Yönetim kurulu başkanvekilinin ihaleye fesat karıştırma suçunun mesleki faaliyet kapsamında değerlendirilmesi ve tüzel kişiliğin ihale dışı bırakılması iddiası - 2022/UY.I-33

KÜNYE

• Toplantı No: 2022/001
  • Gündem No: 40
  • Karar Tarihi: 05.01.2022
  • Karar No: 2022/UY.I-33
  • Başvuru Sahibi: Çağlar Yol Yapı San. ve Tic. A.Ş.
  • İhaleyi Yapan İdare: T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı
  • İKN: 2021/434448
  • İhale Adı: Bingöl İli Merkez İlçesi Çapakçur Vadisi Millet Bahçesi ve Millet Bahçesine Ait Sosyal Donatılar İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi

Özet

Yönetim kurulu başkanvekilinin ihaleye fesat karıştırma suçundan hüküm giymesi nedeniyle tüzel kişiliğin ihale dışı bırakılması hukuka uygundur

Başvuru / İddialar

Başvuru sahibi, yönetim kurulu başkanvekilinin adli sicil kaydındaki suçun mesleki faaliyete ilişkin olmadığını, bu nedenle ihale dışı bırakılmasının ve geçici teminatın gelir kaydedilmesinin mevzuata aykırı olduğunu iddia etmiştir.

Kurul Değerlendirmesi

Kurul, yönetim kurulu başkanvekilinin ihaleye fesat karıştırma suçundan mahkûmiyetinin kesinleştiğini, bu suçun mesleki faaliyet kapsamında değerlendirildiğini ve 4734 sayılı Kanun’un 10/e maddesi ile Yapım İşleri Uygulama Yönetmeliği’nin 52. maddesi uyarınca tüzel kişiliğin ihale dışı bırakılmasının gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca, geçici teminatın gelir kaydedilmesi kararının da mevzuata uygun olduğu vurgulanmıştır.

Genel Soru–Cevap

Soru: Kamu ihalesinde, bir tüzel kişiliğin yönetim kurulu üyelerinden veya benzer yetkili kişilerinden birinin kesinleşmiş ihaleye fesat karıştırma suçundan mahkûmiyeti varsa, bu durum tüzel kişiliğin ihale dışı bırakılması için nasıl değerlendirilir?
Cevap: Yetkili kişilerin ihaleye fesat karıştırma suçundan kesinleşmiş mahkûmiyeti, suçun mesleki faaliyet kapsamında olması hâlinde, tüzel kişiliğin ihaleden yasaklanmasına zemin oluşturabilir. Bu değerlendirme, mahkûmiyetin ilgili kişinin ihale ilişkisi ve faaliyetleriyle bağlantılı olup olmadığına göre yapılır; dolayısıyla kesinleşen mahkûmiyetin niteliği ve mesleki faaliyetle ilişkisi önemli belirleyicidir.

Soru: Yönetim kurulu başkanvekilinin veya benzer yönetici konumundaki kişinin adli sicilindeki suç kaydının mesleki faaliyet kapsamında olup olmadığı kamu ihale süreçlerinde ne şekilde belirlenir?
Cevap: Mesleki faaliyet kapsamında olup olmadığı, ilgili kişinin ihaleyle doğrudan veya dolaylı ilişkili görev ve yetkileri dikkate alınarak ortaya konur. Suç eyleminin, kişinin yürüttüğü görev ve ihale ile bağlantılı olması durumunda mesleki faaliyet kapsamında kabul edilir ve bu durum ihaleden yasaklama nedenidir. Somut olaya göre, görev veya yetkilerin kapsamı Kurul kararlarıyla değerlendirilir.

Soru: Tüzel kişiliğin ihaleye fesat karıştırma nedeniyle ihale dışı bırakılması halinde geçici teminatın durumu nasıl değerlendirilir?
Cevap: İhale dışı bırakma kararı ile birlikte, ilgili mevzuat uyarınca geçici teminatın gelir kaydedilmesi uygulaması yaygın ve meşru bir sonuçtur. Bu durum, yasaklama kararının doğal bir sonucu olarak kabul edilir ve teminatın idare lehine kaydedilmesi genellikle hukuka uygundur.

Soru: Bir yetkili kişinin adli sicilindeki hükmün mesleki faaliyetle ilgili olmadığı ileri sürüldüğünde, kamu ihale sürecinde bu iddia nasıl ele alınır?
Cevap: Bu tür itirazlarda mahkûmiyetin mesleki faaliyet kapsamında olup olmadığı konusu somut olayın özelliklerine göre değerlendirilir. İhale işlemleri ve yetkilinin görev kapsamı incelenerek karar verilir. Eğer hakim kararında veya Kurul değerlendirmesinde mesleki faaliyetle bağlantının varlığı belirlenmişse, bu itirazlar kabul edilmez.

Soru: İhaleye fesat karıştırma gibi suçların kamu ihale süreçlerinde tüzel kişiliklere etkisi nasıl bir uygulama prensibine dayanmaktadır?
Cevap: Bu tip suçların mesleki faaliyet kapsamında gerçekleşmesi halinde, adalet ve kamu zararının önlenmesi amacıyla tüzel kişiliklerin ihalelere katılımının engellenmesi prensibi uygulanır. Böylece suçu işleyen gerçek kişi yanında temsil ettiği tüzel kişi de ihaleden men edilmiş olur; bu uygulama kamu kaynaklarının korunmasına yönelik önemli bir tedbirdir.

Vakaya Özel Soru–Cevap

Soru: Yönetim kurulu başkanvekilinin ihaleye fesat karıştırma suçundan hüküm giymesi, tüzel kişiliğin ihale dışı bırakılması için hangi koşulları sağlamaktadır?
Cevap: Yönetim kurulu başkanvekilinin ihaleye fesat karıştırma suçundan kesinleşmiş mahkûmiyeti bulunması ve bu suçun mesleki faaliyet kapsamına girmesi durumunda, tüzel kişiliğin ihale dışı bırakılması gerekmektedir. Somut vakada başkanvekilin suçunun mesleki faaliyete ilişkin olduğu kabul edilmiştir.

Soru: Yönetim kurulu başkanvekilinin adli sicil kaydındaki suçun mesleki faaliyet kapsamında olup olmadığı hususunda neden tüzel kişiliğin ihale dışı bırakılması doğru bulunmuştur?
Cevap: Yönetim kurulu başkanvekilinin iş aldığı kurum nezdindeki ihalelere ilişkin iş ve görevleri, suçu mesleki faaliyet kapsamına sokmuştur. Bu nedenle, mahkûmiyetin kesinleşmesi tüzel kişiliğin yasaklama kapsamında kalmasına ve ihale dışı bırakılmasına temel oluşturmuştur.

Soru: Geçici teminatın gelir kaydedilmesi işleminin bu vaka kapsamında hukuka uygun bulunmasının gerekçesi nedir?
Cevap: Tüzel kişiliğin ihaleye fesat karıştırma nedeniyle ihale dışı bırakılmasına paralel olarak, geçici teminatın gelir kaydedilmesi işlemi de mevzuat gereği zorunlu olup, bu vakada da geçici teminat tutarının gelir kaydedilme işlemi mevzuata uygun bulunmuştur.

Soru: Başvuru sahibinin yönetim kurulu başkanvekilinin adli sicilindeki suçun mesleki faaliyetle ilgisi olmadığı yönündeki itirazı neden kabul edilmemiştir?
Cevap: Kurul değerlendirmesinde, ilgili mahkûmiyetin mesleki faaliyet kapsamında olduğu belirlenmiş, bu nedenle başvuru sahibinin itirazı somut deliller ışığında reddedilmiştir; dolayısıyla tüzel kişiliğin ihale dışı bırakılması kararı usul ve yasaya uygun bulunmuştur.

Detaylı Analiz

İncelenen vakada, kamu ihalesine katılan bir tüzel kişiliğin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve geçici teminatının gelir kaydedilmesi işlemine ilişkin uyuşmazlık söz konusudur. Şikâyet, firmanın yönetim kurulu başkanvekilinin adli sicil kaydında yer alan ihaleye fesat karıştırma suçunun mesleki faaliyet kapsamında değerlendirilemeyeceği iddiasına dayanmaktadır. Başvuru sahibi, söz konusu mahkûmiyetin tüzel kişiliğin ihale süreciyle doğrudan bağlantılı olmadığını öne sürerek ihale dışı bırakma işlemi ile teminatın gelir kaydedilmesinin mevzuata aykırı olduğunu ileri sürmüştür.

Uyuşmazlığın merkezinde olan husus, tüzel kişilik bünyesinde yer alan yönetim kurulu başkanvekiline ait bir mahkûmiyet kararının, iş deneyimi veya yeterlilik değerlendirmesi kapsamında firmaya atfedilip atfedilemeyeceğidir. İhale sürecinde aday veya isteklilerin, yalnızca teknik ve mali yeterliliklerinin değil, ahlaki ve hukuki geçmişlerinin de kamu düzeni perspektifinden incelendiği bilinmektedir. Bu çerçevede, yönetici konumundaki kişilere ilişkin adli durumların, teklifi veren tüzel kişilik üzerinde doğrudan etkili olup olmayacağı değerlendirilmekte ve buna göre işlem tesis edilmektedir. Somut olayda Kurul, suçun mahiyetini ve ilgili kişinin görev ve yetki kapsamını birlikte değerlendirerek karar vermiştir.

Kararın esasını oluşturan belirleyici unsur, işlenen suçun mesleki faaliyet kapsamında kabul edilip edilmemesidir. Kamu İhale Kurulu, suçun işlendiği dönemde ilgili yöneticinin firmanın ihalelere ilişkin süreçlerinde yetki ve sorumluluğa sahip olduğunu dikkate alarak, bu eylemin mesleki konumdan bağımsız düşünülemeyeceği sonucuna ulaşmıştır. Dolayısıyla ihaleye fesat karıştırma suçunun, sadece kişisel bir fiil değil, aynı zamanda tüzel kişiliğin temsil yetkisini haiz biri aracılığıyla icra edilen mesleki bir eylem olduğu değerlendirilmiştir. Bu yaklaşım, suçun yalnızca ferdi düzeyde değil, kurumsal yapı üzerindeki etkisini de göz önüne alan bir bakış açısını yansıtmaktadır.

Firma adına ihaleye katılım sağlayan kişinin pilot ortak ya da farklı bir statüde olup olmadığı bu vakada belirleyici bir unsur teşkil etmemektedir. Zira Kurul’un değerlendirmesi, teklif veren tüzel kişiliğin ortaklık yapısına değil, suçun işlendiği bağlamda yetkili kişinin ihale süreçlerinde aktif ve karar alıcı pozisyonda bulunup bulunmadığı hususuna odaklanmıştır. Yönetim kurulu başkanvekilinin görev tanımı gereği ihale işlemlerine doğrudan müdahil olduğu, dolayısıyla suça konu eylemin mesleki faaliyetin bir sonucu olduğu kabul edilmiştir.

Sonuç olarak Kamu İhale Kurulu, yönetim kurulu başkanvekiline ilişkin mahkûmiyetin kesinleşmiş olması ve söz konusu suçun mesleki faaliyet kapsamında değerlendirilmesi nedeniyle, tüzel kişiliğin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasını ve geçici teminatın gelir kaydedilmesini hukuka uygun bulmuştur. Bu çerçevede başvuru sahibinin, suçun mesleki nitelikte olmadığına ilişkin itirazları somut görev tanımı ve eylem bağlamında karşılık bulmamış; kamu ihale sisteminde güvenin tesisi bakımından Kurul kararının yerinde olduğu kanaatine varılmıştır.

Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.

Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.