KÜNYE
- Toplantı No: 2022/021
- Gündem No: 42
- Karar Tarihi: 06.04.2022
- Karar No: 2022/UY.II-462
- Başvuru Sahibi: Arhat Enerji A.Ş. - Medsan Enerji İnş. ve Mad. A.Ş. İş Ortaklığı
- İhaleyi Yapan İdare: Devlet Su İşleri 15. Bölge Müdürlüğü
- İKN: 2021/293480
- İhale Adı: Mardin Ceylanpınar Ovaları Cazibe Sulaması 1 Kısım Şebeke 2 İkmal İnşaatı
Özet
İş deneyim belgesinin kullanılması için temsil ve yönetim yetkisinin kesintisiz bir yıl süreyle bulunmaması nedeniyle itirazen şikâyet reddedilmiştir
Başvuru / İddialar
Başvuru sahibi, ihale üzerinde bırakılan isteklinin temsile yetkili olduğunu gösteren belgelerin eksik ve hatalı olduğunu, iş deneyim belgesinin benzer işe uygun olmadığını, ortaklık tespit belgesinin mevzuata aykırı düzenlendiğini ve iş denetleme belgesinin kullanılması için gerekli temsil yetkisinin bulunmadığını iddia etmiştir.
Kurul Değerlendirmesi
Kurul, işin teknik içeriği ve iş deneyim belgelerinin mevzuata uygunluğunu incelemiş; iş deneyim belgesinin geçerli olabilmesi için tüzel kişinin yarısından fazla hissesine sahip ve ihalelere ilişkin sözleşmelerin yürütülmesinde temsile ve yönetime yetkili olan ortağın, belge düzenleme tarihinden geriye doğru kesintisiz bir yıl süreyle bu yetkiye sahip olması gerektiğini tespit etmiştir. Ticaret Sicil Gazetesi ve ortaklık tespit belgeleri incelenmiş, pilot ortağın yönetim kurulu üyesi olarak müştereken temsil yetkisine sahip olduğu, teknik müdürlük temsiliyetinin sona erdiği ancak yönetim kurulu üyeliğinin devam ettiği belirlenmiştir.
Genel Soru–Cevap
Soru: İş deneyim belgesi kullanılacak tüzel kişinin temsil ve yönetim yetkisine ilişkin süre şartı nasıl değerlendirilir?
Cevap: İş deneyim belgesinin geçerli sayılabilmesi için, belgeyi kullanacak tüzel kişinin pilot ortağının, belgenin kullanıldığı dönemde ve öncesinde geriye doğru kesintisiz olarak en az bir yıl süreyle ilgili tüzel kişinin yönetiminde temsile yetkili olması beklenir. Bu süre şartı, tüzel kişinin ihaleye ilişkin sözleşmeleri yürütme yetkisini sağlamaya yönelik olup, ara verilmemesi önemlidir. Ancak temsil yetkisinin kapsamı ve hangi pozisyonda olduğu da somut olayda dikkate alınır.
Soru: Pilot ortağın temsildeki değişiklikleri iş deneyim belgesinin geçerliliğini nasıl etkiler?
Cevap: Pilot ortağın teknik müdürlük gibi bazı temsil yetkilerinin sona ermesi, yerini farklı bir temsil yetkisine (örneğin yönetim kurulu üyeliğine ve müştereken temsile) bırakıyorsa, bu durum iş deneyim belgesinin kullanımı açısından olumsuz değerlendirilmez. Esas olan, tüzel kişi adına ihaleye ve sözleşmelere ilişkin hususlarda yönetim ve temsile en az kesintisiz bir yıl yetkili olmasıdır.
Soru: İş deneyim belgesinin benzer işe uygunluğu kim tarafından ve nasıl incelenir?
Cevap: İş deneyim belgesinin benzer işe uygunluğu, Kamu İhale Kurumu veya ihaleyi yürüten idarece teknik içerik açısından değerlendirilir. Bu incelemede, belgenin düzenlendiği işin teknik özellikleri, ihaledeki işin nicelik ve nitelikleriyle karşılaştırılır. Belge, benzer iş kapsamında olduğu belirlenmezse, belge geçersiz sayılabilir ve teklif değerlendirme dışı bırakılabilir.
Soru: Ortaklık tespit belgesinin mevzuata uygunluk kontrolü neden önemlidir?
Cevap: Ortaklık tespit belgesi, iş deneyim belgesinin kullanıldığı tüzel kişinin ortaklık yapısını ve pilot ortağın temsil yetkisini kanıtlayan temel belgedir. Bu belgenin mevzuata uygun ve doğru şekilde düzenlenmemesi, pilot ortağın temsile yetkisini tartışmalı hale getirir. Mevzuata uygunluk sağlandığında, ortaklık yapısı ve temsil yetkisi hakkında kesin kanaat oluşturulur; aksi halde iş deneyim belgesi geçerlilik kazanmayabilir.
Soru: Bir yıl kesintisiz temsil yetkisi şartına ilişkin değerlendirmede ticaret sicil gazetesinin rolü nedir?
Cevap: Ticaret sicil gazetesi, tüzel kişinin yönetim kurulu üyeliği, temsil yetkisi değişiklikleri ve ortaklık yapısına dair resmi bilgilerin tespiti için kullanılır. Yetkinin kesintisiz devamının kanıtlanmasında döneme ilişkin ticaret sicil gazetesi kayıtları kritik öneme sahiptir. Bu belgelerde yetki değişimleri yer alıyorsa, temsil yetkisinin sürekliliği açısından somut değerlendirme yapılır. Ancak ticaret sicil gazetesinde bazı hususların eksik ya da geç tescil edilmesi durumunda tereddüt doğabilir; bu gibi durumlarda somut verilere dayanmak gerekir.
Vakaya Özel Soru–Cevap
Soru: Pilot ortağın iş deneyim belgesini kullanabilmesi için hangi yetkilerin kesintisiz bir yıl süreyle var olması gerekir?
Cevap: Pilot ortağın iş deneyim belgesini kullanabilmesi için, belgenin kullanıldığı dönemde tüzel kişinin yarısından fazla hissesine sahip olması ve ihaleye ilişkin sözleşmelerin yürütülmesinde temsile ve yönetime kesintisiz şekilde en az bir yıl süreyle yetkili bulunması gerekir.
Soru: Teknik müdürlük temsil yetkisinin sona ermesi, pilot ortağın yönetim kurulu üyeliği süresince iş deneyim belgesini kullanmasına engel oluşturur mu?
Cevap: Teknik müdürlük temsil yetkisinin sona ermiş olması, pilot ortağın yönetim kurulu üyeliği ve müştereken temsil yetkisini sürdürmesi sebebiyle iş deneyim belgesinin kullanılmasına engel teşkil etmemiştir.
Soru: Şikâyet başvurusunda iş deneyim belgesinin benzer işe uygun olmadığının iddia edilmesi, Kurul kararında nasıl değerlendirilmiştir?
Cevap: Kurul, işin teknik içeriğini ve iş deneyim belgelerinin mevzuata uygunluğunu incelemiş ve iş deneyim belgesinin benzer işe uygun olduğuna karar vermiştir.
Soru: Ortaklık tespit belgesinin mevzuata aykırı düzenlendiği iddiası, itirazen şikâyetin reddi kararını nasıl etkilemiştir?
Cevap: Ortaklık tespit belgesinin mevzuata uygunluğu araştırılmış ve belgenin geçerli olduğu, dolayısıyla pilot ortağın temsil yetkisinin bulunduğu tespit edildiği için bu iddia reddedilmiş ve itirazen şikâyet başvurusu sonuç olarak kabul edilmemiştir.
Detaylı Analiz
İtiraz konusu, bir ihalede pilot ortak tarafından sunulan iş denetleme belgesinin geçerliliğine yöneliktir. Uyuşmazlığın merkezinde, bu belgenin geçerli sayılabilmesi için pilot ortağın temsile ve yönetime yetkili olduğu dönemin sürekliliği yer almaktadır. Başvuru sahibi, iş deneyim belgesinin hem temsile yetki şartlarının sağlanmaması hem de benzer işe uygun olmaması nedenleriyle geçersiz olduğunu ileri sürmüştür. Ayrıca, ortaklık tespit belgesinin mevzuata aykırı düzenlendiği iddiası da değerlendirme konusu yapılmıştır.
İhale sürecinde temel tartışma, pilot ortak adına düzenlenmiş iş denetleme belgesinin kullanılabilmesi için gereken temsil yetkisinin kapsamı ve süresi yönündedir. Belgenin geçerlilik kazanabilmesi bakımından, pilot ortağın en az bir yıl süreyle aralıksız olarak tüzel kişi adına temsile ve yönetime yetkili olması gerektiği kabul edilmiştir. Bu hususun tespitinde, pilot ortağın geçmişte sahip olduğu teknik müdürlük yetkisinin sona erdiği ve devam eden yönetim kurulu üyeliği üzerinden temsil yetkisini sürdürdüğü belirlenmiştir.
Bu çerçevede “esaslı unsur” kavramı, temsil yetkisinin niteliği ve kesintisizliği açısından somutlaşmıştır. Temsil yetkisinde kısa süreli kesintiler ya da farklı pozisyonlardaki değişimler, belge geçerliliğini doğrudan etkilemeyebilir; önemli olan, ihaleye ve sözleşmenin yürütülmesine ilişkin karar alma yeterliliğine pilot ortağın sürekli olarak sahip olup olmadığıdır. Bu değerlendirmede, teknik müdürlük yetkisinin sona ermiş olması, yerini başka bir temsil pozisyonunun almış olması durumunda, tek başına esaslı bir eksiklik sayılmamıştır.
Kurul, pilot ortağın iş deneyimi bakımından yapılan değerlendirmede, ticaret sicili kayıtları ve ortaklık tespit belgesindeki bilgiler doğrultusunda, pilot ortağın yönetim kurulu üyesi sıfatıyla müştereken temsile yetkili olduğuna kanaat getirmiştir. Teknik müdürlük görevinin sona ermesi, yönetim kurulu üyeliği süresiyle örtüşen bir temsil yetkisi bulunduğu için iş deneyim belgesinin bu yönüyle uygunluğunu ortadan kaldırmamıştır. Aynı zamanda, ortaklık tespit belgesinin de mevzuata uygun düzenlendiği sonucuna varılmıştır.
Sonuç olarak Kurul, hem pilot ortağın yetki süresine ilişkin temsil ve yönetim durumunun kesintisiz olduğunu kabul etmiş hem de belgelerin teknik ve hukuki açıdan yeterli olduğu kanaatine ulaşmıştır. Bu değerlendirmeler ışığında, başvuru sahibinin ileri sürdüğü iddialar yönünden herhangi bir mevzuata aykırılık tespit edilmediğinden, itirazen şikâyet başvurusu reddedilmiştir.
Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.
Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.