KÜNYE
- Toplantı No: 2024/024
- Gündem No: 28
- Karar Tarihi: 12.06.2024
- Karar No: 2024/UY.II-772
- Başvuru Sahibi: Misal Peyzaj Yapı İnşaat Nakliyat Turizm Temizlik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
- İhaleyi Yapan İdare: Karayolları Genel Müdürlüğü 16. Bölge Müdürlüğü
- İKN: 2024/374526
- İhale Adı: Karayolları 165 (Kangal) Şube Şefliği Yollarında Rutin Yol Bakım Ve Onarım İle Kar Ve Buz Mücadelesi Yapılması İşi
Özet
İhale dokümanındaki yurt dışı eğitim programına ilişkin belirsizlikler nedeniyle ihalenin iptaline karar verildi
Başvuru / İddialar
Başvuru sahibi, yurt dışı eğitim programının hangi ülkede, ne zaman ve hangi koşullarda yapılacağının belirsiz olduğunu, bu nedenle maliyet hesabı yapılamadığını, bu durumun rekabeti engellediğini ve ihalenin iptal edilmesi gerektiğini iddia etmiştir.
Kurul Değerlendirmesi
İhale dokümanında yurt dışı programına ilişkin ulaşım, konaklama, yemek gibi masrafların teklif fiyatlarına dahil edileceği belirtilmiş ancak bu etkinliklerin nerede, ne zaman yapılacağı ve seyahat detaylarına ilişkin bilgi verilmemiştir. Bu durum, isteklilerin teklif fiyatlarını sağlıklı oluşturmasını engellemiş ve rekabet ilkesine aykırı bulunmuştur. Ayrıca, kamu çalışanlarının yurt dışı eğitim görevlendirmelerinin ilgili mevzuatla düzenlendiği, dolayısıyla bu hususun yapım işi kapsamında şartnamede yer almasının uygun olmadığı tespit edilmiştir.
Genel Soru–Cevap
Soru 1: İhale dokümanında yurt dışı faaliyetlere ilişkin maliyet unsurları net belirtilmezse isteklilerin tekliflerini hazırlamasında ne tür sorunlar ortaya çıkabilir?
Cevap: Yurt dışı faaliyetlerin nerede, ne zaman ve hangi koşullarda gerçekleştirileceğine dair bilgiler net olmadığında, istekliler bu maliyet kalemlerini doğru hesaplayamazlar. Ulaşım, konaklama, yemek gibi giderlerin fiyatlandırılmasında tereddüt ve farklı yorumlar çıkabilir; bu da tekliflerin karşılaştırılabilirliğini ve objektif değerlendirilmesini zorlaştırır, rekabetin sağlıklı işlemesini engelleyebilir.
Soru 2: Kamu ihale mevzuatında yer alan rekabet ilkesi, ihale dokümanlarında bilgi eksikliği veya belirsizlik olduğunda nasıl etkilenir?
Cevap: İhale dokümanlarındaki belirsizlikler veya bilgi eksiklikleri, isteklilerin tekliflerini doğru ve adil şekilde hazırlamasını zorlaştırır; bu durum, bazı isteklilerin dezavantajlı duruma düşmesine veya teklif vermekten imtina etmesine yol açabilir. Böylece rekabet sınırlanır ve ihale sürecinin şeffaflığı ile eşitlik ilkesi zedelenir.
Soru 3: İhale kapsamındaki eğitim veya benzeri faaliyetlerin ihale dokümanlarında yer alması her zaman uygun mudur?
Cevap: Eğitimlere ilişkin görev ve harcamalar kamu çalışanlarının görevlendirilmesiyle ilgili ayrı mevzuatlarla düzenlenebilir. Bu nedenle, yapım işi veya benzeri sözleşme kapsamındaki ihale dokümanlarında eğitimlere ilişkin hususların yer alması, ilgili mevzuatla çelişebileceği ve kapsamının dışında kalabileceği için dikkatle değerlendirilmelidir.
Soru 4: İhale dokümanlarındaki belirsizlik veya eksikliğin giderilememesi durumunda idarenin nasıl bir yol izlemesi gerekir?
Cevap: İhale dokümanlarındaki temel bilgilerin net olmaması, isteklilerin teklif hazırlamasını doğrudan etkiliyor ve rekabeti engelliyorsa, idarenin ihale işlemini iptal etmesi veya dokümanı revize etmesi uygun olur. Bu sayede tekliflerin sağlıklı ve eşit şartlarda hazırlanması sağlanır, hukuki uyuşmazlık riski azaltılır.
Soru 5: İtirazen şikâyet başvurusunda, belge ve dokümanlardaki belirsizliklerin rekabeti engellediğinin tespiti halinde ne tür kararlar alınabilir?
Cevap: İtirazen şikâyet değerlendirmesinde belirsizlikler nedeniyle rekabetin engellendiği tespit edilirse, şikâyet sahibinin başvurusu haklı bulunabilir; buna bağlı olarak ihale iptal edilir, başvuru bedeli iade edilir veya dokümanın düzeltilmesi istenebilir. Bu kararlar, ihale sürecinin adil ve şeffaf yürütülmesini sağlamak amacıyla verilir.
Vakaya Özel Soru–Cevap
Soru 1: İhale dokümanındaki yurt dışı eğitim programına ilişkin seyahat ve konaklama detaylarının belirsiz olması, isteklilerin teklif hazırlamasını nasıl etkiledi?
Cevap: Seyahat ve konaklama detaylarının hangi ülkede, ne zaman ve hangi koşullarda yapılacağının belirtilmemesi, isteklilerin bu maliyet kalemini sağlıklı hesaplamasını engelledi. Bu durum, teklif fiyatlarının objektif ve gerçekçi hazırlanmasını mümkün kılmadığı için rekabeti olumsuz etkiledi.
Soru 2: Yurt dışı eğitim programıyla ilgili hususların yapım işi kapsamında idari şartnamede yer alması neden uygun görülmedi?
Cevap: Kamu personelinin yurt dışı eğitim görevlendirmeleri, ilgili özel mevzuat kapsamında düzenlenmektedir. Dolayısıyla, bu tür eğitimlerin yapım işine dahil edilerek şartnamede tanımlanması mevzuata aykırı bulundu ve yapım işi kapsamında değerlendirilmemesi gerektiği belirtildi.
Soru 3: İhalenin iptal edilmesinin gerekçesi nedir?
Cevap: İhale dokümanındaki yurt dışı eğitim programına ilişkin belirsizlikler, isteklilerin tekliflerini hazırlamasında tereddüde yol açmış ve rekabet ilkesine aykırı olmuştur. Bu nedenle, rekabet ortamının sağlıklı gerçekleşmediği tespit edilerek ihalenin iptaline karar verilmiştir.
Soru 4: Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvurusunda haklı bulunması sonucu ne olmuştur?
Cevap: Başvuru sahibinin yurt dışı eğitim programıyla ilgili belirsizliklere dayalı itirazen şikayet başvurusu haklı bulunmuş ve bu nedenle başvuru bedelinin iade edilmesine karar verilmiştir.
Detaylı Analiz
İhaleye konu olan uyuşmazlık, yapım işi çerçevesinde hazırlanan ihale dokümanında yer verilen yurt dışı eğitim programına ilişkin detayların yeterince açık olmaması nedeniyle ortaya çıkmıştır. İstekliler için teklif hazırlama aşamasında önemli bir maliyet kalemini oluşturan bu eğitim programının ne zaman, nerede ve hangi koşullarda yapılacağının belirtilmemesi, dokümanın bütünlüğü açısından ciddi bir belirsizlik doğurmuştur. Başvuru sahibi, bu belirsizliklerin rekabeti sınırladığını ve sağlıklı teklif verilmesini engellediğini ileri sürmüş; bu gerekçeyle ihalenin iptal edilmesini talep etmiştir.
Uyuşmazlığın merkezi unsurunu oluşturan konu iş deneyim belgesi değil, teklifin içeriğini doğrudan etkileyen maliyet unsurlarına dair belirsizliktir. Özellikle ulaşım, konaklama ve yemek gibi harcamaların teklif fiyatlarına dâhil edilmesinin zorunlu kılınmasına rağmen, bu harcamaların hesaplanması için gerekli olan bilgiye dokümanda yer verilmemesi, isteklilerin benzer maliyetleri farklı şekilde yorumlamalarına neden olabilecek bir zemin yaratmıştır. Bu durum, tekliflerin karşılaştırılabilirliğini zayıflatmış ve eşit şartlarda yarışma imkanını ortadan kaldırmıştır.
Vakanın çözümünde esaslı unsur kavramı, teklifin oluşturulmasına doğrudan etki eden eksikliklerin değerlendirilmesinde önem kazanmıştır. Belirsizlik, ihalenin konusunu temelden değiştirmese de, maliyet hesaplarını önemli ölçüde etkilediği için tekliflerin tutarlılığı ve değerlendirilmesine doğrudan tesir etmiş; bu nedenle söz konusu bilgi eksikliği ihale sürecini sakatlayacak düzeyde esaslı bir unsur olarak değerlendirilmiştir.
Olayda pilot ortaklık ya da iş deneyimi bakımından özel bir değerlendirme yapılmamıştır. Tartışma, ortaklık yapısından veya isteklilerin niteliklerinden ziyade, teklifin mali çerçevesini doğrudan etkileyen teknik bilgilerdeki eksikliği konu almaktadır. Bu yönüyle, somut olayda belge sunan firmaların yeterliklerine değil, teklif içeriklerinin oluşturulmasındaki nesnel zorluklara odaklanılmıştır.
Kamu İhale Kurulu, değerlendirmesinde belirsizliklerin rekabet açısından yarattığı sakıncaları ön plana alarak ihalenin sağlıklı koşullarda yapılamayacağını tespit etmiştir. Yurt dışı eğitim faaliyetinin hem mevzuat açısından ihale konusuna uygun düşmemesi, hem de tekliflerin mali bütünlüğünü zedeleyecek ölçüde netleştirilmemesi gerekçesiyle ihalenin iptaline karar verilmiştir. Böylece başvuru sahibinin ileri sürdüğü argümanlar haklı bulunmuş ve başvuru bedelinin iadesine de hükmedilmiştir. Kurulun yaklaşımı, ihale dokümanlarının tüm istekliler için şeffaf, eşit ve hesaplanabilir bilgi içermesi gerektiği yönündeki temel ilkelere dayanmıştır.
Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.
Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.