa karşılıklı hak ve yükümlülükler (bedel tahsisi, kullanım süresi, işletme esasları) net olarak yazılmalıdır. Anlaşılır ve ölçülebilir kriterler, isteklilerin risklerini değerlendirmesine ve rekabetçi teklifler sunmasına olanak tanır. Aksi halde, belirsizlikler hakkaniyete aykırı fiyatlamalara veya teklif eleyici değerlendirmelere yol açabilir.
Soru: İhale dokümanlarında “iş artışı” kapsamında değerlendirilen ilave üretim ve hizmetler nasıl uygulanmalı, tekliflerin hazırlanması açısından nelere dikkat edilmelidir?
Cevap: İş artışı olarak belirlenen işler ve üretimler, önceden belirtilen kriterler çerçevesinde somut ve ölçülebilir olmalıdır. İstekliler, bu durumdaki ek işlerin kapsamını ve maliyetini öngörebilmeli, tekliflerinde buna göre fiyatlama yapabilmelidir. Eğer iş artışının kapsamı veya bedeli belirsiz kalırsa, teklif hazırlama sürecinde tereddütler artar ve rekabet eşitliği zedelenebilir.
Soru: İdare tarafından sağlanan imkânların (örneğin malzeme veya tesis kullanımı) bedelinin sözleşmede belirlenmemesi halinin değerlendirilmesinde hangi hususlar önemlidir?
Cevap: Yönetilebilirlik ve şeffaflık açısından bu tür imkânların bedelleri sözleşmede ya sabit ya da açık hesaplama yöntemleriyle belirtilmelidir. Bedelin belirtilmemesi, yüklenicinin maliyet hesaplarını zorlaştırabilir ve bazı isteklilerin teklif vermekten kaçınmasına neden olabilir. Ancak bazen idare bu imkânı ücretsiz de sağlayabilir, bu durumda bu durum açıkça belirtilmeli ve teklif süreçlerinde anlaşılır olmalıdır.
Soru: Teknik şartnamede işin detaylarının çok kapsamlı veya karmaşık olması teklif hazırlama ve rekabet açısından ne tür sorunlar yaratabilir?
Cevap: Teknik şartnamenin aşırı detay veya belirsizlik içermesi, tüm isteklilerin işin gerçek kapsamını ve risklerini eşit şekilde değerlendirmesini güçleştirebilir. Bu durum tekliflerin tutarsız olmasına, bazı isteklilerin elenmesine veya sürecin uzamasına yol açabilir. İyi uygulamada, teknik şartnameler işin niteliğini yeterince açıklayıcı ama rekabeti sınırlandırmayacak, herkesin anlayabileceği netlikte hazırlanmalıdır.
Vakaya Özel Soru–Cevap
Soru: İdare malı asfalt üretim tesisinin ihale miktarları dışında kamu kurumlarına asfalt üretimi için kullanılması hükmü, isteklilerin teklif hazırlama sürecinde hangi şekilde değerlendirilmiştir?
Cevap: Bu hüküm, ihale dokümanları ve teknik şartnameler ışığında, yüklenicinin teklif hazırlamasını engellememiştir. Zira, işin kapsamı, nakliye ve tesis kullanımı gibi hususlar detaylı şekilde düzenlenmiş ve ihtiyaç dışı asfalt üretimi iş artışı kapsamında değerlendirilmiştir. Böylece isteklilerin teklif hazırlığı ve rekabet ortamı olumsuz etkilenmemiştir.
Soru: Başvuru sahibinin sözleşme tasarısındaki “ihtiyaç dışı asfalt üretim miktarı ve süresinin belirtilmemesi” yönündeki itirazı nasıl değerlendirilmiştir?
Cevap: İdare malı asfalt tesisinin ihtiyaç dışı üretimi iş artışı kapsamında ele alındığı ve teknik şartnamede işin teknik detaylarının yeterince açık olduğu göz önünde bulundurulmuştur. Bu nedenle miktar ve sürenin ayrı bir sınırlamayla belirtilmemesi, isteklilerin teklif hazırlığını engellememiştir.
Soru: Sözleşme tasarısındaki düzenlemenin “gelir paylaşımının belirsizliği” ve “tesis kullanım bedelinin düzenlenmemesi” iddiaları ihale süreci ve değerlendirmede nasıl karşılanmıştır?
Cevap: Sözleşmede yüklenicinin tesis kullanım bedeli ödemeyeceği, bitüm ve nakliye bedellerinin iş kalemine dahil olduğu net bir şekilde belirtilmiştir. Gelir paylaşımı ifadesi ise somut olarak sözleşmede yer almamakta, dolayısıyla bu iddialar dayanıksız bulunmuştur ve teklif hazırlama sürecini etkilememiştir.
Soru: Teknik şartnamede işin teknik ayrıntılarının ve koşullarının rekabeti engellediği iddiası somut vakada haklı bulunmuş mudur?
Cevap: Teknik şartnamede yer alan teknik ayrıntılar ve koşulların rekabeti engelleyecek şekilde düzenlenmediği tespit edilmiştir. Bu nedenle idare malı tesisin kullanımı ve asfalt üretimi ile ilgili kuralların isteklilerin teklif hazırlamasına olumsuz etki yapmadığı belirlenmiş ve itiraz reddedilmiştir.
Detaylı Analiz
İhale sürecinde ortaya çıkan uyuşmazlık, sözleşme tasarısında yer alan bir hükmün isteklilerin teklif hazırlama sürecine etkisine ilişkindir. Sözleşmenin ilgili maddesinde, idareye ait asfalt üretim tesisinin, ihale konusu miktarlar dışında da kamu kurumlarına üretim yapılması amacıyla yükleniciler tarafından kullanılabileceği düzenlenmiştir. Başvuru sahibi bu düzenlemenin, üretim miktarının ve süresinin açıkça belirtilmemesi, gelir paylaşımının ve tesis kullanım bedelinin tanımlanmaması gibi hususlarla birlikte teklif hazırlığını zorlaştırdığını ve rekabete zarar verdiğini ileri sürmüştür. Bu çerçevede, esasen yükleniciye ek sorumluluklar ve potansiyel maliyetler yüklediği düşünülen hükmün, ihale dokümanları bütününde nasıl bir yere sahip olduğu ve teklif sürecine ne ölçüde etki ettiği tartışılmıştır.
Uyuşmazlığın odağındaki düzenleme, iş deneyimi ya da mali yeterlik gibi tekliflerin şekli unsurlarına değil; sözleşme sonrası yüklenicinin üstlenebileceği ilave üretim işlerine yöneliktir. İhale dokümanında, üretimin yapılacağı tesisin bakım onarım sorumluluğunun yüklenicide olduğu, bitüm ve nakliye bedelinin iş kaleminde yer aldığı, ayrıca tesisin kullanımına ilişkin idareye herhangi bir bedel ödenmeyeceği açıkça belirtilmiştir. Bu kapsamda, yüklenicinin kendi maliyet tahminlerinde ve operasyon planlamasında belirsizlik doğurabilecek alanların sınırlandığı ve teknik şartnameyle tanımladığı görülmektedir. Dolayısıyla, isteklilerin maliyet kalemlerini somut verilere dayanarak oluşturma imkânının mevcut olduğu, başvuru sahibinin iddia ettiği gibi teklif sürecini sekteye uğratan bir belirsizliğin bulunmadığı kanaatine varılmıştır.
Esaslı unsur kavramı bakımından değerlendirildiğinde, söz konusu düzenlemenin ihale konusu işin temel sınırlarını değiştirmediği anlaşılmaktadır. Asfalt üretim miktarı ve süresinin ihtiyaç duyan kamu kurumları kapsamında belirlenmesi, işin asli unsuru olan üretimi etkilemeyip sadece potansiyel bir ilave faaliyeti işaret etmektedir. Söz konusu ilave üretimlerin iş artışı kapsamında değerlendirileceği yönündeki açık hüküm, bu faaliyetlerin sözleşme sürecinde öngörülebilirlik ilkesiyle bağdaştığını göstermektedir. Bu nedenle de, düzenlemenin ihalenin esaslı unsurlarını değiştirecek veya ihalenin konusunu bulanıklaştıracak nitelikte olmadığı, aksine teknik düzenlemelerle çerçevesi çizilmiş bir uygulama olduğu görülmektedir.
Pilot ortak ya da iş deneyimi yönünden somut bir değerlendirme başvuru veya Kurul kararında yer almadığı için bu açıdan bir tartışma yürütülmemiştir. Uyuşmazlık, daha çok sözleşme kapsamındaki uygulama düzenlemelerinin açıklığı ve yüklenicinin potansiyel yükümlülüklerinin belirginliği üzerinden şekillenmiş; teklif verecek firmaların deneyimi ya da yeterliliğiyle ilgili bir değerlendirme yapılmamıştır. Dolayısıyla, bu davada pilot ortaktan beklenen iş deneyimi ya da benzeri kriterlerdeki yeterlik unsurları üzerinden değil, ihale dokümanlarının açıklık düzeyi ve teklif sürecine etkisi üzerinden bir değerlendirme yoluna gidilmiştir.
Kamu İhale Kurulu, uyuşmazlığın çözümünde sözleşme tasarısındaki düzenlemeyi ihale dokümanları, teknik şartnameler ve fiyatlandırma esaslarıyla birlikte bütüncül biçimde ele almıştır. Değerlendirmede, tesisin kullanımıyla ilgili yükleniciden beklenen bedellerin açıkça yer aldığı, teknik ayrıntıların belirginleştiği ve rekabeti bozacak bir durumun bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Böylece, isteklilerin teklif verebilme kabiliyetlerinin olumsuz etkilenmediği ve belirsizliğin söz konusu olmadığı kanaatiyle başvuru reddedilmiştir. Karar, ihale dokümanının açıklığı ve potansiyel belirsizliklerin sınırlandırılmasına yönelik düzenlemelerin yeterli bulunduğu bir yaklaşımı benimsemiştir.
Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.
Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.