KÜNYE
- Toplantı No: 2024/025
- Gündem No: 12
- Karar Tarihi: 27.06.2024
- Karar No: 2024/UY.I-805
- Başvuru Sahibi: Öner İş Yapı İnşaat Turizm Madencilik İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi - Sivasyol İnşaat Nakliye Hafriyat Madencilik Mühendislik Akaryakıt Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi İş Ortaklığı
- İhaleyi Yapan İdare: Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdürlüğü
- İKN: 2023/1207946
- İhale Adı: Sivas Merkez Haydarlı Göleti İnşaatı
Özet
Mesleki faaliyetten kaynaklanan kesinleşmiş mahkumiyet nedeniyle teklifin ihale dışı bırakılması hukuka uygundur
Başvuru / İddialar
Başvuru sahibi, yönetim kurulu üyesinin adli sicilindeki suçların mesleki faaliyet kapsamına girmediğini, dolayısıyla tekliflerinin ihale dışı bırakılmasının ve geçici teminatlarının gelir kaydedilmesinin hukuka aykırı olduğunu iddia etmiştir.
Kurul Değerlendirmesi
İhale konusu işin yapım işi olduğu, yönetim kurulu üyesinin mesleki faaliyet kapsamında faaliyet gösterilen kalker ocağı ve kırma eleme tesisinde mühür bozma suçundan kesinleşmiş mahkumiyeti bulunduğu, bu mahkumiyetin mesleki faaliyetin yürütülmesinden kaynaklandığı DSİ Hukuk Müşavirliği görüşü ile teyit edilmiştir. Kamu İhale Kanunu’nun 10’uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (e) bendi ve Kamu İhale Genel Tebliği uyarınca, ihale tarihinden önceki beş yıl içinde mesleki faaliyetlerinden dolayı kesinleşmiş mahkumiyet bulunan yönetim kurulu üyeleri bulunan tüzel kişiliklerin tekliflerinin ihale dışı bırakılması gerekmektedir.
Genel Soru–Cevap
Soru: Yönetim kurulu üyesinin mesleki faaliyetten kaynaklanan kesinleşmiş mahkumiyeti tüzel kişiliğin teklifinin reddedilmesinde tek başına yeterli midir?
Cevap: Yönetim kurulu üyesinin mesleki faaliyet kapsamıyla bağlantılı kesinleşmiş mahkumiyeti, Kamu İhale Kanunu ve ilgili tebliğler çerçevesinde tüzel kişiliğin teklifinin ihale dışı bırakılması için geçerli bir nedendir. Ancak mahkumiyetin mesleki faaliyetle ilişkisinin somut olarak belirlenmesi gerekir; ilişkisi kurulmadan doğrudan reddetme yapılamaz.
Soru: Mahkumiyetin mesleki faaliyet kapsamında olup olmadığı hangi kriterlere göre belirlenir?
Cevap: Mahkumiyetin mesleki faaliyete ilişkin olup olmadığı, ihale konusu işin niteliği, yönetim kurulu üyesinin fiilin işlendiği faaliyetteki görev ve sorumlulukları ile mahkumiyetin içeriği dikkate alınarak yapılacak teknik ve hukuki incelemeler sonucunda tespit edilir. Bu tespit genellikle ilgili kamu kurumunun hukuk müşavirliği görüşüne dayanır.
Soru: Mesleki faaliyetle bağlantılı mahkumiyeti olan bir yönetim kurulu üyesi bulunan iş ortaklıklarının teklifleri hangi durumlarda reddedilir?
Cevap: İhale ilanı veya şartnamede belirtilmiş olan ve Kamu İhale Kanunu’nun ilgili maddelerinde yer alan hükümlere göre, ihale tarihinden önceki beş yıl içinde mesleki faaliyetten kaynaklı kesinleşmiş mahkumiyeti bulunan yönetim kurulu üyelerine sahip iş ortaklıklarının teklifleri ihale dışı bırakılabilir. Bu süreçte mahkumiyetin ilgili mesleki faaliyetle somut bağlantısı aranır.
Soru: Mesleki faaliyet kapsamındaki kesinleşmiş mahkumiyet nedeniyle teklifin reddi halinde geçici teminatın durumu nasıl olur?
Cevap: Bu durumda geçici teminat genellikle idarece gelir kaydedilir. Yani, ihale dışı bırakma işlemiyle eş zamanlı olarak geçici teminat da iade edilmez. Ancak uygulamada, mahkumiyetin mesleki faaliyet kapsamıyla bağının bulunup bulunmadığına ilişkin tereddütler çözülmeden teminatın gelir kaydına ilişkin nihai karar verilmemelidir.
Soru: Yöneticinin mesleki faaliyetten kaynaklanan mahkumiyetinin teklif değerlendirmesine etkisi konusunda idare veya istekliler arasında hangi hususlarda sık tereddüt yaşanır?
Cevap: En çok tereddüt edilen hususlar arasında; mahkumiyetin ihale konusu mesleki faaliyetle gerçek bağlantısının tespiti, olumsuz kaydın yöneticinin farklı bir göreviyle mi ilgili olduğu, iş ortaklığı veya tüzel kişiliğin genel durumu ile mahkumiyet arasında nasıl bağ kurulacağı yer alır. Bu konuda netlik sağlanmadan tekliflerin reddi veya teminat gelir kaydı kararları sıklıkla iptal ya da iptal tehdidiyle karşı karşıya kalabilmektedir.
Vakaya Özel Soru–Cevap
Soru: Yönetim kurulu üyesinin mesleki faaliyet kapsamında işlenen mühür bozma suçundan kesinleşmiş mahkumiyeti olması teklifin ihale dışı bırakılmasına neden olur mu?
Cevap: Evet, yönetim kurulu üyesinin mesleki faaliyet kapsamında işlenen mühür bozma suçundan kesinleşmiş mahkumiyeti bulunması durumunda, bu mahkumiyet ilgili tüzel kişiliğin teklifinin ihale dışı bırakılmasını gerektirir.
Soru: Yönetim kurulu üyesinin mahkumiyetinin mesleki faaliyet kapsamına girip girmediği nasıl tespit edilmiştir?
Cevap: Mesleki faaliyetin kapsamı, davaya konu tesisin faaliyet alanına ve mahkumiyetin konusuna bakılarak, ilgili hukuk müşavirliği görüşü ile teyit edilerek tespit edilmiştir.
Soru: İhale dışı bırakma işlemi ve geçici teminatın gelir kaydedilmesi iddiası, mahkumiyetin mesleki faaliyetle bağlantısı olduğu durumda nasıl değerlendirilmiştir?
Cevap: Mahkumiyetin mesleki faaliyetle bağlantılı olması nedeniyle, iş ortaklığının ihale dışı bırakılması ve geçici teminatının gelir kaydedilmesi işlemleri hukuka uygun bulunmuştur.
Soru: İsteklinin, adli sicilindeki suçun mesleki faaliyet kapsamına girmediği iddiası, başvuru sonucunu değiştirmiş midir?
Cevap: Hayır, hukuk müşavirliği ve kurul değerlendirmeleri sonucu mahkumiyetin mesleki faaliyetle bağlantısı açıkça tespit edildiğinden, bu iddia başvurunun reddine neden olmuştur.
Detaylı Analiz
İhale sürecine konu olan olayda, bir iş ortaklığının sunduğu teklifin değerlendirme dışı bırakılması yönündeki işlem, özel ortağın yönetim kurulu üyesinin adli sicil kaydında yer alan bir mahkumiyet kararına dayandırılmıştır. Söz konusu mahkumiyet, mühür bozma suçundan olup, ilgili kişinin mesleki faaliyet kapsamında işlettiği bir tesiste işlenmiştir. Başvuru sahibi, bu suçun mesleki faaliyetten kaynaklı olmadığı ve bu nedenle ihaleye katılımı etkilememesi gerektiği yönünde iddialarda bulunmuştur. Ancak ihaleyi gerçekleştiren idare, bu mahkumiyetin doğrudan ilgili kişinin mesleki faaliyetiyle bağlantılı olduğunu değerlendirerek iş ortaklığının teklifini reddetmiş ve geçici teminatı gelir kaydetmiştir.
Uyuşmazlıkta ön plana çıkan husus, yönetim kurulu üyesine ait adli sicil kaydındaki mahkumiyetin, Kamu İhale Mevzuatı çerçevesinde teklifin değerlendirme dışı bırakılmasını gerektirip gerektirmediğidir. Özellikle Kamu İhale Kanunu’nda belirtilen, mesleki faaliyetten kaynaklanan kesinleşmiş mahkumiyetlerin ihale yeterliliği üzerindeki etkisi temel dayanak olarak ele alınmıştır. Somut olayda, tesiste gerçekleştirilen faaliyetlerin mesleki nitelikte olduğu ve bu kapsamda meydana gelen mühür bozma fiilinin, ticari faaliyetin sürdürülmesi sırasında gerçekleştiği yönünde yapılan tespit, hukuk müşavirliği görüşüyle de desteklenmiştir. Bu nedenle mahkumiyetin, salt adli sicilde yer almasının ötesinde, doğrudan mesleki pratiğin bir sonucu olduğu kabul edilmiştir.
Kurul değerlendirmesinde, ihale sürecinde aranacak kriterler arasında yer alan ve tekliflerin geçerliliğini etkileyen “esasa etkili bir unsur” değerlendirmesi, yönetim kurulu üyesinin geçmişteki mahkumiyeti bakımından belirleyici olmuştur. Zira mesleki faaliyete ilişkin bir suçtan dolayı mahkumiyet kararı, bir tüzel kişinin dürüstlük ve güvenilirliğine gölge düşürecek nitelikte görülmektedir. Bu çerçevede, ihale sürecinin şeffaflık ilkesine zarar verebilecek herhangi bir unsurun varlığı dahi, teklifin geçersiz sayılmasına yol açabilmektedir. Dolayısıyla, esasa etkili olma kriteri bu vakada yönetim kurulu üyesinin sıfatı ve fiilin mahiyeti dikkate alınarak somut biçimde karşılanmıştır.
İş ortaklıklarında pilot ya da özel ortak ayrımı, teklifin değerlendirilmesinde bazı yönlerden farklı sonuçlar doğurabilmekle birlikte, yönetim kurulu üyelerine ilişkin bu tür mahkumiyetler söz konusu olduğunda, ayrım gözetilmeksizin ortakların tüzel kişiliklerine doğrudan etki edebilmektedir. Vakada özel ortak konumundaki firmanın yönetim kurulu üyesine ilişkin mahkumiyetin, yalnızca kendi tekliflerini değil tüm iş ortaklığının teklifini olumsuz etkilediği anlaşılmaktadır. Bu yaklaşım, ihaleye katılan tarafların bütünüyle güvenilirlik ve yeterlilik esaslarına uygun olup olmadığının birlikte değerlendirilmesi gerekliliğine dayanmaktadır.
Sonuç olarak, Kamu İhale Kurulu, yönetim kurulu üyesinin mesleki faaliyet kapsamında işlediği suçtan dolayı kesinleşmiş mahkumiyet almasının, mevzuat uyarınca teklifin reddedilmesini gerektirdiği sonucuna ulaşmıştır. Kurul, ilgili hukuk müşavirliği görüşüyle desteklenen tespitlere dayanarak, teklifin değerlendirme dışı bırakılmasında ve geçici teminatın gelir kaydedilmesinde hukuka aykırılık bulunmadığını ifade etmiş, başvuru sahibinin iddialarını yerinde görmeyerek itirazen şikayet başvurusunu reddetmiştir. Bu karar, tekliflerin değerlendirilmesinde sadece belgelerin varlığı değil, bu belgelerdeki içeriksel nitelik ve hukuki etki bakımından da hassas bir değerlendirme yapılması gerektiğini göstermektedir.
Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.
Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.