Yönetim kurulu karar defterinin pay defteriyle birlikte EKAP’a yüklenmeme durumu nedeniyle teklifin değerlendirme dışı bırakılması - 2023/UY.I-1391

KÜNYE

• Toplantı No: 2023/055
  • Gündem No: 12
  • Karar Tarihi: 08.11.2023
  • Karar No: 2023/UY.I-1391
  • Başvuru Sahibi: Evo İnşaat Nak. Elektr. ve Petrol Ürün. Taah. San. Tic. Ltd. Şti. - Pergel Tekstil İnş. San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı
  • İhaleyi Yapan İdare: T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı
  • İKN: 2023/870522
  • İhale Adı: Diyarbakır İli Hazro İlçesi Hürriyet Mahallesi 142 Adet Konut İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi

Özet

Teklifin değerlendirme dışı bırakılması, pay defterine dayanak yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a ihale tarihinden önce yüklenmemesi nedeniyle mevzuata uygundur

Başvuru / İddialar

Başvuru sahibi, yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenmemesi nedeniyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının hukuka aykırı olduğunu ileri sürmüştür.

Kurul Değerlendirmesi

İnceleme sonucunda, EKAP’a yüklenen pay defterinin ortaklar ve ortaklık oranları açısından yeterli olduğu, ancak pay defterine dayanak yönetim kurulu karar defterinin ihale tarihinden önce EKAP’a yüklenmediği tespit edilmiştir. Mevzuata göre, anonim şirketlerde ortaklar ve ortaklık oranlarının kaydı kapsamında pay defteri ile dayanağı yönetim kurulu karar defterinin ilgili kısımlarının EKAP’a yüklenmesi zorunludur. EKAP’a kayıtlı bilgilerin eksiksiz, doğru ve güncel olması gerekmekte olup, bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda teklifin değerlendirme dışı bırakılması mevzuata uygundur.

Genel Soru–Cevap

Soru: Anonim şirketlerin ortaklık yapısını gösteren belgelerin EKAP’a tam ve güncel şekilde yüklenmemesi durumunda nasıl bir değerlendirme yapılır?
Cevap: Anonim şirketlerde ortaklar ve ortaklık oranlarının tespiti için, pay defteri ile birlikte dayanak yönetim kurulu karar defterinin ilgili kısımlarının EKAP’a ihale tarihinden önce eksiksiz ve güncel olarak yüklenmesi beklenir. Bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde, teklifin değerlendirme dışı bırakılması ihtimali kuvvetle görülür.

Soru: Pay defteri yüklenmiş olsa bile, dayanak yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenmemesi teklif değerlendirmesine nasıl etki eder?
Cevap: Pay defterinin EKAP’a yüklenmiş olması teklif açısından tek başına yeterli kabul edilmemektedir. Dayanak yönetim kurulu karar defterinin ilgili bölümleri ihale tarihinden önce yüklenmezse, bu durum teklifin değerlendirme dışı bırakılması için geçerli bir gerekçe olabilmektedir.

Soru: EKAP’a yüklenen ortaklık yapısına ilişkin belgelerin doğruluğu ve güncelliği neden önem taşır?
Cevap: EKAP’a yüklenen ortaklık belgeleri, idarelerin teklif sahiplerinin ortaklık yapısını doğru ve güvenilir şekilde tespit etmelerini sağlar. Eksik veya güncel olmayan belge yüklemesi, teklifin değerlendirme sürecinde idarenin sağlıklı değerlendirme yapamamasına yol açarak, teklifin elenmesine neden olabilir.

Soru: İhale tarihinde EKAP’ta bulunmayan belgeler nedeniyle teklifin değerlendirme dışı bırakılması ihtimalindeki hukuki dayanak nedir?
Cevap: Mevzuat, anonim şirketlerin ortaklık yapılarını belgeleyen pay defteri ile bu deftere dayanak olan yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenmesini zorunlu kılar. İhale tarihinden önce bu belgelerin EKAP’a yüklenmemesi, belgelerin güncel ve eksiksiz hale getirilmemesi kabul edilir ve bu durum teklifin dışlanması için yeterli bir hukuki nedendir.

Soru: Teklifin değerlendirme dışı bırakılması kararına itiraz edilirken hangi belgelerin EKAP’a yüklenme durumuna dikkat edilmelidir?
Cevap: İtiraz sürecinde, teklif sahibinin EKAP’a yüklediği belgeler içerisinde pay defteri ile dayanak yönetim kurulu karar defterinin ilgili kısımlarının ihale tarihinden önce tam, doğru ve güncel olarak kayıtlı olup olmadığı kritik bir inceleme noktasıdır. Bu belgelerin yüklenmemesi veya eksik yüklenmesi itirazın reddedilmesine yol açabilir.

Vakaya Özel Soru–Cevap

Soru: Başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması için, sadece pay defterinin EKAP’a yüklenmesi yeterli midir?
Cevap: Hayır, başvuru sahibinin teklifinin geçerli sayılması için pay defterine dayanak yönetim kurulu karar defterinin de ihale tarihinden önce EKAP’a yüklenmiş olması gerekir. Sadece pay defterinin EKAP’a yüklenmesi yeterli değildir.

Soru: Teklifin değerlendirme dışı bırakılması, pay defterine dayanak yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenmemesinden dolayı mevzuata uygun mudur?
Cevap: Evet, başvuru sahibinin pay defterine dayanak yönetim kurulu karar defterini ihale tarihinden önce EKAP’a yüklememesi nedeniyle teklifin değerlendirme dışı bırakılması mevzuata uygundur.

Soru: EKAP’a yüklenecek belgeler açısından, yönetim kurulu karar defterinin hangi özelliği teklif değerlendirmesinde önem taşımıştır?
Cevap: Yönetim kurulu karar defterinin pay defterine dayanak teşkil etmesi ve anonim şirketin ortaklar ile ortaklık oranlarının kayıtlarının güvenilir şekilde tespiti nedeniyle, ilgili kısımlarının ihale tarihinden önce EKAP’a eksiksiz ve güncel olarak yüklenmesi önemlidir.

Soru: Başvuru sahibinin itirazen şikâyet başvurusunun reddedilmesinde hangi husus belirleyici olmuştur?
Cevap: İhale tarihinde pay defterine dayanak yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenmemiş olması ve bu yükümlülüğün mevzuatça zorunlu tutulması nedeniyle başvuru sahibinin itirazen şikâyet başvurusunun reddedilmesi belirleyici olmuştur.

Detaylı Analiz

Başvuru konusu olayda, bir şirketin sunduğu teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına sebep olan nokta, ihale tarihinden önce Elektronik Kamu Alımları Platformu’na yüklenmesi gereken bir belgenin eksikliği olmuştur. Uyuşmazlık, teklifin içinde pay defteri bilgileri bulunmasına rağmen, bu pay defterine dayanak teşkil eden yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenmemiş olması nedeniyle, teklifin mevzuata aykırılık gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılıp bırakılamayacağına ilişkindir. Başvuru sahibi, söz konusu eksikliğin teklifin elenmesini gerektirmediğini öne sürerken, idarece yapılan işlem bu eksikliğin esaslı bir teknik yetersizlik olduğu yönündedir.

İhale sürecinin önemli bir aşamasını oluşturan yeterlik belgelerinin eksiksiz ve usulüne uygun şekilde sunulması, özellikle şirketlerin ortaklık yapılarının ortaya konulmasında belirleyici rol oynamaktadır. Bu bağlamda, anonim şirketler için yalnızca pay defterini EKAP’a yüklemek yeterli görülmemektedir. Pay defterine esas alınan yönetim kurulu karar defteri, söz konusu ortaklık yapısının ve hissedar oranlarının resmi ve güvenilir dayanağını teşkil eder. Dolayısıyla, başvuru sahibinin EKAP’a yalnızca pay defterini yüklemesi, idarenin ortaklık yapısına ilişkin sağlıklı ve tam bir değerlendirme yapabilmesi için yeterli kabul edilmemiştir.

Bu vakada esaslı unsur kavramı, özellikle ortaklık yapısına ilişkin belgelerin doğruluğu ve eksiksizliğine odaklanmaktadır. Mevzuat çerçevesinde aranan belgelerin şekli değil, işlevsel içeriği önem taşımaktadır. Anonim şirketlerin ortaklarının ve bu ortaklara ait oranların belirlenebilmesi, sadece pay defteri üzerinden mümkün olamamaktadır. Bu nedenle yönetim kurulu karar defteri, teklifin teknik anlamda değerlendirilebilmesi için zorunlu ve tamamlayıcı bir unsurdur. Söz konusu belgenin sunulmamış olması, teklifin hukuken eksik kalmasına yol açmış ve bu eksiklik esaslı bir unsurun yokluğu şeklinde değerlendirilmiştir.

Ortak girişimlerde, iş deneyimi kadar, teklif sunan ortakların yetkili temsil niteliği, karar mekanizmalarındaki rolleri ve ortaklık yapılarının açıklığı da önemlidir. Bu bağlamda, pilot ortağın sunmuş olduğu belgelerde mevcut olan eksiklik, yalnızca usuli bir hata olarak görülmemiş, aksine ihale makamı açısından karar verici bilgilere ulaşımda belirsizlik yarattığı için değerlendirme dışı bırakılma gerekçesi yapılmıştır. Ortak girişimin teklif sunarken yükümlülüklerine bütüncül şekilde yaklaşması gerektiğinden, pilot ortağa ait belgenin eksikliği tüm teklifin dışlanmasına neden olmuştur.

Kamu İhale Kurulu, yaptığı değerlendirmede EKAP’a sunulan belgelerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliğini ihale sürecinin sağlıklı işlemesi bakımından temel bir koşul olarak ele almıştır. Kurul, pay defteri yüklü olsa dahi, onun dayanağının bulunmamasının ortaklık yapısının gerek idare gerek diğer istekliler nezdinde şeffaf şekilde tespitini engellediğine kanaat getirmiştir. Bu çerçevede, yönetim kurulu karar defterinin ihale tarihinden önce EKAP’a yüklenmemiş olması sebebiyle teklifin değerlendirme dışı bırakılmasını hukuka uygun bulmuş; itirazen şikâyet başvurusu ise reddedilmiştir.

Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.

Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.