Mal alımı iş deneyim belgesinin mezuniyet sonrası yapım işine ilişkin sürenin değerlendirilmesinde yeterli sayılmaması - 2022/UY.II-1440

KÜNYE

  • Toplantı No: 2022/054
  • Gündem No: 23
  • Karar Tarihi: 23.11.2022
  • Karar No: 2022/UY.II-1440
  • Başvuru Sahibi: Beğen Met. Müh. Rek. San. Dış Tic. Ltd. Şti.
  • İhaleyi Yapan İdare: Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı - Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü
  • İKN: 2022/878381
  • İhale Adı: Kocaeli Kent Geneli Üçüncü Etap Durak Hizmetleri Yapım, Bakım, Onarım ve Revizyon İmalatları Yapımı

Özet

İş deneyim belgesi mal alımı kapsamında olduğundan yapım işine ilişkin iş deneyim tutarı yetersiz bulunarak başvuru reddedildi

Başvuru / İddialar

Başvuru sahibi, iş deneyim belgesinin mal alımı olmasına rağmen montaj dahil durak alım işine ait iş deneyim belgesinin ihale konusu işe uygun olduğunu, tutarın %25’inin yapım işini kapsadığını ve bu belgelerle yeterli iş deneyim tutarını karşıladığını, dolayısıyla teklifinin değerlendirmeye alınması gerektiğini iddia etmiştir.

Kurul Değerlendirmesi

Mevzuat ve şartname hükümleri uyarınca, mühendislerin mezuniyetlerinden sonra geçen 15 yılı aşan sürelerin değerlendirilmesi için mezuniyet belgesine ait yapım işine ilişkin iş deneyim belgesi sunulması zorunludur. Başvuru sahibinin sunduğu iş deneyim belgesi mal alımı işine ilişkin olup yapım işi niteliği taşımamaktadır. Bu nedenle, mezuniyet belgesinin 15 yılı aşan kısmı dikkate alınmamış ve sadece mezuniyet belgesinden hesaplanan iş deneyim tutarı 12.122.580,00 TL olup, ihalede istenen asgari iş deneyim tutarı olan 14.676.500,00 TL’yi karşılamamıştır. İşin yapım amacı ve teknik içeriği dikkate alınarak, mal alımı iş deneyim belgesinin yapım işine ilişkin iş deneyim tutarını sağlamadığı tespit edilmiştir.

Genel Soru–Cevap

Soru: İhalelerde bir mühendis mezuniyetinden fazla geçen sürenin iş deneyim tutarına yansıtılabilmesi için hangi tür iş deneyim belgesinin sunulması gerekir?
Cevap: Mezuniyet tarihinden itibaren 15 yılı aşan sürelere ilişkin iş deneyim tutarı ancak bu sürenin yapım işine ilişkin iş deneyim belgesiyle desteklenmesi halinde dikkate alınabilir. Yani, sadece mal alımı veya hizmet işine ilişkin belgeler bu kapsamda yeterli olmamakta, yapım işine özgü belge zorunludur. Bu nedenle, mezuniyetin 15 yılı aşan kısmı sadece uygun yapım iş deneyim belgesi varsa geçerli sayılır.

Soru: Mal alımı işine ilişkin iş deneyim belgesinin, yapım işi niteliğindeki bir ihale için değerlendirilmeye alınması mümkün müdür?
Cevap: Yapım işi niteliğindeki ihalelerde, iş deneyim değerlendirmesi ihale konusu işin teknik içeriği ve amacına uygun belgelerle yapılmalıdır. Mal alımı işine ilişkin belgeler, teknik özellik ve amacından farklı olduğu için genellikle yapım işine ilişkin iş deneyim tutarına eklenmez. Dolayısıyla mal alımı belgeleri, yapım işi içeren ihalelerde iş deneyim tutarı hesabında genellikle yeterli görülmemektedir.

Soru: Teklif sahibinin iş deneyim tutarının bir kısmını mal alımı işi üzerinden ibraz etmesi durumunda, toplam iş deneyim tutarının yeterliliği nasıl değerlendirilir?
Cevap: İş deneyim tutarının bir kısmı mal alımı kapsamında olsa da, ihalede istenen işin yapım işi niteliğinde olması durumunda bu miktar yapım işine ilişkin tutardan ayrı tutulur ve doğrudan iş deneyim tutarına eklenmez. Dolayısıyla, mal alımı işini içeren belgelerin yapım işi tutarına etkisi sınırlı olup, yeterlilik değerlendirmesinde sadece yapım işine ilişkin belgeler esas alınabilir.

Soru: Mühendis mezuniyet belgesinin 15 yılını aşan iş deneyim süresi, sağlanan iş deneyim belgeleri yapım işi niteliğinde değilse ihale değerlendirmesinde nasıl işlem görür?
Cevap: Mezuniyet tarihinden itibaren 15 yıl aşan sürelerde, bu ek süreler sadece uygun yapım işine ilişkin belge ile destekleniyorsa dikkate alınır. İş deneyim belgeleri mal alımı veya hizmet işine ilişkin ise bu süreye ilişkin ek iş deneyim tutarı değerlendirmeye alınmaz; yalnızca mezuniyet tarihinden sonraki ilk 15 yıl için sunulan belge esas alınır.

Soru: İhale mevzuatında iş deneyim tutarının yeterlilik kriterini karşılamaması durumunda teklifin elenmesi ne şekilde gerekçelendirilir?
Cevap: İş deneyim tutarı, ihale şartnamesinde belirlenen asgari tutarın altında ise teklifin değerlendirme dışı bırakılması mümkündür. Bu durumda, başvuru sahibinin iş deneyim belgeleri ihale konusu işin niteliğine uygun olmadığından veya miktar olarak yetersiz kaldığından, ihale komisyonu mevzuatın öngördüğü yeterlilik kriterlerine göre teklifin uygun bulunmadığı ve elenmesi gerektiği sonucuna varabilir.

Vakaya Özel Soru–Cevap

Soru: Başvuru sahibinin mal alımı işine ilişkin iş deneyim belgesinin ihalede istenen yapım işine ilişkin iş deneyim tutarını karşılamaması, mezuniyet belgesinin 15 yılı aşan süresinin değerlendirilmesini nasıl etkiler?
Cevap: Başvuru sahibinin sunduğu iş deneyim belgesi mal alımı işi niteliğinde olduğu için, mezuniyet belgesinin 15 yılı aşan süresine ilişkin iş deneyim tutarı bu belge ile desteklenemez. Dolayısıyla, mezuniyet belgesinin 15 yılı aşan kısmı dikkate alınmaz ve sadece bu süreden az olan iş deneyim tutarı bütünüyle değerlendirilir.

Soru: Başvuru sahibinin mal alımı işine ilişkin iş deneyim belgesindeki iş tutarının %25’inin yapım işini kapsadığını iddiası, yeterlilik değerlendirmesinde nasıl değerlendirildi?
Cevap: İhale makamı, işin yapım amacı ve teknik içeriği göz önüne alındığında, mal alımı işine ilişkin iş deneyim belgesinin yapım işine yönelik olarak değerlendirilemeyeceği sonucuna varmıştır. Bu sebeple, iş deneyim tutarının %25’inin yapım işine ait olduğu iddiası, yeterlilik değerlendirmesine olumlu katkı sağlamamış ve iş deneyim tutarı yapım işi kapsamında sayılmamıştır.

Soru: Mevzuat ve şartname esaslarına göre, mezuniyet belgesinin 15 yılı aşan kısmının dikkate alınabilmesi için başvuru sahibinin ne tür iş deneyim belgesi sunması gerekir?
Cevap: Mezuniyet belgesinin 15 yılı aşan kısmının iş deneyim tutarının değerlendirmeye alınabilmesi için, bu sürenin yapım işine ilişkin iş deneyim belgesi ile desteklenmesi zorunludur. Başvuru sahibinin sunduğu belge mal alımı işine ait olduğundan, yapım işine ilişkin iş deneyim belgesi bulunmadığından bu kısım dikkate alınmamıştır.

Soru: İş deneyim tutarının ihalede talep edilen asgari tutarı karşılamadığı durumda, başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması hukuki olarak nasıl gerekçelendirilmiştir?
Cevap: Başvuru sahibinin iş deneyim tutarı, sadece mezuniyet belgesinden kaynaklanan kısım hesaplanarak 14.676.500,00 TL asgari tutarın altında kalmıştır. Yapım işine ilişkin iş deneyim belgesi sunmadığından mezuniyetin 15 yılı aşan süresinin değerlendirilmesi mümkün olmamıştır. Bu sebeple, teklifin yeterli iş deneyim tutarını sağlamadığı ve mevzuata uygun olarak değerlendirme dışı bırakıldığı kabul edilmiştir.

Detaylı Analiz

İhaleye konu olayda, başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına sebep olan uyuşmazlık, sunulan iş deneyim belgesinin niteliği ile ilgilidir. Başvuru sahibi, teklifinde sunduğu iş deneyim belgesinin yeterli olduğunu, bu belgenin mal alımı işine ilişkin olmasına rağmen belirli bir oranının montaj ve yapım işini içerdiğini öne sürmüştür. Ancak, idare tarafından yapılan değerlendirme neticesinde, bu belgenin yapım işi olarak kabul edilemeyeceği kanaatine varılmış ve başvuru sahibinin iş deneyim tutarının yeterli olmadığı gerekçesiyle teklif değerlendirme dışı bırakılmıştır.

Uyuşmazlığın temelinde, mezuniyet belgesine dayalı iş deneyimi süresi ve bu sürenin hangi şartlarla hesaplanabileceğine ilişkin düzenleme yer almaktadır. Mevzuat uyarınca mühendislerin mezuniyetlerinden itibaren geçen ilk 15 yıl doğrudan iş deneyimi olarak kabul edilebilirken, 15 yılı aşan sürelere dair iş deneyimi, ancak yapım işine ilişkin iş deneyim belgesi ile desteklenmesi halinde dikkate alınmaktadır. Başvuru sahibinin sunduğu belge ise mal alımı işine ait olduğundan, 15 yılı aşan sürelik kısmın hesaplamada değerlendirilmesine imkân tanınmamıştır.

Başvuru sahibi, sunduğu belgedeki işin belirli kısmının yapım işi niteliği taşıdığını, dolayısıyla bu kısmın iş deneyim tutarına dâhil edilmesi gerektiğini ileri sürmüştür. Ancak bu iddia, işin teknik içeriği ve idarece yapılan nitelik analizi çerçevesinde kabul görmemiştir. İhale konusu işin yapım işi niteliği taşıdığı dikkate alındığında, benzer iş tanımının da yapım işine özgü ve teknik içeriği ile örtüşen deneyimleri kapsaması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

Pilot ortak statüsündeki başvuru sahibinin, mezuniyet tarihinden itibaren geçen sürenin sadece ilk 15 yılına ilişkin hesaplama yapıldığında, ulaşılan tutar ihale dokümanında belirlenen asgari iş deneyim tutarını karşılamamıştır. Yapım işine özgü bir iş deneyim belgesi sunulmamış olması sebebiyle 15 yılı aşan sürelik kısım iş deneyimi hesabına dâhil edilmemiştir. Bu bağlamda, pilot ortak olarak teklif veren kişinin teknik yeterliğini belgeleyen iş deneyimi, ihalenin asgari koşullarını sağlamaktan uzak kalmıştır.

Kamu İhale Kurulu tarafından yapılan nihai incelemede, başvuru sahibinin sunmuş olduğu iş deneyim belgesinin niteliği, mevzuat çerçevesinde yapılan teknik sınıflandırma ile örtüşmediğinden, karar teklifin değerlendirme dışı bırakılması yönünde oluşturulmuştur. Bu değerlendirme ile birlikte, iş deneyimi tutarının hesaplanmasında yalnızca geçerli belgelerin esas alınacağı yönündeki uygulamanın sürekliliği de vurgulanmıştır. Sonuç olarak, yapım işi kapsamında istenen yeterliğin mal alımı işine ilişkin belgelerle sağlanamadığı anlaşılmış ve itirazen şikayet başvurusu yerinde bulunmamıştır.


Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.

Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.