Pay defteri ve yönetim kurulu karar defterinin sadece kapak sayfasının EKAP’a yüklenmesi nedeniyle belge bütünlüğü iddiası - 2023/UY.I-1392

KÜNYE

• Toplantı No: 2023/055
  • Gündem No: 16
  • Karar Tarihi: 08.11.2023
  • Karar No: 2023/UY.I-1392
  • Başvuru Sahibi: Yükseliş İnşaat San. ve Tic. A.Ş.
  • İhaleyi Yapan İdare: T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı
  • İKN: 2023/929177
  • İhale Adı: İstanbul İli Kadıköy İlçesi, Medeniyet Üniversitesi Göztepe/Ünalan Yerleşkesi Yemekhane ve Gençlik Merkezi Binası İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi

Özet

EKAP’a yüklenmeyen pay defteri ve yönetim kurulu karar defteri belgeleri nedeniyle teklifin değerlendirme dışı bırakılması hukuka uygundur

Başvuru / İddialar

Başvuru sahibi, pay defterinin diğer sayfalarının EKAP’tan alınacağının belirtildiğini, EKAP’ta bilgilerin eksiksiz olduğunu, pay defterinin diğer sayfalarının sunulmasına gerek olmadığını, pay devri olmadığını, eksikliğin tamamlanması için süre verilmesi gerektiğini ve eşit muamele ilkesinin ihlal edildiğini iddia ederek teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak kabul edilmesini talep etmiştir.

Kurul Değerlendirmesi

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ve Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği hükümlerine göre, tüzel kişilerin yönetimindeki görevliler ile ortaklarına ilişkin bilgilerin EKAP’a eksiksiz, doğru ve güncel olarak yüklenmesi zorunludur. Anonim şirketlerde ortaklar ve ortaklık oranlarının kaydı kapsamında pay defteri ile dayanağı yönetim kurulu karar defterinin ilgili kısımlarının EKAP’a yüklenmesi gerekmektedir. İnceleme sonucu, başvuru sahibinin pay defteri ve yönetim kurulu karar defterlerinin sadece kapak sayfasını EKAP’a yüklediği, diğer kısımların yüklenmediği tespit edilmiştir. Bu nedenle belge eksikliği söz konusudur ve eksikliğin tamamlanması için süre verilmesi gerekmemektedir. Ayrıca, diğer isteklilere ek süre verilmesi iddiası da mevzuata uygun bulunmamıştır.

Genel Soru–Cevap

Soru: Anonim şirketlerde pay defteri ve yönetim kurulu karar defterinin hangi bölümlerinin EKAP’a yüklenmesi gerekir?
Cevap: Anonim şirketlerde, ortaklara ve ortaklık oranlarına ilişkin bilgilerin yer aldığı pay defterinin ilgili sayfaları ile bu bilgileri destekleyen yönetim kurulu karar defterinin ilgili bölümlerinin EKAP’a eksiksiz olarak yüklenmesi gerekir. Sadece kapak ya da özet kısımlarının yüklenmesi yeterli değildir.

Soru: EKAP’a yüklenmeyen bir belgede eksiklik tespit edilirse bu eksikliklerin idare tarafından sonradan tamamlatılması gerekir mi?
Cevap: Mevzuat uyarınca, EKAP’a yüklenmesi zorunlu belgelerde eksiklik varsa genellikle idarelerin başvuru sahiplerine ek süre vererek eksiklerin tamamlanması yoluna gitmeleri zorunlu değildir. Eksik belge nedeniyle teklif değerlendirme dışı bırakılabilir.

Soru: Belgelerin diğer sayfalarının EKAP platformundan temin edilmesi gerekçesi, belge yükleme yükümlülüğünü etkiler mi?
Cevap: Belgelerin diğer sayfalarının EKAP’tan idari makamlarca temin edilebileceği, teklif sahibinin söz konusu sayfaları EKAP’a yükleme yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Belgelerin EKAP’a tam ve doğru şekilde yüklenmesi şarttır.

Soru: İdarenin EKAP’a yüklenmeyen belgeler için ek süre vermemesi eşit muamele ilkesine aykırı mıdır?
Cevap: Genel uygulamada, benzer durumda olan tüm isteklilere ek süre verilmemişse, idarenin ek süre vermemesi eşit muamele ilkesine aykırı sayılmaz. Yani ek süre verilmeme kararının diğer isteklere de uygulanması halinde eşitlik sağlanmış olur.

Soru: Yönetmelikler ve uygulama kararları çerçevesinde, pay defteri ve yönetim kurulu karar defterinde eksik veya tamamlanmamış belge sunulması teklifin durumunu nasıl etkiler?
Cevap: Pay defteri ve yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a eksiksiz ve tam olarak yüklenmemesi halinde, bu belge eksikliği teklifin değerlendirme dışı bırakılması sonucunu doğurabilir. Eksik belge sunumu ciddi bir uygunsuzluk olarak kabul edilir ve teklif geçerli sayılmaz.

Vakaya Özel Soru–Cevap

Soru: Başvuru sahibinin pay defterinin sadece kapak sayfasını EKAP’a yüklemesi teklifinin değerlendirme dışı bırakılması için yeterli midir?
Cevap: Evet, başvuru sahibinin pay defterinin sadece kapak sayfasını yüklemesi, diğer kısımların eksik kalması nedeniyle teklifin değerlendirme dışı bırakılması hukuka uygundur. Çünkü anonim şirketlerin pay defteri ve yönetim kurulu karar defterinin ilgili tüm sayfalarının EKAP’a eksiksiz yüklenmesi zorunludur.

Soru: Pay defterinin diğer sayfalarının EKAP’tan alınabileceğinin belirtilmesi, bu sayfaların yüklenmemesi sonucunu etkiler mi?
Cevap: Hayır, pay defterinin diğer sayfalarının EKAP’tan alınabileceğinin belirtilmesi, bu belgelerin EKAP’a tam ve eksiksiz yüklenmesi zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Yükümlülük, belgelerin bizzat EKAP’a tam olarak yüklenmesidir.

Soru: Belge eksikliği tespit edilen durumda idare tarafından ek süre verilmesi gerekir mi?
Cevap: Hayır, EKAP’a eksik yüklenen pay defteri ve yönetim kurulu karar defteri belgeleri nedeniyle belge eksikliği varsa, idarenin ek süre vermesi gerekmez; teklifin değerlendirme dışı bırakılması mevzuata uygundur.

Soru: Başvuru sahibinin ek süre verilmemesi nedeniyle eşit muamele ilkesinin ihlal edildiği iddiası kabul edilmiş midir?
Cevap: Hayır, başvuru sahibine ek süre verilmemesi nedeniyle eşit muamele ilkesinin ihlal edildiği iddiası kabul edilmemiştir. Diğer isteklilere ek süre verilmemesi mevzuata uygundur ve bu konuda eşitsizlik bulunmamıştır.

Detaylı Analiz

İncelenen uyuşmazlık, bir yapım işi ihalesinde başvuru sahibinin anonim şirket yapısına ilişkin belgelerden olan pay defteri ile yönetim kurulu karar defterinin sadece kapak sayfasını Elektronik Kamu Alımları Platformu’na (EKAP) yüklemesi neticesinde, teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının hukuka uygun olup olmadığına ilişkindir. Başvuru sahibi, sunmadığı belgelerin EKAP’tan temin edilebileceğini, eksik belgeler için süre verilmesi gerektiğini ve bu eksikliklerin teklifin geçersiz sayılması sonucunu doğurmaması gerektiğini ileri sürmüş; buna karşılık Kamu İhale Kurulu, söz konusu eksikliklerin teklifin geçersizliğiyle sonuçlanmasını hukuka uygun bulmuştur.

İhale sürecinde tartışılan temel nokta, anonim şirketlerin ortaklık yapısının tevsiki için gerekli olan pay defteri ile bu yapıyı ortaya koyan yönetim kurulu karar defterinin yalnızca kapak sayfasının sunulmasının yeterli olup olmayacağıdır. Mevzuat gereği, bu belgeler yalnızca biçimsel dokümanlar olarak değil, ortaklık oranlarını ve şirket temsilini belirleyen esaslı belgeler olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda, sadece başlık veya kapak sayfalarının sunulması, belge bütünlüğünü sağlamadığı gibi, şirket yapısına dair gerekli bilgilerin sunulmamış olması anlamını taşır. Pay devri yapılmamış olsa dahi, bunun belgelendirilmesi gerekir ve kurallara uygun olarak yüklenmeyen belgelerin sonuç doğurmayacağı açıktır.

Somut olayda, teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına neden olan unsurun, teklifin esaslı bir öğesiyle ilgili olduğu açıktır. Ortaklık yapısının doğru ve eksiksiz beyanı, tüzel kişiliğin iş deneyiminin veya yetkisinin değerlendirilmesinde doğrudan etkili olan bir unsurdur. Bu belgelerin eksikliği, yalnızca biçimsel bir eksiklik olarak değil, teklifin esaslı unsurlarından birinin karşılanmaması olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle eksikliğin sonradan giderilmesi veya düzeltme amacıyla süre verilmesi gerektiği yönündeki görüş, yerinde bulunmamıştır.

Uyuşmazlığa konu olayda pilot ortağa ait iş deneyiminin geçerli olup olmadığı yönünde bir ihtilaf görünmemektedir. Ancak pilot ortağın hangi ortaklığa sahip olduğunu ve şirket temsil yetkisinin nasıl kullanıldığını gösterecek belgelerin eksikliği, teklifin değerlendirilmesini imkânsız kılmıştır. Bu durumdan hareketle, yüklenicinin ihaleye katılım hakkının yalnızca teknik ya da mali yeterlilik üzerinden değil, tüzel kişilik yapısını doğru ortaya koyan belgeler üzerinden de denetlendiği görülmektedir. Bu belgelerin eksiksiz sunulmaması, şirketin sunduğu deneyimin hangi ortaklığa dayalı olduğunu belirlemeyi olanaksız hale getirmiştir.

Kamu İhale Kurulu’nun kararında, belge yükümlülüğünün şekli değil, içeriği bakımından da değerlendirme yapıldığı ve eksikliklerin tevsik edilerek giderilebilecek türden olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Belgelerin yalnızca EKAP’tan temin edilebileceğine dair yapılan savunmalar, yüklenicinin aktif belge sunma yükümlülüğünü ortadan kaldırmadığı gibi, eşit muamele ilkesinin ihlali yönündeki iddialar da somut karşılık bulmamıştır. Sonuç olarak Kurul, teklifin değerlendirme dışı bırakılmasını isabetli bulmuş ve başvurunun reddine karar vermiştir. Bu değerlendirme, ihale belgelerinde bütünlük ve açıklığın yalnızca biçimsel bir gereklilik olmayıp, değerlendirmeyi doğrudan etkileyen bir ön koşul olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.

Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.

Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.