Aşırı düşük teklif açıklamalarında fiyatların yaklaşık maliyete göre düşüklüğünün tek reddetme gerekçesi olarak değerlendirilmesi - 2019/UY.I-697

KÜNYE

  • Toplantı No: 2019/030
  • Gündem No: 13
  • Karar Tarihi: 20.06.2019
  • Karar No: 2019/UY.I-697
  • Başvuru Sahibi: Solmaz Taahhüt İnşaat A.Ş.
  • İhaleyi Yapan İdare: Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü
  • İKN: 2019/96661
  • İhale Adı: Adıyaman Üniversite Farklı Seviyeli Kavşağı Yapım İşi

Özet

Aşırı düşük teklif açıklamalarının değerlendirilmesinde idarenin sadece fiyatların yaklaşık maliyete göre düşüklüğünü gerekçe göstermesi mevzuata aykırıdır

Başvuru / İddialar

Başvuru sahibi, aşırı düşük teklif açıklamalarında sunduğu fiyatların düşük olmasına rağmen işi yapabilir olduğunu, idarenin açıklamalarını mevzuata aykırı şekilde reddettiğini, proforma faturalar ve fiyat tekliflerinin usulüne uygun olduğunu, teklifinin değerlendirmeye alınmasını talep etmiştir.

Kurul Değerlendirmesi

Kurul, aşırı düşük teklif açıklamalarının değerlendirilmesinde 4734 sayılı Kanun ve Kamu İhale Genel Tebliği hükümlerine göre, teklif edilen fiyatların yaklaşık maliyete göre düşük olmasının tek başına reddetme sebebi olamayacağını; idarenin sunulan fiyat teklifleri ve belgeler üzerinde gerekli inceleme ve araştırmayı yapmadan sadece fiyatların düşük olması gerekçesiyle teklifin reddedilmesinin mevzuata aykırı olduğunu tespit etmiştir.

İdare Görüşü

İdare, başvuru sahibinin aşırı düşük teklif açıklamalarını, fiyatların yaklaşık maliyete ve rayiçlere göre düşük olması nedeniyle reddetmiştir.

Genel Soru–Cevap

Soru: Aşırı düşük teklif açıklamalarında fiyatların yaklaşık maliyete göre düşük olması tek başına teklifin reddi için yeterli bir sebep midir?
Cevap: Fiyatların yaklaşık maliyete göre düşük olması, aşırı düşük teklif açıklamalarının reddi için yeterli bir gerekçe sayılmaz. İdarenin, teklif edilen fiyatların düşük olmasının nedenlerini destekleyen belgeleri ve açıklamaları kapsamlı şekilde incelemesi ve değerlendirmesi gerekir. Sadece fiyatın düşük olması üzerinden karar verilmesi mevzuata uygun görülmemektedir.

Soru: İdareler, aşırı düşük teklif açıklamalarını değerlendirirken hangi kriterlere dikkat etmelidir?
Cevap: İdareler, aşırı düşük teklif açıklamalarında sadece fiyat seviyesine değil, sunulan belgelerin doğruluğuna, açıklamaların tutarlılığına ve teklif verenin işi yapabilecek teknik ve mali yeterliliğine dair delillere bakmalıdır. Yaklaşık maliyet dışında, fiyatların oluşum nedenlerini somut ve belgeli olarak araştırmak, fiyat düşüklüğünü açıklayan unsurları değerlendirmek gereklidir.

Soru: Proforma faturalar ve fiyat teklifleri aşırı düşük fiyatların açıklanmasında her zaman kesin delil midir?
Cevap: Proforma faturalar ve fiyat teklifleri aşırı düşük fiyatların makul gerekçesini ortaya koymak açısından önemli delil olabilir. Ancak idare bunları kabul ederken belgelerin güncel, tutarlı ve işin yapım koşullarına uygun olup olmadığına bakmalı, gerektiğinde ek araştırma yapmalıdır. Belge eksik veya şüpheli ise açıklamaların reddi gündeme gelebilir.

Soru: İdarenin aşırı düşük teklif açıklamalarını değerlendirmede yapacağı araştırma ve inceleme nasıl olmalıdır?
Cevap: İdarenin, aşırı düşük teklif açıklamalarını değerlendirirken sadece fiyat karşılaştırması yapması yeterli değildir; teklifin bütçelendirilmesinde kullanılan verilerin doğruluğunu, piyasa koşullarını, teklif sahibinin mali ve teknik durumunu da kapsamlı şekilde araştırması beklenir. Bu süreçte şeffaf ve objektif kriterler kullanılmalı, karar gerekçeleri açık olmalıdır.

Soru: Aşırı düşük teklif açıklamaları mevzuata uygun değerlendirilmeyerek reddedildiğinde ne tür hukuki sonuçlar doğabilir?
Cevap: Aşırı düşük teklif açıklamalarının mevzuata uygun şekilde incelenmeden reddedilmesi halinde, bu işlem iptal edilme riski taşır ve itiraz süreçleriyle karşılaşılabilir. Teklifin haksız biçimde elenmesi, ihalenin iptali, yeniden değerlendirme zorunluluğu veya yüklenici adayının mağduriyeti gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle idareler titiz ve mevzuata uygun değerlendirme yapmak zorundadır.

Vakaya Özel Soru–Cevap

Soru: İdarenin aşırı düşük teklif açıklamalarını sadece teklif fiyatlarının yaklaşık maliyete göre düşük olması gerekçesiyle reddetmesi mevzuata uygun mudur?
Cevap: İdarenin sadece fiyatların yaklaşık maliyete göre düşük olması gerekçesiyle aşırı düşük teklif açıklamalarını reddetmesi mevzuata aykırıdır. Kurul, fiyatların düşük olmasının tek başına reddetme sebebi sayılmayacağını vurgulamıştır.

Soru: Başvuru sahibinin sunduğu proforma faturalar ve fiyat teklifleri idarece nasıl değerlendirilmeliydi?
Cevap: İdarenin, başvuru sahibinin sunduğu proforma faturalar ve fiyat teklifleri üzerinde gerekli inceleme ve araştırmayı yapması, belgelerin usulüne uygunluğunu dikkate alarak kapsamlı değerlendirme yapması gerekiyordu. Sadece fiyatların düşük olduğu gerekçesiyle açıklamaları reddetmek uygun değildir.

Soru: Mevzuata aykırı olarak reddedilen aşırı düşük teklif açıklamalarının sonucu ne olmuştur?
Cevap: Başvuru sahibinin aşırı düşük teklif açıklamalarının mevzuata uygun şekilde değerlendirilmediği tespit edilmiş ve bu nedenle teklifinin reddedilmemesi gerektiğine karar verilmiştir. İhale işlemlerinin mevzuata uygun halde yeniden yapılması kararlaştırılmıştır.

Soru: Kurul, idarenin aşırı düşük teklif açıklamalarını değerlendirme sürecine ilişkin hangi esasları belirtmiştir?
Cevap: Kurul, aşırı düşük teklif açıklamalarının değerlendirilmesinde sadece fiyatların yaklaşık maliyete uygunluğunun değil, teklif edilen fiyatların ayrıntılı inceleme ve araştırmaya tabi tutulması gerektiğini belirtmiştir. İdarenin bu kapsamlı incelemeyi yapmadan karar vermesi usule aykırıdır.

Detaylı Analiz

İhaleye konu olayda, tartışma başlığı, idarece yapılan aşırı düşük teklif değerlendirmesinin şekliyle ilgilidir. Başvuru sahibi, teklifinde düşük fiyatlar sunmasına rağmen işi yerine getirebileceğini belirtmiş; bu kapsamda sunduğu açıklamaların idare tarafından geçerli değerlendirme ölçütlerine göre incelenmesi gerektiğini ileri sürmüştür. Ancak idare, başvuru sahibinin sunduğu açıklamaları yalnızca fiyatların yaklaşık maliyete göre düşük olması gerekçesiyle yeterli görmemiş; başka bir teknik veya mali analiz yapılmaksızın teklifin reddine karar vermiştir. Uyuşmazlık, idarenin bu kararının hukuki dayanaklarının bulunup bulunmadığı noktasında toplanmaktadır.

İhale sürecinde başvuru sahibi, teklifinin dayanaklarını ortaya koymak amacıyla proforma faturalar ve fiyat teklifleri sunmuştur. Bu tür belgeler, aşırı düşük teklif açıklamalarında yaygın şekilde başvurulan araçlardandır. Ancak belgelerin sunulmuş olması tek başına yeterli değildir; önemli olan bu belgelerin içeriğinin, güncelliğinin ve gerçek piyasa koşullarındaki karşılığının idarece nasıl değerlendirildiğidir. Somut olayda idare, teklif edilen fiyatların serbest piyasa rayiçlerinin altında kaldığını belirledikten sonra, başka bir analiz yapmaksızın bu açıklamaları reddetmiş ve fiyat tekliflerinin, açıklamanın inandırıcılığını sağlamaya yeterli olup olmadığını araştırmamıştır. Böylece açıklama süreci, belgelerin gerçekliğine ve sunulan mali verilerin makuliyetine yönelik gereği gibi bir incelemeye konu edilmemiştir.

Vakada ayrıca, esaslı unsur kavramı bakımından da dikkat çekici bir yaklaşım söz konusudur. Kurul değerlendirmesinde, yaklaşık maliyetin yalnızca bir karşılaştırma ölçütü olduğu, tek başına bir teklifin geçersizliğini ortaya koyacak esaslı unsur sayılamayacağı vurgulanmıştır. Açıklamanın esası, sunulan fiyatların neden bu düzeyde belirlendiğini gösterebilecek yeterli bilgi ve belgeye dayanıp dayanmadığıdır. İhalenin sağlıklı yürütülmesi bakımından bu belgelerin içerikleri, varsayılan ortalama maliyetlerle değil, piyasadaki gerçekleştirilebilirlik ölçütleriyle kıyaslanarak ele alınmalıdır. Bu çerçevede, teklifin yalnızca düşük kalması, açıklamanın esasına dair belirleyici bir unsur olarak görülmemiştir.

Başvuru sahibinin sunduğu belgeler ve yaptığı açıklamalar, Kurul nezdinde işi gerçekleştirme kabiliyeti bakımından ciddi biçimde göz önünde bulundurulmuş; pilot ortağın iş deneyimi yahut teknik yeterliliği hakkında herhangi bir eksiklik ortaya konulmamıştır. Tartışma tamamen teklifin ekonomik yönüne ilişkindir ve bu bağlamda, yüklenici adayının işi gerçekleştirme kapasitesine dair açıklamaları fiyat seviyesinden bağımsız olarak dikkate alınmalıydı. Pilot ortağın pazarlık gücü, tedarik kanalları, geçmiş performansı gibi unsurlar, sunulan fiyatı makulleştiren nedenler arasında bulunabilirdi. Bu açılardan herhangi bir inceleme yapılmaksızın sadece fiyat düzeyinde takılı kalınması, değerlendirme sürecini daraltmıştır.

Sonuç olarak, Kamu İhale Kurulu, idarenin sadece yaklaşık maliyete dayanan ve herhangi bir belge incelemesine dayanmayan kararını mevzuata aykırı bulmuştur. Kurul, teklif sahibi tarafından sunulan belgelerin ciddi şekilde değerlendirilmeden reddedilmesini usule uygun görmeyerek, teklifin yeniden değerlendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşmıştır. Bu yaklaşımla Kurul, aşırı düşük teklif sürecinde şekli değil, içeriksel değerlendirmeye ağırlık verilmesi gerektiğini ortaya koymuş; ihale kararlarının yalnızca mali kıyaslamalara indirgenemeyeceğine dikkat çekmiştir. Böylece, hem teklif sahibi açısından şeffaf ve adil bir değerlendirme süreci işletilmesi hem de kamu kaynaklarının verimli kullanımı anlamında idarece daha titiz bir inceleme yapılması gerektiği vurgulanmıştır.


Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.

Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.