Ortaklık oranlarının pay defteri ile güncel yönetim kurulu kararlarıyla desteklenmemesi nedeniyle yeterlik değerlendirmesi - 2023/UY.II-1277

KÜNYE

• Toplantı No: 2023/049
  • Gündem No: 14
  • Karar Tarihi: 04.10.2023
  • Karar No: 2023/UY.II-1277
  • Başvuru Sahibi: Maksima Elektrik İnşaat Ticaret Anonim Şirketi
  • İhaleyi Yapan İdare: Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Barajlar ve Hes Dairesi Başkanlığı
  • İKN: 2023/404580
  • İhale Adı: Kepsut Barajı

Özet

Ortaklık oranlarının güncel yönetim kurulu kararlarıyla desteklenmemesi nedeniyle teklifin değerlendirme dışı bırakılması hukuka uygundur

Başvuru / İddialar

Başvuru sahibi, ortaklık oranlarının güncel yönetim kurulu kararları ile desteklenmediği gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata aykırı olduğunu iddia etmiştir.

Kurul Değerlendirmesi

Yapılan incelemede, başvuru sahibinin EKAP’a yüklediği pay defterlerinde ortaklık oranlarının yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen oranlarla uyumlu olduğu ancak bu pay defterlerinin dayanağı olan yönetim kurulu kararlarının geçmiş tarihlerde olduğu ve güncel ortaklık oranlarını gösteren yönetim kurulu kararlarının sunulmadığı tespit edilmiştir. Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği ve Kamu İhale Genel Tebliği hükümleri gereğince, anonim şirketlerde ortaklar ve ortaklık oranlarının kaydı kapsamında, beyan edilen kişilere ilişkin pay defteri ile dayanağı yönetim kurulu karar defterinin ilgili kısımlarının EKAP’a yüklenmesi ve bu bilgilerin eksiksiz, doğru ve güncel olması zorunludur. EKAP’ta kayıtlı bilgilerin güncel olmaması halinde teklifler değerlendirme dışı bırakılır. Bu bağlamda, ortaklık oranlarının güncel yönetim kurulu kararları ile desteklenmemesi, teklifin değerlendirme dışı bırakılması için hukuki dayanak oluşturmuştur.

Genel Soru–Cevap

Soru: Anonim şirketlerde ortaklık oranlarının güncelliği nasıl tespit edilir ve bu konuda hangi belgeler gereklidir?
Cevap: Ortaklık oranlarının güncelliği, EKAP’a yüklenen pay defterleriyle birlikte, bu pay defterlerinin dayanağı olan güncel yönetim kurulu kararları ile desteklenerek tespit edilir. Yalnızca pay defteri sunulması, yönetim kurulu kararının tarihi eskiyse veya güncel oranları göstermiyorsa, ortaklık oranları tek başına yeterli sayılmaz. Bu nedenle, güncel yönetim kurulu kararının EKAP’a eksiksiz ve doğru şekilde yüklenmiş olması gerekmektedir.

Soru: Ortaklık oranlarını gösteren belgelerden sadece pay defteri yüklenmiş, güncel yönetim kurulu kararı sunulmamışsa teklif nasıl değerlendirilir?
Cevap: Mevzuat gereği tekliflerde ortaklık oranlarına ilişkin belgeler hem pay defteri hem de güncel yönetim kurulu kararları ile desteklenmelidir. Güncel yönetim kurulu kararı yoksa, sunulan pay defteri tek başına yeterli görülmez ve teklif mevzuata uygun biçimde değerlendirme dışı bırakılabilir.

Soru: Ortaklık oranlarının güncellenmemesi nedeniyle teklifin değerlendirme dışı bırakıldığı durumlarda; diğer yeterlik kriterlerinin uygunluğu nasıl değerlendirilebilir?
Cevap: Ortaklık oranlarının güncel olmaması teklifin değerlendirme dışı bırakılması için geçerli bir sebep olsa da bu, diğer belgelerin ve kriterlerin otomatik olarak uygunsuz olduğu anlamına gelmez. Bu belgeler (iş deneyim, ekonomik ve mali yeterlik, aşırı düşük teklif açıklamaları) ayrı ayrı mevzuata uygunluk açısından değerlendirilir ve çoğunlukla uygun bulunabilir.

Soru: Ortaklık yapısına ilişkin belgelerde güncellik eksikliği sebebiyle teklifin dışlanması sonrası itirazen şikayet sürecinde başvuru bedelinin iadesi nasıl sonuçlanır?
Cevap: Başvuruda ileri sürülen ortaklık oranlarının güncellenmemesine ilişkin iddiaların yerinde bulunmaması ve teklifin mevzuata uygun şekilde değerlendirme dışı bırakılmış olması halinde, itirazen şikayet başvuru bedelinin iadesine genellikle karar verilmez.

Soru: Ortak girişimlerde ortaklık oranları ve yetki belgelerinin sunumu konusunda nelere dikkat edilmelidir?
Cevap: Ortak girişimlerde, ortakların ortaklık oranları ve yetkili kişilere ilişkin bilgiler EKAP ve ilgili mevzuata uygun, eksiksiz ve güncel olarak sunulmalıdır. Yetkisiz imza iddialarının önüne geçmek için yetki belgeleri doğru ve geçerli olmalı, aksi halde teklif değerlendirme dışı bırakılabilir veya itirazlara konu olabilir.

Vakaya Özel Soru–Cevap

Soru: Başvuru sahibinin ortaklık oranlarının güncel yönetim kurulu kararları ile desteklenmemesi teklifinin değerlendirme dışı bırakılması için hangi hukuki dayanakları oluşturmuştur?
Cevap: Başvuru sahibinin EKAP’a yüklediği pay defterlerinin dayanak yönetim kurulu kararlarının tarihinin eski olması ve güncel ortaklık oranlarını gösteren kararların sunulmaması, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği ile Kamu İhale Genel Tebliği gereğince teklifin değerlendirme dışı bırakılması için geçerli hukuki dayanak teşkil etmiştir.

Soru: Başvuru sahibi, ortaklık oranlarını sadece pay defterleri ile beyan etmiş, ancak güncel yönetim kurulu kararını sunmamıştır. Bu durum teklifin değerlendirme dışı bırakılması sonucunu nasıl etkilemiştir?
Cevap: Sadece pay defterlerinin eklenmesi eksik belge sunumu kabul edilmiş ve güncel yönetim kurulu kararı ibraz edilmediği için teklif mevzuata uygun şekilde değerlendirme dışı bırakılmıştır.

Soru: Teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına ilişkin itirazen şikayet başvurusunda bulunulan durumda, diğer yeterlik ve uygunluk kriterleri nasıl değerlendirilmiştir?
Cevap: Ortaklık oranları dışındaki iş deneyim belgeleri, ekonomik ve mali yeterlik kriterleri, aşırı düşük teklif açıklamaları ve yetkili imza hususları mevzuata uygun bulunmuş, başvuru sahibinin yalnızca ortaklık oranlarına ilişkin iddiası reddedilmiştir.

Soru: İtirazen şikayet başvurusunun reddedilmesi sonucunda, başvuru sahibinin başvuru bedelinin iadesine ilişkin talebi nasıl sonuçlanmıştır?
Cevap: Başvuru sahibinin iddialarının haklı bulunmaması nedeniyle itirazen şikayet başvuru bedelinin iadesine karar verilmemiştir.

Detaylı Analiz

İhale sürecine ilişkin bu uyuşmazlıkta esas tartışma, başvuru sahibinin EKAP’a yüklediği ortaklık yapısına dair belgeler ile bunların dayanağı olan yönetim kurulu kararlarının güncelliği arasındaki uyumsuzluk üzerine şekillenmiştir. Başvuru sahibi, teklifinin ortaklık oranlarının destekleyici güncel yönetim kurulu kararları sunulmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata aykırı olduğunu ileri sürmüştür. Ancak Kurul, yapılan incelemede, sunulan belgelerin mevcut ortaklık yapısını yansıtmadığını ve bu eksikliğin teklifin değerlendirme dışı bırakılmasını gerektirdiğine karar vermiştir.

İdare tarafından yapılan yeterlik değerlendirmesinde, başvuru sahibinin sunduğu pay defterlerinin yeterlik bilgileri tablosundaki ortaklık oranlarıyla uyumlu olduğu, ancak bu pay defterlerinin esas aldığı yönetim kurulu kararlarının eski tarihli olduğu ve güncel ortaklık yapısını göstermediği tespit edilmiştir. Elektronik Kamu Alımları Platformu’na sunulan bu belgelerin geçerliliği yalnızca içeriklerinin doğruluğu değil, aynı zamanda bu bilgilerin mevcut tarih itibarıyla geçerli olup olmadığıyla da ilgilidir. Bu bağlamda, yalnızca pay defteri sunulması yeterli görülmemiş ve destekleyici güncel yönetim kurulu kararlarının eksikliği, belgenin geçerliği açısından belirleyici olmuştur.

Uyuşmazlıkta esaslı unsur, ortaklık oranlarının beyanıyla sınırlı kalmayıp, bu beyanı doğrulayıcı ve güncel belgelerin sunulup sunulmadığı yönünde şekillenmiştir. Anonim şirketlerde ortaklık oranlarının teyidi için pay defteri ve buna dayanak teşkil eden yönetim kurulu karar defteri birlikte değerlendirilir. İhale süreci açısından güncellik, yalnızca şekli bir unsur değil, teklifin hukuki geçerliliğini doğrudan etkileyen esaslı bir unsur olarak değerlendirilmiştir. Bu nedenle Kurul, salt beyanla yetinilemeyeceği ve beyanın dayandığı veri setinin güncel olması gerektiği yönünde kanaat bildirmiştir.

Pilot ortağın iş deneyimi ya da teknik yeterliği ile ilgili bir uyuşmazlık bu vakada gündeme gelmemiştir. İdareilçe ve Kurulca yürütülen değerlendirmede, başvuru sahibinin diğer yeterlik kriterlerine ilişkin belgelerinde (örneğin iş deneyimi, ekonomik-mali yeterlik, aşırı düşük teklif açıklamaları) herhangi bir aykırılık bulunmamış, yalnızca ortaklık yapısının belgelenmesine ilişkin eksiklik değerlendirmeye esas alınmıştır. Bu da gösteriyor ki teklifin değerlendirme dışı kalmasının nedeni yalnızca ortaklık oranlarına dair güncel ve bütünleyici belge eksikliğine dayanmaktadır.

Kamu İhale Kurulu, sunulan belgelerdeki güncellik koşulunun yerine getirilmemesi nedeniyle teklifin değerlendirme dışı bırakılmasını hukuka uygun bulmuş ve başvurunun reddine karar vermiştir. Kararda, iddiaların tümüyle yerinde olmadığı vurgulanmış, bu nedenle başvuru bedelinin iadesi de uygun görülmemiştir. Kurulun yaklaşımı, belgelerin biçimsel olarak ibraz edilmiş olmasının yeterli olmadığı, içerik açısından güncellik ve doğruluğun birlikte sağlanmasının esas olduğu yönünde net bir tutum içermektedir. Bu bağlamda, başvuru sahibinin şikayet gerekçesi, mevzuatın öngördüğü belge sunma yükümlülüğü bakımından yetersiz bulunmuştur.

Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.

Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.