KÜNYE
- Toplantı No: 2023/035
- Gündem No: 53
- Karar Tarihi: 22.06.2023
- Karar No: 2023/UY.II-943
- Başvuru Sahibi: Okyanus Müh. ve İnş. A. Ş. - Poyter Fındık Alım Satım İhr. İnş. Taah. Tur. San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı
- İhaleyi Yapan İdare: Devlet Su İşleri 22. Bölge Müdürlüğü
- İKN: 2023/151392
- İhale Adı: Giresun-Merkez Sanayi, Ortaköy ve Çalış Köyleri Boğacık Deresi İhalesi
Özet
Teklifin değerlendirme dışı bırakılması, ortaklık oranlarına ilişkin yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenmemesi nedeniyle mevzuata uygundur
Başvuru / İddialar
Başvuru sahibi, pay defterindeki ortaklık oranları ile yeterlik bilgileri tablosundaki oranların aynı olduğunu, ancak EKAP’a yüklenen yönetim kurulu kararının ortaklık durumuna ilişkin olmadığını, dolayısıyla tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasının hukuka aykırı olduğunu iddia etmiştir.
Kurul Değerlendirmesi
İdare tarafından EKAP’ta yapılan sorgulamada, pay defterleri ile dayanak yönetim kurulu karar defterinin yönetim ve temsile ilişkin olduğu, ortaklık oranlarına dair bilgi içermediği tespit edilmiştir. Mevzuata göre, anonim şirketlerde ortaklar ve ortaklık oranlarının kaydı kapsamında pay defteri ile dayanak yönetim kurulu karar defterinin ilgili kısımlarının EKAP’a yüklenmesi zorunludur. Bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi nedeniyle teklifin değerlendirme dışı bırakılması mevzuata uygundur.
Genel Soru–Cevap
Soru: İhalelerde anonim şirketlerin ortaklık oranlarına ilişkin belgelerin EKAP’a tam ve doğru şekilde yüklenmemesi teklifin değerlendirme dışı bırakılması için yeterli midir?
Cevap: Evet, anonim şirketlerde ortakların ve ortaklık oranlarının doğruluğu pay defteri ve dayanak yönetim kurulu karar defterinin ilgili kısmının EKAP’a yüklenmesiyle sağlanır. Bu belgelerin eksik veya yanlış yüklenmesi durumunda, teklifin mevzuata uygunluğu teyit edilemediğinden değerlendirme dışı bırakılması genel uygulamadır.
Soru: Pay defterinde ve yeterlik tablosunda gösterilen ortaklık oranları ile EKAP’a yüklenen yönetim kurulu karar defterindeki bilgiler arasında tutarsızlık varsa ihale otoriteleri nasıl bir yaklaşım sergiler?
Cevap: EKAP’a yüklenen belgeler esas alınır ve doğruluğu kritik görülür. Ortaklık oranları konusunda doğrudan EKAP’a bağlı belgelerde tutarsızlık ya da eksiklik tespit edilirse, teklif değerlendirme dışı bırakılabilir. Yani, pay defterindeki bilgilerle yeterlik tablosundaki oranların aynı olmasının tek başına öncelikli bir etkisi olmaz; yüklenen resmi belgelerin uygunluğu belirleyicidir.
Soru: Ortaklık yapısına dair yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenmesi sırasında hangi tür kararların yüklenmesi gereklidir ve bu belge yüklenmezse ne olur?
Cevap: Yönetim kurulunun, şirket ortaklarının ve ortaklık oranlarının belirlenmesine ilişkin kararlarını içeren ilgili sayfalar EKAP’a yüklenmelidir. Yönetim ve temsil ile ilgili belgelerin yüklenmesi ortaklık oranları yükümlülüğünü karşılamaz. Eksik yüklenme halinde, teklif değerlendirme dışı bırakılır çünkü ortaklık yeterliliği resmi olarak doğrulanamaz.
Soru: İtirazen şikayet başvurularında, ortaklık oranlarına ilişkin belgelerin EKAP’a tam yüklenmemesi nedeniyle teklifin elenmesi hâlinde Kurul hangi kriterlere göre karar verir?
Cevap: Kurul, anonim şirketlerde ortaklık oranlarının pay defteri ve ilgili yönetim kurulu karar defteri ile şeffaf şekilde belgelendirilmesini zorunlu tutar. Eksik ya da uygun olmayan belge sunumu halinde bu yükümlülüğün yerine getirilmediği kabul edilerek teklifin değerlendirme dışı bırakılması yönünde karar verir. Bu kararlar, kayıttaki resmi belgelerin mevzuata uygunluğuna dayanır.
Soru: Yönetim kurulu karar defterinde ortaklık oranlarını gösteren kararların EKAP’a yüklenmediğinin tespiti, idarenin teklif değerlendirmesinde hangi hukuki sonucu doğurabilir?
Cevap: Bu tespit, ihale mevzuatının şeffaflık ve doğrulama ilkeleri kapsamında, ortaklık oranlarına dair yeterliliğin kanıtlanmadığı anlamına gelir. İdare bu durumu teklifin mevzuata uygunsuzluğu olarak değerlendirip teklifin değerlendirme dışı bırakılmasını haklı görebilir. Yani, eksik belge yükleme idari işlemin meşruiyetini destekler.
Vakaya Özel Soru–Cevap
Soru: Başvuru sahibinin pay defterindeki ortaklık oranları ile yeterlik bilgileri tablosundaki oranların aynı olması, ortaklık oranlarına ilişkin yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenmemesi nedeniyle teklifin değerlendirme dışı bırakılmasını engeller mi?
Cevap: Hayır, EKAP’a yüklenen yönetim kurulu karar defterinin ortaklık oranlarına ilişkin bilgi içermemesi durumunda, pay defteri ve yeterlik tablosundaki bilgiler aynı olsa bile teklif değerlendirme dışı bırakılmıştır. Bu vakada, mevzuat EKAP’a yüklenen belgenin şekil ve içerik olarak uygun olmasını şart koştuğundan, eksik yükleme teklifin elenmesine engel olmamıştır.
Soru: Yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenmesi aşamasında hangi belge içeriği aranmıştır ve başvuru sahibinin yüklediği belge bu ihtiyacı karşıladı mı?
Cevap: Yönetim kurulu karar defterinin ilgili kısmının ortaklık oranlarıyla ilgili olması beklenmektedir. Bu vakada başvuru sahibi, yalnızca yönetim ve temsile ilişkin kararların yer aldığı defteri yüklemiş, ortaklık oranlarına dair kararları EKAP’a yüklememiştir. Bu durum, mevzuata uygun belgenin sunulamaması anlamına gelerek teklif değerlendirme dışı bırakılmasına yol açmıştır.
Soru: Teklifin değerlendirme dışı bırakılmasının ardından yapılan itirazen şikayet başvurusu nasıl sonuçlanmıştır ve gerekçesi nedir?
Cevap: İtirazen şikayet başvurusu reddedilmiştir. Gerekçe olarak, anonim şirketlerde ortaklık oranlarına ilişkin pay defteri ve dayanak yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenmesinin zorunlu olması ve başvuru sahibinin bu yükümlülüğü yerine getirmemesi gösterilmiştir. Dolayısıyla, teklifin değerlendirme dışı bırakılması mevzuata uygundur.
Soru: İhale mevzuatı açısından, yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenmesi zorunluluğu neyi amaçlamaktadır ve bu vaka bu amaca nasıl hizmet etmiştir?
Cevap: Yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenmesi, özellikle anonim şirketlerde ortaklık oranlarının şeffaf ve resmi kayıtlara uygun olarak doğrulanmasını sağlar. Bu vaka kapsamında, başvuru sahibinin ortaklık oranlarında şeffaflık gerekliliğini yerine getirmemesi, teklifin değerlendirme dışı bırakılması ile sonuçlanarak mevzuat amacına uygun hareket edilmiştir.
Detaylı Analiz
İhaleye katılan isteklilerden birinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması, ortaklık yapısına ilişkin belgeler kapsamında gündeme gelmiş ve bu durum itirazen şikayet sürecine taşınmıştır. Şikâyet konusu, iş ortaklığının özel ortağına ait anonim şirketin, ortaklık oranlarını gösteren yönetim kurulu karar defterinin EKAP sistemine yüklenmemesi üzerine şekillenmiştir. Başvuru sahibi, yeterlik bilgileri tablosundaki bilgilerle pay defterindeki oranların aynı olduğunu ileri sürmüş, ancak sadece yönetim ve temsile ilişkin kararların yüklenmiş olması nedeniyle idarece yapılan işlem hukuki denetime tabi tutulmuştur.
İhale sürecinde tartışılan temel nokta, iş deneyim belgesi veya işin niteliğine ilişkin teknik hususlardan değil, şirket yapısına dair belgelerin sunumu bakımından şekillenmiştir. Anonim şirketlerde ortaklık oranlarının tespitinde teknik yeterlik kadar idari belgelerin doğruluğu da özel bir önem taşımaktadır. Bu vakada, pay defteri tek başına yeterli görülmemiş; onunla birlikte bu kaydın dayanağı olan yönetim kurulu kararının da ortaklık oranlarını içerecek şekilde sunulmaması eksiklik olarak değerlendirilmiştir. Sadece yönetim ve temsile dair kararın yüklenmiş olması, belgelerin içerik bakımından uygun olmadığını ortaya koymuştur.
Uyuşmazlıkta asıl mesele, teklif içerisinde yer alması gereken belgelerin şekil ve içerik bütünlüğünün sağlanıp sağlanmadığıdır. Şeklen yüklenmiş bir belgenin esaslı unsurları taşımaması, mevzuata göre o belgenin hiç sunulmamış sayılmasına neden olabilir. Bu dosyada da belgelerin varlığı değil, dayanak belgenin ortaklık yapısını doğrular nitelikte olmaması belirleyici olmuştur. Kurul, bu çerçevede, içeriğinde ortaklık oranlarına ilişkin bilgi olmayan bir yönetim kurulu karar defterinin yüklenmesini yeterli bulmamış, eksik belge olarak değerlendirmiştir.
Pilot ortak ya da özel ortak ayrımından bağımsız olarak, anonim şirket statüsündeki isteklilerin ortaklık yapılarını tevsik eden belgeleri tam ve doğru şekilde sunmaları beklenmektedir. Ortaklık oranlarının teyidinde sadece pay defteri değil, bu defterin kaynağı olan ve oranların tescil edildiğini gösteren yönetim kurulu kararı da aranmıştır. Başvuru sahibi, bu iki belge arasında görünürdeki uyumla yetinmiş, ancak içerik bakımından gerekli olan yönetim kurulu kararı sunulmadığı için ortaklık oranlarının resmi olarak tespit edilememesi teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına yol açmıştır.
Kamu İhale Kurulu, belgelendirme yükümlülüğünün şekli değil, içerik bakımından yerine getirilip getirilmediği üzerinde durarak incelemesini sonuçlandırmıştır. Bu doğrultuda, teklifin değerlendirme dışı bırakılması yönündeki idare işlemini yerinde bulmuş, itirazen şikayet başvurusunu reddetmiştir. Kurulun bu yaklaşımı, ihalelerde şeffaflık ve doğrulanabilirlik ilkelerinin belgeler aracılığıyla somut ve eksiksiz biçimde sağlanmasını öncelikli kriter olarak benimsediğini göstermektedir.
Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.
Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.