İhale üzerinde bırakılan isteklinin EKAP’a eksik ve güncel olmayan ortaklık yapısı bilgisi yüklemesi iddiası - 2024/UY.I-958

KÜNYE

• Toplantı No: 2024/030
  • Gündem No: 23
  • Karar Tarihi: 31.07.2024
  • Karar No: 2024/UY.I-958
  • Başvuru Sahibi: Azeep Grup İnş. Oto. Elk. ve Elkt. San. Tic. A. Ş.
  • İhaleyi Yapan İdare: Ağrı İl Özel İdaresi Plan Proje Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü
  • İKN: 2024/635635
  • İhale Adı: Ağrı Merkez ve İlçe Muhtelif Köylerine İdare Malı Parke Yapılması İşi

Özet

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından EKAP’a güncel olmayan ortaklık bilgisi yüklenmesi nedeniyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılması kararı

Başvuru / İddialar

Başvuru sahibi, ihale üzerinde bırakılan isteklinin ortaklık ve yönetim bilgilerini EKAP’a eksik ve hatalı beyan ettiğini, yeterlik belgelerinin usule aykırı sunulduğunu, iş deneyim belgelerinin benzer iş kapsamına uygun olmadığını ve aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata aykırı olduğunu iddia etmiştir.

Kurul Değerlendirmesi

Kurul, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği ve Kamu İhale Genel Tebliği hükümleri uyarınca, tüzel kişilerin ortaklık ve yönetim bilgilerini EKAP’a eksiksiz, doğru ve güncel olarak yüklemekle yükümlü olduğunu, ihaleye katılım ve yeterlik değerlendirmesinde EKAP’taki bilgilerin esas alındığını tespit etmiştir. İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından ortaklık yapısına ilişkin pay defteri ve yönetim kurulu karar defterinin EKAP’a yüklenmediği, beyan edilen ortaklık bilgisinin tüzel kişiliğin kendisi olarak gösterildiği ve gerçek ortaklık yapısının güncel olarak sisteme kaydedilmediği belirlenmiştir. Bu durumun yeterlik şartlarını sağlamama anlamına geldiği ve teklifin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

Genel Soru–Cevap

Soru: Tüzel kişiliklerin ortaklık ve yönetim bilgilerinin EKAP’a güncel ve eksiksiz yüklenmemesi durumunda teklif değerlendirmede nasıl bir sonuç doğurur?
Cevap: Tüzel kişiliklerin ortaklık yapısına ait pay defteri ve yönetim kurulu karar defteri gibi belgeleri EKAP’a doğru, güncel ve eksiksiz olarak yüklememesi, yeterlik şartlarının sağlanmadığı anlamına gelebilir. Bu durumda, teklif değerlendirme dışı bırakılabilir çünkü EKAP verilere dayalı yeterlik kontrolünde belirsizlik oluşur.

Soru: Ortaklık yapısında sadece belge eksikliği mi, yoksa yanlış veya güncel olmayan bilgi beyanı da teklifin elenmesine yol açar mı?
Cevap: Teklif verenin sadece belgeleri eksik yüklemesi değil, aynı zamanda ortaklık bilgisini gerçek durumu yansıtmayan eksik veya hatalı biçimde beyan etmesi de yeterlik şartlarını sağlamama sonucunu doğurabilir ve teklifin elenmesine neden olabilir.

Soru: Elektronik ortamda (EKAP’ta) sunulan ortaklık ve yönetim bilgileri ile gerçek durum arasındaki uyumsuzluk ihale sürecini nasıl etkiler?
Cevap: Elektronik platformda sunulan bilgiler ile gerçekte mevcut ortaklık veya yönetim yapısı arasında tutarsızlık bulunması, yeterlik değerlendirmesinde sonuçların güvenilirliğini zedeler ve eksiklik veya yanlışlıklar tespit edildiğinde teklifin değerlendirme dışı bırakılması mümkün olur.

Soru: İsteklinin EKAP’a zamanaşımı geçmiş veya güncel olmayan belgeler yüklemesi yeterlik koşullarını karşılamadığı anlamına gelir mi?
Cevap: EKAP’a yüklenen ortaklık ve yönetim belgelerinin güncel olmaması, örneğin yönetim kurulu kararlarının veya pay defterlerinin en son durumu yansıtmaması, yeterlik koşullarını olumsuz etkiler ve buna bağlı olarak teklifin değerlendirme dışı bırakılması gündeme gelebilir.

Soru: Güncel olmayan ortaklık ve yönetim bilgileri nedeniyle teklifin değerlendirme dışı bırakılması halinde, idarenin ihale sürecinde ne tür bir işlem yapması beklenir?
Cevap: Ortaklık ve yönetim bilgileri nedeniyle yeterlik sağlanamadığında, teklif değerlendirme dışı bırakılır ve idare, ihale işlemlerini mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirmelidir. Bu yeniden işlemde eksikliklerin giderilmesi ve güncel belgelerin esas alınması önem taşır.

Vakaya Özel Soru–Cevap

Soru: İhale üzerinde bırakılan isteklinin ortaklık ve yönetim bilgilerini EKAP’a eksik ve güncel olmayan şekilde yüklemesi, teklifinin değerlendirme dışı bırakılması sonucunu doğurur mu?
Cevap: Evet, ihale üzerinde bırakılan isteklinin ortaklık yapısına ilişkin pay defteri ve yönetim kurulu karar defteri gibi bilgileri EKAP’a eksik ve güncel olmayan şekilde yüklemesi, tüzel kişilik bilgileri sistemde doğru olarak güncellenmediği için yeterlik şartlarını sağlamaması sonucunu doğurur ve bu nedenle teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerekir.

Soru: Başvuru sahibinin iş deneyim belgelerinin benzer iş kapsamına uygun olmaması ve aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata aykırı olduğu iddiaları, nihai kararda dikkate alınmış mıdır?
Cevap: Kurulun değerlendirmesinde esas sorun, ihale üzerinde bırakılan isteklinin EKAP’a yüklediği ortaklık ve yönetim bilgilerinin eksik ve güncel olmaması ile ilgili olup, iş deneyim belgeleri ve aşırı düşük teklif açıklamalarına ilişkin iddialar karar metninde sonuç bölümü itibarıyla değerlendirilmemiştir.

Soru: EKAP’a yüklenmeyen ortaklık ve yönetim bilgileri sadece belge eksikliği midir, yoksa beyan edilen bilgilerin gerçeği yansıtmaması da mıdır?
Cevap: İhale üzerinde bırakılan isteklinin EKAP’a pay defteri ve yönetim kurulu karar defterini yüklememesi yanında, beyan ettiği ortaklık bilgisinin tüzel kişiliğin kendisi olarak gösterilmesi ve gerçek ortaklık yapısının güncel olarak sisteme kaydedilmemesi nedeniyle bilgiler hem eksik hem de gerçeği yansıtmamaktadır.

Soru: Bu vakada EKAP’a ilişkin bilgi yükleme yükümlülüğünün ihlalinin sonucu olarak ihale işlemlerinde nasıl bir yol izlenmiştir?
Cevap: EKAP’a ortaklık bilgilerinin eksik ve güncel olmayan şekilde yüklenmesi nedeniyle yeterlik sağlanamadığından, ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılmış ve ihale işlemlerinin mevzuata uygun şekilde yeniden gerçekleştirilmesine karar verilmiştir.

Detaylı Analiz

İhaleye ilişkin uyuşmazlık, teklifin üzerinde bırakıldığı isteklinin Elektronik Kamu Alımları Platformu’na (EKAP) ortaklık yapısı ve yönetim bilgilerini eksik ve güncel olmayan biçimde yüklediği iddiasına dayanmaktadır. Başvuru sahibi, bu durumun teklifin değerlendirilmesine engel oluşturduğunu belirterek, ayrıca iş deneyimi ve aşırı düşük teklif açıklamaları yönünden de yeterlik koşullarının sağlanmadığını ileri sürmüştür. Ancak Kamu İhale Kurulu’nun değerlendirmesi, öncelikle EKAP’a yüklenen tüzel kişilik bilgilerinin eksikliği ve tutarsızlığı çerçevesinde şekillenmiş; diğer iddialar nihai karar bakımından belirleyici olmamıştır.

Uyuşmazlık kapsamında en çok öne çıkan unsur, EKAP sistemine yüklenmesi gereken pay defteri ve yönetim kurulu karar defteri gibi belgelerin ya tamamen sunulmamış ya da mevcut halinin doğru ve güncel bilgileri yansıtmamış olmasıdır. İsteklinin, ortak olarak tüzel kişiliğin kendisini göstermesi, dolayısıyla gerçek kişi veya başka tüzel kişilerden oluşan hissedar yapısının sisteme yansıtılmaması, yeterlik değerlendirmesinde ciddi bir bilgi eksikliğine yol açmıştır. EKAP sistemindeki verilerin temel alınarak değerlendirme yapıldığı dikkate alındığında, bu tür eksiklikler teklifin sağlıklı incelenmesini engelleyici nitelikte kabul edilmiştir.

Bu bağlamda, ‘esasa etkili unsur’ yaklaşımı çerçevesinde yapılan değerlendirme, eksik beyanın sadece şekli bir hata değil, yeterlik koşullarını doğrudan etkileyen bir unsur olduğunu ortaya koymaktadır. Kurul, beyan edilen tüzel kişilik bilgisinin mevcut durumu yansıtmaması ve güncel ortaklık yapısının açıkça sistemde görünmemesi nedeniyle, işin niteliğiyle uyumlu ve yeterli bulunabilecek diğer belgelerin varlığını değerlendirmeye gerek görmemiştir. Burada, elektronik ortamda beyan edilen ortaklık yapısının doğruluğu, yeterlik sürecinin sağlıklı işlemesi bakımından esaslı bir unsur olarak kabul edilmiştir.

Pilot ortağın iş deneyimi ya da başka yeterlik kriterleri bakımından sunmuş olduğu belgelerin uygunluğu konusu, başvuru sahibi tarafından dile getirilmiş olmakla birlikte, nihai kararda bu hususlar üzerinden ayrıca bir değerlendirme yapılmamıştır. Kurul, ortaklık ve yönetim yapısındaki eksikliğin yeterlik şartlarını başlı başına karşılanamaz hâle getirdiği kanaatine varmış; bu nedenle iş deneyimi ve benzeri ikinci plandaki unsurlar karar gerekçesine dâhil edilmemiştir. Böylece teknik yeterliğe ilişkin iddialar, değerlendirme dışı bırakma sonucunu doğuran temel gerekçeden ayrıştırılmıştır.

Kamu İhale Kurulu’nun yaklaşımı, ihale sürecinde şeffaflık ve doğruluğun sağlanması amacına uygun biçimde şekillenmiştir. Kurul, ihale üzerinde bırakılan isteklinin EKAP’a yüklemesi gereken ortaklık bilgilerini eksik ve hatalı beyan ettiğini belirleyerek, teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına karar vermiştir. Ayrıca, sürecin sağlıklı şekilde tekrar yürütülebilmesini teminen ihale işlemlerinin yenilenmesine hükmedilmiştir. Bu vakada, elektronik beyan sisteminin güvenilirliğini esas alan bir yorum benimsenmiş ve EKAP verilerinin güncelliğine ilişkin yükümlülüğün ihmal edilmesi, karar açısından belirleyici rol oynamıştır.

Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.

Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.