KÜNYE
- Toplantı No: 2021/022
- Gündem No: 22
- Karar Tarihi: 02.06.2021
- Karar No: 2021/UY.II-1096
- Başvuru Sahibi: Doğan İnşaat Asfalt ve Tic. Ltd. Şti.
- İhaleyi Yapan İdare: Seyhan Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü
- İKN: 2020/708556
- İhale Adı: Belediyemiz Muhtelif Sokaklarında Asfalt Kaplama, Tamirat ve Yol Bakımı, Yapımı İşi
Özet
Tüzel kişilere ait ortaklık ve yönetim belgelerinin standart forma uygun sunulmaması nedeniyle tekliflerin değerlendirme dışı bırakılması kararı
Başvuru / İddialar
Başvuru sahibi, her iki isteklinin ortaklık ve yönetim bilgilerine ilişkin belgeleri sunmadığını, teklif mektuplarında aritmetik hata ve imza sorunları olduğunu, geçici teminatların standart forma uygun olmadığını, iş deneyim belgelerinin benzer işi karşılamadığını ve fiyat dışı puanlama sürecinde mevzuata aykırılık olduğunu iddia etmiştir.
Kurul Değerlendirmesi
Kurul, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 38. maddesi ve İdari Şartname’nin 7. maddesi uyarınca, tüzel kişilerin teklif kapsamında 'Tüzel Kişilerde Ortaklık Bilgilerine ve Yönetimdeki Görevlilere İlişkin Son Durumu Gösterir Belge’yi sunmasının zorunlu olduğunu tespit etmiştir. İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan belgenin şirket yönetimindeki son durumu göstermediği, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin ise bu belge yerine ‘ortaklık tespit belgesi’ sunduğu, bunun ise kabul edilemez olduğu anlaşılmıştır. Bu belgelerin sunulmaması tekliflerin esasına etkili bulunmuştur.
Genel Soru–Cevap
Soru: Tüzel kişilerin ortaklık ve yönetim bilgilerine ilişkin belgelerin standart forma uygun olmaması halinde, bu durum teklifin değerlendirilmesine nasıl yansır?
Cevap: Tüzel kişilerin ortaklık ve yönetimdeki görevlilere ilişkin belgeleri standart forma uygun ve güncel şekilde sunmaları genellikle zorunludur. Standart forma uygun olmayan veya güncel olmayan bu belgeler, teklifin esasını doğrudan etkileyebileceği için sıklıkla teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına neden olur. Bu yaklaşım, söz konusu belgelerin tüzel kişinin yapısını ve yönetim durumunu net olarak ortaya koyması gerektiği gerekçesine dayanır.
Soru: Ortaklık ve yönetim bilgilerini gösteren belgeler yerine farklı belge türleri sunulması ihale sürecinde nasıl bir sorun oluşturabilir?
Cevap: İhale dokümanlarında istenen belge türünden farklı, örneğin “ortaklık tespit belgesi” gibi belgelerin sunulması, standart belge yerine geçmez. Bu tür belgeler, son durumu ve yönetim yapısını tam olarak göstermediği gerekçesiyle geçerli kabul edilmeyebilir ve bu durumda teklif değerlendirme dışı bırakılabilir.
Soru: Ödeme teminatları ve aritmetik hatalar sırasındaki incelemelerde standart forma uygunluk ve hata bulunmaması ihale sonucunu nasıl etkiler?
Cevap: Teminat mektupları ve teklif mektuplarındaki aritmetik hesaplamaların standart forma uygunluğu ve hata içermemesi, genellikle teklifin geçerliliği açısından olumlu bir unsur olarak değerlendirilir. Bu tür belgelerde hata veya standart dışı uygulama olmadıkça, teklifin geçerliliğinin olumsuz etkilenmesi beklenmez.
Soru: İş deneyim belgeleri ile benzer iş kapsamının yeterlilik açısından değerlendirilmesi ihale sürecinde nasıl önem taşır?
Cevap: İş deneyim belgeleri ve benzer iş kapsamı, istekli yeterliliğinin belirlenmesinde önemli kriterlerdir. Sunulan belgelerin, İdari Şartname’ye ve mevzuata uygun olduğunun tespiti halinde yeterlilik sağlanmış sayılır. Bu konudaki tereddütler, belgelerin somut incelemesine ve şartnamedeki kriterlere bağlıdır.
Soru: Ortaklık ve yönetim belgelerindeki eksiklik nedeniyle tüm tekliflerin değerlendirme dışı bırakılması halinde, ihale sürecinde ne yapılmalıdır?
Cevap: Ortaklık veya yönetim belgelerindeki eksiklik teklifin esasını etkileyebilecek nitelikte olursa, teklifler değerlendirme dışı bırakılabilir. Bu durumda, ihale sürecinin bu aşamasının iptal edilip mevzuata uygun şekilde yeniden işlem yapılması gereklidir. İhalenin devamında yeniden çağrı yapılması veya ihale dokümanlarının güncellenmesi gibi adımlar atılabilir.
Vakaya Özel Soru–Cevap
Soru: İhale üzerinde bırakılan isteklinin sunduğu ortaklık ve yönetim belgelerinin standart forma uygun olmaması teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına nasıl etki etmiştir?
Cevap: İhale üzerinde bırakılan isteklinin sunduğu belge, şirket yönetimindeki son durumu göstermediği için mevzuata aykırı bulunmuş ve bu nedenle söz konusu eksiklik teklifin esasına etkili kabul edilerek teklif değerlendirme dışı bırakılmıştır.
Soru: Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin sunduğu "ortaklık tespit belgesi"nin yerine geçen standart forma uygun belge olmaması ihale sürecinde ne sonucu doğurmuştur?
Cevap: Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi, zorunlu olan belge yerine sadece “ortaklık tespit belgesi” sunmuş ve bu belge kabul edilemez bulunmuştur. Dolayısıyla onun da teklifi esasına etkili eksiklik nedeniyle değerlendirme dışı bırakılmıştır.
Soru: Başvuru sahibinin aritmetik hata, geçici teminat ve iş deneyim belgeleri ile ilgili iddialarının ihale sonucuna etkisi nasıl olmuştur?
Cevap: Yapılan incelemede aritmetik hata bulunmadığı, geçici teminatların standart forma uygun olduğu ve iş deneyim belgelerinin yeterlik kriterlerini sağladığı tespit edilmiş; bu nedenle başvuru sahibinin bu iddiaları yerinde görülmemiştir ve ihale sonucuna olumlu ya da olumsuz bir etkisi olmamıştır.
Soru: İhale üzerinde bırakılan isteklilerce standart forma uygun olmayan ortaklık ve yönetim belgeleri sunulması halinde sonraki işlemler nasıl yapılacaktır?
Cevap: Kurul, bu eksikliğin tekliflerin esasına etkili olması nedeniyle her iki isteklinin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar vermiş ve ihalenin sonraki işlemlerinin mevzuata uygun şekilde yeniden gerçekleştirilmesini hükme bağlamıştır.
Detaylı Analiz
İhale sürecinde yaşanan uyuşmazlık, teklif sunan bazı isteklilerin ihale dokümanında açıkça istenen “Tüzel Kişilerde Ortaklık ve Yönetimdeki Son Durumu Gösterir Belge”yi standart forma uygun biçimde sunup sunmadıkları hususunda ortaya çıkmıştır. Başvuru sahibi, hem ihale üzerinde bırakılan yüklenicinin hem de ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin bu belgeyi sunmamış olduğunu ileri sürerek tekliflerin değerlendirme dışı bırakılmasını talep etmiştir. Bunun yanında geçici teminatlarla, imza yetkilileriyle ilgili bazı biçimsel eksikliklerin ve iş deneyimi belgelerinin yetersizliğinin de tekliflerin geçersizliğine yol açması gerektiği yönünde iddialarda bulunulmuştur.
İnceleme sırasında özellikle iş deneyim belgeleri yönünden yapılan değerlendirmede, her iki isteklinin de benzer iş tanımına ve yeterlik kriterlerine uygun belgeler sunduğu ve bu belgelerin mevzuata uygunluk arz ettiği görülmüştür. Aynı şekilde geçici teminat belgelerinin de standart forma uygun biçimde düzenlenmiş olduğu ve herhangi bir aritmetik hatanın söz konusu olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle, işin niteliğine ve isteklilerin yeterliğine dair sunulan belgeler bakımından yapılan itirazlar ihale sürecinde belirleyici bir rol oynamamıştır.
Ancak ortaklık yapısı ve yönetim durumu gibi tüzel kişilerin temel kimliğini belirleyen unsurlar, ihale teklifinin esasına doğrudan etki eden niteliktedir. Sunulması zorunlu olan bu belgelerin standart forma uygun olarak düzenlenmesi, şirketin o andaki hukuki ve fiilî durumunun net olarak anlaşılabilmesi açısından önem taşır. Bu bağlamda Kurul, sunulan belgelerin yalnızca içerik değil, biçim bakımından da ilgili düzenlemelere uygunluğunu esas almış; belgenin eksik ya da farklı bir formatta sunulmuş olmasını şekli bir eksiklik olarak değil, esaslı bir unsurla ilgili yetersizlik olarak değerlendirmiştir.
İhale üzerinde bırakılan isteklinin sunduğu belgenin şirketin yönetim durumunu güncel şekilde yansıtmadığı tespit edilmiş; bu husus, işin yürütülmesi sürecinde karar ve sorumluluk merciinin kim olduğu noktasında belirsizlik yaratacağından, Kurul bunu teklifin esasına etkili bir eksiklik olarak görmüştür. Diğer tarafta, ekonomik açıdan ikinci sıradaki isteklinin ise zorunlu belge yerine “ortaklık tespit belgesi” sunmuş olması, gerekli bilgiyi karşılamadığı gerekçesiyle yeterli sayılmamıştır. Kurul, her iki durumda da ortaklık ve yönetim bilgilerinin şeffaf şekilde ortaya konulamamış olmasını, tekliflerin değerlendirme dışı bırakılmasında haklı gerekçe olarak kabul etmiştir.
Sonuç itibarıyla, Kurul her iki isteklinin de ortaklık ve yönetim belgelerini öngörülen standart forma uygun biçimde sunmaması nedeniyle tekliflerinin geçerli sayılamayacağına ve değerlendirme dışı bırakılmalarının yerinde olacağına hükmetmiştir. Bu değerlendirme çerçevesinde ihalenin bu aşamasından sonraki işlemlerin yeniden ve mevzuata uygun şekilde yürütülmesi gerektiği karara bağlanmıştır. Böylece yalnızca şekli değil, içerik bakımından da yeterli olmayan belgelerin ihaleye katılım açısından belirleyici önemde olduğu bir kez daha vurgulanmıştır.
Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.
Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.