KÜNYE
- Toplantı No: 2024/007
- Gündem No: 18
- Karar Tarihi: 14.02.2024
- Karar No: 2024/UY.II-282
- Başvuru Sahibi: Manesol İnşaat Petrol Turizm Nakliyat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi - İm-Sa İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi İş Ortaklığı
- İhaleyi Yapan İdare: Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü
- İKN: 2023/77224
- İhale Adı: Viranşehir Çevre Yolu Km:0+000-13+600 Arası Kesimin Yapım İşi
Özet
İhale üzerinde bırakılan istekli pilot ortağının temsil yetkisinin ticaret sicilinde usulüne uygun tescil edilmesi nedeniyle itirazen şikayet reddedildi
Başvuru / İddialar
Başvuru sahibi, ihale üzerinde bırakılan iş ortaklığının pilot ortağının iş denetleme belgesinin kullanımı için gerekli olan temsil ve yönetim yetkisinin kesintisiz olarak en az bir yıldır devam etmediğini iddia ederek itirazen şikayette bulunmuştur.
Kurul Değerlendirmesi
İncelemede, pilot ortağın temsil yetkisinin 04.02.2023 tarihinde sona erdiği ancak bu yetkinin 02.02.2023 tarihinde alınan yönetim kurulu kararı ile 3 yıl süreyle uzatıldığı, bu uzatmanın ticaret sicilinde 20.03.2023 tarihinde usulüne uygun tescil ve ilan edildiği tespit edilmiştir. Ticaret Kanunu ve Kamu İhale Kanunu hükümleri uyarınca, temsil yetkisinin geçerliliği için tescil ve ilan zorunludur. Ayrıca, söz konusu uzatmanın tescil ve ilanının olağanüstü hal nedeniyle gecikmeli olarak gerçekleştiği ve bu sürenin mevzuata uygun kabul edildiği belirtilmiştir.
Genel Soru–Cevap
Soru: İş ortaklığında pilot ortağın temsil yetkisinin geçerliliği açısından yönetim kurulu kararının ticaret sicilinde tescil ve ilan edilmesi neden önemlidir?
Cevap: Temsil yetkisinin geçerli sayılabilmesi için yönetim kurulu kararının ticaret sicilinde usulüne uygun olarak tescil ve ilan edilmesi gereklidir. Bu kayıt, temsil yetkisinin üçüncü kişilere karşı güvenilirliğini sağlar ve yetkinin devam ettiğine dair resmi delil oluşturur. Tescil ve ilanın bulunmaması durumunda yetki geçersiz sayılabilir ve bu durum ihalede teklifin değerlendirilmemesine veya itirazen şikayetlere neden olabilir.
Soru: Temsil yetkisinin sona erdiği tarihten sonra alınan yönetim kurulu kararı ile yetkinin uzatılması temsil yetkisinin sürekliliğini nasıl etkiler?
Cevap: Yetkinin sona ermesinden önce, sona erme tarihinden önce alınan yönetim kurulu kararı ile uzatma yapılırsa temsil yetkisinde süreklilik sağlanır. Ancak uzatma kararı sona erme tarihinden sonra alınırsa yetkide kesinti oluşabileceği değerlendirilir. Bu nedenle, yönetim kurulu kararlarının sona erme tarihinden önce alınması önemlidir.
Soru: Ticaret sicilinde tescil ve ilan işleminin olağanüstü hal gibi sebeplerle geç yapılması, temsil yetkisinin geçerliliğini zedeler mi?
Cevap: Olağanüstü hal ve benzeri mücbir sebeplerle ticaret sicilinde tescil ve ilanın gecikmesi, somut şartlarda mevzuata uygun kabul edilebilir. Bu tür durumlarda temsil yetkisinin geçerli sayılması için gecikmenin gerekçesi tescil belgesinde veya ilgili yazışmalarda gösterilmeli ve bu husus itirazları etkili biçimde engellemelidir.
Soru: İhale kapsamında iş denetleme belgesinin kullanılabilmesi için pilot ortağın temsil yetkisinin niteliği nasıl olmalıdır?
Cevap: İş denetleme belgesini kullanacak pilot ortağın, temsil yetkisinin kesintisiz ve usulüne uygun olarak yönetim kurulu kararıyla belirlenmiş, ticaret siciline tescil ve ilan edilmiş olması gerekir. Bu yetki, mevzuat ve ihale dokümanı şartlarına uygun biçimde devam ediyor olmalıdır; aksi halde belgenin geçerliliği tartışmalı hale gelir.
Soru: Temsil yetkisinin sürekliliği ve tesciline ilişkin anlaşmazlıklarda hangi kıstaslar göz önünde bulundurulmalıdır?
Cevap: Öncelikle yönetim kurulu kararlarının alınış tarihleri, yetkinin sona erme ve uzatma tarihleri ile karşılaştırılarak yetkinin kesintisiz olup olmadığı incelenmelidir. Bunun yanı sıra, tescil ve ilanın usulüne uygun ve zamanında yapılması önem kazanır. Mücbir sebep halleri nedeniyle tescil-ilanın gecikmesi somut olarak belgelendirildiğinde, bu gecikme temsil yetkisinin geçerliliğini olumsuz etkilemeyebilir. Uygulamada bu kıstaslar ihale üzerinde bırakma kararlarının ve itirazen şikayetlerin değerlendirilmesinde belirleyici olur.
Vakaya Özel Soru–Cevap
Soru: İhale üzerinde bırakılan iş ortaklığının pilot ortağının temsil yetkisinin sona erdiği tarih ile bu yetkinin uzatıldığı yönetim kurulu kararının alındığı tarih arasında nasıl bir ilişki bulunmuştur?
Cevap: Temsil yetkisi 04.02.2023 tarihinde sona ermiş olsa da, bu yetkinin uzatılması 02.02.2023 tarihinde yönetim kurulu kararıyla yapılmıştır. Yani uzatma yetkinin sona ermesinden önce alınmış, dolayısıyla temsil yetkisinde kesinti bulunmamıştır.
Soru: Temsil yetkisinin geçerliliği açısından ticaret sicilinde tescil ve ilan edilme süresi olağanüstü hal nedeniyle gecikmiş ise bu durum nasıl değerlendirilmiştir?
Cevap: Ticaret sicilinde tescil ve ilan süresi olağanüstü hal koşulları nedeniyle gecikmiş olsa da, kamu ihale mevzuatı ve Ticaret Kanunu çerçevesinde bu gecikme mevzuata uygun kabul edilmiştir ve temsil yetkisi geçerli sayılmıştır.
Soru: İtirazen şikayet dilekçesinde dile getirilen, pilot ortağın temsil yetkisinin kesintisiz devam etmediği iddiası hangi nedenle reddedilmiştir?
Cevap: Temsil yetkisinin uzatılmasının sona ermeden önce yapılması ve söz konusu uzatmanın ticaret sicilinde usulüne uygun olarak tescil edilip ilan edilmesi nedeniyle, yetkinin kesintisiz şekilde devam ettiği kabul edilmiş, dolayısıyla iddia reddedilmiştir.
Soru: Pilot ortağın iş denetleme belgesini kullanabilmesi için aranan temsil yetkisinin koşulları bu vakada nasıl sağlanmıştır?
Cevap: Pilot ortağın temsil yetkisi, sona ermeden önce yönetim kurulu kararıyla üç yıl süreyle uzatılmış, bu uzatma ticaret sicilinde usulüne uygun tescil ve ilan edilmiştir. Böylece temsil yetkisi geçerliliği sağlanarak iş denetleme belgesinin kullanımı mümkün kılınmıştır.
Detaylı Analiz
İtirazen şikayet başvurusuna konu olayda, ihale üzerinde bırakılan iş ortaklığının pilot ortağının iş denetleme belgesi kullanımı açısından temsil yetkisinin hukuken geçerli olup olmadığı tartışılmıştır. Başvuru sahibinin iddiası, pilot ortağın temsil ve yönetim yetkisinin kesintisiz olarak en az bir yıldır devam etmediği yönündedir. Dolayısıyla iş deneyiminin dayanağı olan belgenin geçerli kriterleri karşılamadığı, bu nedenle teklifin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği ileri sürülmüştür.
Uyuşmazlıkta odak noktası, pilot ortağa ait iş denetleme belgesinin geçerliliği için gerekli olan temsil yetkisinin hukuken kesintisiz şekilde devam edip etmediği ile bu yetkinin ticaret sicilinde usulüne uygun tescil ve ilan edilip edilmediğidir. Yapılan incelemede, söz konusu yetkinin 4 Şubat 2023’te sona ereceği, ancak bu tarihten önce, 2 Şubat 2023 tarihinde yönetim kurulu kararı alınarak üç yıl süreyle uzatıldığı tespit edilmiştir. Bu veriler, temsil yetkisinde fiili bir kesilmenin bulunmadığını ortaya koymaktadır.
İşin esasına ilişkin olarak, Kamu İhale Kurulu değerlendirmesinde, bu yetkinin geçerliliğinde kritik rol oynayan tescil ve ilan işleminin olağanüstü hal koşulları nedeniyle gecikmeli olarak gerçekleştiğine, ancak bunun mevzuata aykırılık teşkil etmeyeceğine dikkat çekilmiştir. Kurulun yaklaşımında, tescil ve ilanın temsil yetkisinin dış dünyaya karşı hüküm doğurabilmesi yönünden şekli ve esası birlikte sağlayan bir unsur olduğu vurgulanmış, bu bağlamda tescilin tarihinin geç olması tek başına süreklilik iddiasını zayıflatıcı bir durum olarak kabul edilmemiştir.
Pilot ortağın iş denetleme belgesini kullanabilmesi için aranan en önemli koşul, bu belgenin temsile yetkili kişi tarafından sunulmasıdır. Somut olayda, yönetim kurulu kararının yetki süresi sona ermeden alınması ve söz konusu uzatmanın daha sonra da olsa ticaret sicilinde yasaya uygun biçimde tescil ve ilan edilmesi, yetkinin hukuken devamlılık taşıdığı anlamına gelmiştir. Belgenin geçerlilik şartları, bu yönleriyle uygulamada aranılan kriterleri karşılamış ve belgeye dayanılarak yapılan değerlendirme meşru sayılmıştır.
Sonuç olarak, Kamu İhale Kurulu, temsil yetkisinde kesinti bulunmaması, yönetim kurulu kararının zamanında alınması ve tescil işleminin ilanıyla birlikte tam olarak gerçekleştirilmiş olması nedenleriyle başvuru sahibinin iddialarına itibar etmemiştir. Kurul, olağanüstü hal nedeniyle oluşan gecikmeli tescilin makul ve mevzuata uygun olduğunu değerlendirerek, ihalenin sonuçlandırılmasında hukuka aykırılık bulunmadığı kanaatine varmıştır. Bu çerçevede, itirazen şikayet başvurusu reddedilmiş ve mevcut iş denetleme belgesinin kullanılmasına engel bir durum olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.
Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.