KÜNYE
- Toplantı No: 2022/059
- Gündem No: 98
- Karar Tarihi: 21.12.2022
- Karar No: 2022/UY.II-1637
- Başvuru Sahibi: Pam İnşaat ve Turizm Ltd. Şti.
- İhaleyi Yapan İdare: Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü
- İKN: 2022/904452
- İhale Adı: Korkuteli İlçesi Avdan, Beğiş, Dereköy, Kargalık ve Muhtelif Mahalleleri İçmesuyu İsale Hattı Yapım İşi
Özet
Teklifin değerlendirme dışı bırakılması, vekaletname bilgisinin yeterlik tablosunda beyan edilmemesine dayandırıldı
Başvuru / İddialar
Başvuru sahibi, tekliflerini imzalayan kişinin vekaletname bilgilerinin EKAP üzerinden teyit edilebilir olduğunu, bu nedenle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata aykırı olduğunu ve eksikliğin bilgi tamamlama kapsamında giderilebileceğini iddia etmiştir.
Kurul Değerlendirmesi
İhale dokümanları ve mevzuat hükümleri uyarınca, yapım işlerinde teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgelerin, vekaleten katılım halinde noter onaylı vekaletnamenin Yeterlik Bilgileri Tablosu’nda eksiksiz ve açık şekilde beyan edilmesi zorunludur. Başvuru sahibinin teklifini imzalayan kişi adına vekaletname bilgileri tablonun ilgili bölümünde boş bırakılmış, ayrıca imzalayan kişi şirketin ortakları veya yöneticileri arasında yer almamıştır. Bu durum, yeterlik kriteri olan vekaletname bilgisinin beyan edilmemesi anlamına gelmekte ve teklifin değerlendirme dışı bırakılmasını gerektirmektedir. Ayrıca, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmayan bilgi eksikliği bulunmadığından, eksik bilgilerin tamamlatılması mümkün değildir.
Genel Soru–Cevap
Soru: İhale teklifinde, vekaleten imzalayan kişinin vekaletname bilgileri yeterlik tablosunda beyan edilmezse hangi sonuç doğar?
Cevap: Yapım işleri ihalelerinde, teklifin vekaleten sunulması halinde, noter onaylı vekaletnamenin yeterlik bilgileri tablosunda açık ve eksiksiz olarak beyan edilmesi zorunludur. Bu beyan yapılmazsa, teklif yeterlik kriterlerinden birini sağlamadığı için mevzuata uygun olarak değerlendirme dışı bırakılabilir. Beyanın yapılmaması, idarenin EKAP veya diğer kaynaklardan doğrulama yapmasına engel olmaması bu sonucu değiştirmez.
Soru: Teklifin imzalandığı vekaletnamenin içeriği EKAP üzerinden doğrulanabiliyorsa, gerekli beyanın eksik olması nedeniyle teklif dışı bırakılabilir mi?
Cevap: İdare veya komisyon tarafından EKAP üzerinden vekaletnamenin doğrulanabiliyor olması, yeterlik tablosunda bu bilgilerin bildirilmemesi durumunda teklifin dışlanmasına engel değildir. Mevzuat, vekaletname bilgilerinin yazılı ve belirli biçimde sunulmasını ister; kayıtlı bilgi bulunması, beyan eksikliğini telafi etmez.
Soru: Teklifte vekaletname beyanının eksik olması, bilgi tamamlama yoluyla giderilebilir bir durum mudur?
Cevap: Bilgi tamamlama, teklifin esasını veya teknik şartları değiştirmeyen, başvuru sahibinin teklifinin değerlendirilmesi için gerekli ve tamamlanabilir eksiklikler için mümkündür. Ancak vekaletname bilgisinin sunulmaması, teklif sahibinin ihaleye katılma yeterliliğini doğrudan etkileyen bir husustur ve eksiklik olarak görülmez. Bu nedenle vekaletname beyanının eksikliği bilgi tamamlama kapsamında değerlendirilmez.
Soru: Teklifi imzalayan kişinin şirketin ortakları veya yöneticileri arasında olmaması durumunda vekaletname beyanı zorunlu mudur?
Cevap: Evet. İhale mevzuatı ve uygulama kararları uyarınca, teklifin imzalandığı kişi şirketin ortakları veya yöneticileri arasında değilse, vekaletnameye dayalı yetkinin yazılı ve açık şekilde yeterlik tablosunda belirtilmesi zorunludur. Aksi takdirde, teklif yeterlilik yönünden değerlendirilemez ve dışlanır.
Soru: İhale dokümanlarında vekaletname bilgisinin beyanı salık verilmiş ama zorunlu tutulmamışsa değerlendirme nasıl yapılır?
Cevap: Değerlendirme, ihale dokümanlarının açıklık derecesine bağlıdır. Eğer vekaletname bilgisinin yeterlik tablosunda beyanı açıkça zorunlu kılınmışsa, bu bilgi sunulmadığında teklif dışlanır. Ancak sadece öneri veya tavsiye niteliğinde ise, idare bu durumu bağlayıcı görmeyebilir. Bu nedenle her durumda ihale dokümanı hükümleri en belirleyici kriterdir. (Ancak bu soruyla ilgili idare yanıtı veya doküman metni belirtilmediğinden, genel uygulama doğrultusundadır.)
Vakaya Özel Soru–Cevap
Soru: Teklifi imzalayan kişinin vekaletname bilgilerini yeterlik bilgilerinde beyan etmemesi, teklifin değerlendirme dışı bırakılması için yeterli neden midir?
Cevap: Evet, başvuru sahibi teklifini imzalayan kişinin vekaletname bilgilerini Yeterlik Bilgileri Tablosu’nda beyan etmediği için teklif mevzuata uygun olarak değerlendirme dışı bırakılmıştır. Çünkü yapım işlerinde vekaleten katılımda noter onaylı vekaletnamenin eksiksiz ve açık şekilde beyan edilmesi zorunludur.
Soru: EKAP üzerinden vekaletname teyit edilebilir olsa bile, vekaletname bilgisinin yeterlik tablosunda beyan edilmemesi teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına engel midir?
Cevap: Evet, EKAP üzerinden teyit imkanının bulunması teklifin değerlendirme dışı bırakılmasını engellememiştir. Mevzuat, vekaletname bilgilerinin yeterlik tablosunda açıkça bildirilmesini şart koştuğu için, bu beyan eksikliği teklifin dışlanmasını gerektirmiştir.
Soru: Teklifte eksik bilgi bulunması durumunda bilgi tamamlama yapılabilir mi?
Cevap: Bu vakada teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmayan bilgi eksikliği olmadığından bilgi tamamlama yapılması mümkün görülmemiştir. Dolayısıyla, vekaletname bilgisinin beyan edilmemesi bilgi tamamlama kapsamına girmemiştir.
Soru: Teklifi imzalayan kişi şirketin ortakları veya yöneticileri arasında değilse vekaletname beyanı nasıl olmalıdır?
Cevap: İhale dokümanlarına göre, imzalayan kişi şirket ortakları veya yöneticilerinden değilse, vekaleten katılımda noter onaylı vekaletnamenin Yeterlik Bilgileri Tablosu’nda eksiksiz ve açık şekilde beyan edilmesi zorunludur. Bu beyan yapılmadığı için teklif değerlendirme dışı bırakılmıştır.
Detaylı Analiz
İhaleye ilişkin uyuşmazlık, teklif sunan isteklinin imza yetkilisi olarak görev yapan kişinin bu yetkisini hangi zemine dayandırdığı ve bunun ihaleye katılım açısından açıkça beyan edilip edilmediği çerçevesinde şekillenmiştir. Özellikle teklifin, şirketin ortak veya yetkilileri arasında yer almayan bir kişi tarafından imzalanmış olması, ilgili kişinin yetkisini gösteren noter onaylı vekaletnamenin Yeterlik Bilgileri Tablosu’nda beyan edilmesini zorunlu kılmaktadır. Uyuşmazlık konusu da tam olarak burada doğmuş; başvuru sahibi, imza yetkilisini gösteren vekaletname bilgisini bu tabloda belirtmeyince, teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ile karşılaşmıştır.
Bu bağlamda esas tartışma, vekaletname bilgisinin EKAP üzerinden doğrulanabilir olmasına rağmen, söz konusu bilginin açık şekilde Yeterlik Bilgileri Tablosu’nda beyan edilmemiş olmasının yeterlilik açısından bir eksiklik oluşturup oluşturmadığı noktasına odaklanmıştır. Başvuru sahibi, ilgili belgelere elektronik ortamda erişilebildiğini ve eksikliğin bilgi tamamlama kapsamında giderilebileceğini ileri sürse de, ihale yetkilileri, böyle bir bilginin beyanının açık bir yeterlik koşulu olduğunu değerlendirmiştir. Dolayısıyla bilgiye sistem üzerinden ulaşılabiliyor olması, beyan yükümlülüğünü ortadan kaldırmamış ve değerlendirme dışı bırakma kararında belirleyici olmuştur.
Vekaletname bilgisinin beyan edilip edilmediği meselesi, “teklifin esasını etkileyen” bir unsur olarak değerlendirilmiş ve bu yönüyle bilgi eksikliği kapsamında tamamlanabilir bir eksiklik olarak kabul edilmemiştir. Kurul, bu tür beyanların yalnızca şekli bir formalite değil, aynı zamanda teklifin geçerliliğini doğrudan etkileyen temel bir unsur olduğunu belirtmiş; dolayısıyla eksikliğin telafisi bilgi eksikliği kapsamında mümkün görülmemiştir. Bu yaklaşım çerçevesinde, teklifin değerlendirme dışı bırakılması sadece usule değil, aynı zamanda yeterlik koşullarının anlamına ilişkin esaslı bir gerekçeye dayandırılmıştır.
Ayrıca, imzayı atan kişinin şirketin ortakları veya yöneticileri arasında yer almaması, onun ihaleyi bağlayıcı şekilde temsil yetkisini sadece geçerli bir vekaletnameye dayandırabileceği anlamına gelmektedir. Bu nedenle, imzacı kişinin bu konumunu açıklayan bilginin beyan edilmemesi, sadece şeklen değil, esasen de katılım yeterliliği açısından belirleyici bir yetersizlik olarak görülmüştür. Vekaleten temsil durumlarında bu bilgilendirme ve beyanın açık ve eksiksiz yapılması, ihaleye katılımın hukuki geçerliliği bakımından belirleyici sayılmaktadır.
Sonuç olarak, Kamu İhale Kurulu, bu vakada yapılan değerlendirme ile teklifin değerlendirme dışı bırakılmasını haklı ve mevzuata uygun bulmuştur. Kurul, beyan yükümlülüğünün şekli değil, esasa dair bir gereklilik olduğunu vurgulamış; bilgiye başka kanallardan erişilebilse dahi, istenen formatta açık bir beyan yapılmadığı sürece teklifin geçerli sayılmayacağını ortaya koymuştur. Bu değerlendirme ışığında başvuru sahibinin itirazı reddedilmiş ve idarenin işlemine hukuka uygunluk atfedilmiştir.
Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.
Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.