KÜNYE
- Toplantı No: 2022/054
- Gündem No: 19
- Karar Tarihi: 23.11.2022
- Karar No: 2022/UY.II-1437
- Başvuru Sahibi: Yinkay İnş. Akary. Tur. Nak. Mad. San. Tic. A.Ş. - Eskikale İnş. Nak. Petr. Mad. ve Tur. San. Tic. A.Ş. İş Ortaklığı
- İhaleyi Yapan İdare: Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
- İKN: 2022/597176
- İhale Adı: Gümüşhane-Şiran Akbulak Göleti İkmali
Özet
İhale üzerinde bırakılan iş ortaklığının pay defteri ve yönetim kurulu kararlarının güncel olmaması nedeniyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği kararı
Başvuru / İddialar
Başvuru sahibi, ihale üzerinde bırakılan iş ortaklığının ortaklarından birinin hisse devrinin ve yönetim kurulu değişikliklerinin EKAP kayıtlarında güncellenmediğini, bu nedenle teklifin yetkisiz kişilerce imzalandığını ve teklifin değerlendirme dışı bırakılması gerektiğini iddia etmiştir.
Kurul Değerlendirmesi
Kurul, ihale mevzuatı ve yönetmelik hükümleri uyarınca, tüzel kişilerin yönetimindeki görevliler ile ortaklar ve ortaklık oranlarının EKAP üzerinden alınması ve güncel tutulmasının zorunlu olduğunu, ancak iş ortaklığının özel ortağının EKAP’ta bulunan yönetim kurulu kararlarının güncel olmadığını ve pay defterindeki ortaklık oranlarını teyit eden kararların EKAP’a yüklenmediğini tespit etmiştir. Ayrıca, yönetim kurulu yetkilendirmelerinin süresinin sona erdiği ve güncel yetkilendirme bulunmadığı anlaşılmıştır. Bu durum, teklifin yetkisiz kişilerce imzalanmasına neden olup, teklifin mevzuata uygun olarak değerlendirilmesini engellemiştir.
Genel Soru–Cevap
Soru: İş ortaklıklarının tekliflerini verirken, ortakların pay devri ve yönetim kurulu yetkilendirmelerinin güncel olup olmadığı nasıl ve hangi aşamada kontrol edilmelidir?
Cevap: İhale komisyonları ve yetkililer, tekliflerin değerlendirmesine başlamadan önce EKAP üzerinden iş ortaklığının bütün ortaklarının pay defteri ve yönetim kurulu kararlarının güncel ve mevzuata uygun şekilde yüklendiğini teyit etmelidir. Bu kontrol, yetkililerin temsil yetkisinin mevcut ve geçerli olduğunu göstermek için zorunlu görülmektedir. Eğer EKAP kayıtları güncel değilse veya pay defteri ile tutarsızlık varsa, ek belge talebi yapılabilir veya teklif değerlendirme dışı bırakılabilir.
Soru: EKAP’taki pay defteri ve yönetim kurulu kararlarının güncelliği olmaksızın verilen teklifler mevzuat açısından nasıl değerlendirilmektedir?
Cevap: Pay defteri ve yönetim kurulu kararlarının güncel olmaması, tüzel kişinin temsil yetkisinin doğru tespit edilmesini engeller. Bu durumda teklif, yetkisiz kişiler tarafından verilmiş sayılarak mevzuata uygun şekilde değerlendirme dışı bırakılır. Çünkü temsil yetkisi olmayanların imzaladığı tekliflerin geçerliliği bulunmamaktadır.
Soru: İş ortaklığında özel ortağın hisse devri veya yönetim kurulu üyelerindeki değişiklikler EKAP’a nasıl yansıtılmalı ve bunun aksine durumlarda riskler nelerdir?
Cevap: Hisse devri ya da yönetim kurulu üyelerindeki değişiklikler, ihale tarihi itibarıyla EKAP sistemine zamanında ve eksiksiz yüklenmelidir. Bu güncellemenin yapılmaması, iş ortaklığının yetkili temsilcilerinin tespitini güçleştirerek teklifin usule aykırı değerlendirilmesine yol açabilir. Güncel olmayan bilgiler yüzünden yapılacak değerlendirmelerde teklifin geçersiz sayılması gibi riskler ortaya çıkar.
Soru: Yönetim kurulu kararlarının süresinin dolması durumunda ihalede teklifin değerlendirilmesi nasıl etkilenir?
Cevap: Yönetim kurulu kararlarının yetkilendirme süresinin sona ermiş olması, temsil yetkisinin mevcut olmadığı anlamına gelir. İhale aşamasında böyle bir durum tespit edilirse, bu durum teklif verenin yetkisiz kalması sonucunu doğurabilir ve teklifin reddi veya değerlendirme dışı bırakılması gerekebilir. Bu nedenle yetkilendirme belgelerinin geçerlilik süreleri yakından takip edilmelidir.
Soru: İş ortaklıklarının pay defteri ve yönetim kurulu kararları ile EKAP kayıtları arasında uyumsuzluk tespit edildiğinde ihalede izlenecek yol nedir?
Cevap: Uyumsuzluk halinde ihale yetkilileri, iş ortaklığından açıklama ve destekleyici güncel belge talep edebilir. Ancak EKAP kayıtlarına kıyasla geçerli resmi belgeler sunulmadığı veya yetki belirlendirmesi yapılamadığı takdirde, teklifin yetkisiz kişilerce verilmiş sayılması ihtimali doğar. Bu durumda teklif, mevzuata uygun şekilde değerlendirme dışı bırakılır ve ihale süreci gerekirse yeniden yapılır.
Vakaya Özel Soru–Cevap
Soru: İhale üzerinde bırakılan iş ortaklığının özel ortağına ait pay defteri ve yönetim kurulu kararlarının EKAP’ta güncel olmaması teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına nasıl yol açmıştır?
Cevap: EKAP’ta özel ortağın pay defteri ve yönetim kurulu kararları güncel olmadığından, iş ortaklığının üyelerinin yetki durumunun teyidi yapılamamıştır. Bu durum, teklifin güncel yetkiye sahip olmayan kişilerce imzalanmasına neden olmuş, dolayısıyla teklifin mevzuata uygun olarak değerlendirilememesi sonucunu doğurmuştur. Bu nedenle teklif değerlendirme dışı bırakılmıştır.
Soru: EKAP kayıtları ile pay defteri ve yönetim kurulu kararlarının uyumsuzluğu ihale sürecinde neden sakınca oluşturmuştur?
Cevap: Mevzuata göre, EKAP kayıtlarının tüzel kişilerin ortakları ve yönetim yetkilileri ile ortaklık oranlarını doğru ve güncel gösterecek şekilde güncellenmesi zorunludur. Buradaki uyumsuzluk, yetki ve temsil durumunun belirsiz kalmasına yol açmış, bu da teklifin yetkisiz kişilerce verilmiş sayılmasına ve dolayısıyla teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına neden olmuştur.
Soru: İhale yetkilileri, iş ortaklığının yetkilendirme durumunu tespit ederken hangi belge ve kayıtların güncelliğine özellikle dikkat etmeliydi?
Cevap: İhale yetkilileri, iş ortaklığının özel ortağına ait pay defteri ve yönetim kurulu kararlarının güncelliğine dikkat etmeliydi. Bu belgelerde yer alan ortaklık oranları ve yönetim kurulu yetkilendirmeleri, EKAP’a uygun şekilde yüklenmiş ve güncel olmalıydı. Güncel olmayan belgeler nedeniyle yetkilerin doğruluğu teyit edilemediği için teklif geçersiz sayılmıştır.
Soru: İhale süreçlerinde iş ortaklıklarının tekliflerinin mevzuata uygun değerlendirilmesini sağlamak için ne gibi önlemler alınmalıdır?
Cevap: İhale sürecinde iş ortaklıklarının pay defteri ve yönetim kurulu kararlarının EKAP’a tam ve güncel şekilde yüklenmesi sağlanmalıdır. İhale üzerinde bırakılmadan önce, EKAP kayıtları ile gerçek belgeler arasındaki tutarlılık titizlikle kontrol edilmeli, yetkisiz imzalar tespit edilirse teklif değerlendirme dışı bırakılmalıdır. Böylelikle mevzuata aykırı tekliflerin önüne geçilebilir.
Detaylı Analiz
İhale sürecine konu olayda, teklifin üstünde bırakıldığı iş ortaklığına yönelik yapılan itiraz, teklifin şeklen ve hukuken geçerliliğine ilişkin ciddi bir sorunu gündeme taşımaktadır. Başvuru sahibi, iş ortaklığının özel ortağına ait pay defteri ve yönetim kurulu kararlarının güncel olmaması nedeniyle, teklifin yetkili kişilerce imzalanmadığını öne sürmüş ve bu nedenle teklifin değerlendirme dışı bırakılması gerektiğini iddia etmiştir. Uyuşmazlığın çerçevesini, temsil yetkisinin dayanağını oluşturan belgelerin EKAP sistemine zamanında ve doğru bir şekilde yüklenip yüklenmediği sorunu belirlemiştir.
İhale sürecinin sağlıklı şekilde yürütülebilmesi için iş ortaklıklarının her bir ortağına ilişkin bilgi ve belgelerin şeffaf ve güncel olması gerekir. Bu bağlamda, pay defteri kayıtları ve yönetim kurulu kararları, teklifin hangi kişiler tarafından verilebileceği konusunda belirleyici belgeler niteliğindedir. Bu olayda, özel ortağın yönetiminde yapılan değişikliklerin ve hisse devrinin EKAP’a yansıtılmadığı, sunulan belgelerin mevcut durumu karşılamadığı anlaşılmıştır. Bu da ihale makamının yetkilendirme belgelerini teyit edememesine ve temsil yetkisinin geçersiz kalmasına yol açmıştır.
Buradaki tartışmada “esaslı unsur” kavramı, teklifin temsil ve yetki yönünden geçerliliğiyle ilişkilendirilerek ele alınmıştır. Teklifin kim tarafından ve ne şekilde imzalandığı, yalnızca şekilsel bir unsur değil; teklifin bağlayıcılığı ve yüklenici sıfatının kazanılması açısından temel bir koşuldur. Belgenin eksikliği veya eski tarihli olması dolayısıyla yetkilendirme geçerliliğini yitirdiğinde, teklif esaslı bir eksiklik taşıdığı için değerlendirme dışı bırakılmaktadır. Bu durumda Kurul, teklifin değil sadece bir belgenin değil, teklifin bağlayıcı niteliğinin geçersizliğinin esaslı yön taşıdığını kabul etmiştir.
İş ortaklığının pilot ortağına dair bir değerlendirme bulunmamakla birlikte, vakadaki sorun özel ortağın statüsüne ilişkindir. Dolayısıyla, başvurunun esasını oluşturan konu, özel ortağın hisse oranının ve yönetim yetkisinin belirlendiği belgelerin güncelliği üzerinedir. Bu belgelerdeki eksiklikler ya da eski tarihli kararların EKAP’taki bilgilerle doğrulanamaması, teklifin hangi tüzel kişi adına ve kimin tarafından yapıldığının belirlenememesine sebep olmuştur. Değerlendirmelerde, teklif ortaklarından her biri ayrı ayrı değerlendirilmeyip, teklifin bütününün yetkisiz ortamda verildiği sonucuna varılmıştır.
Kamu İhale Kurumu, kararında sadece şekli değil, esaslı geçerlilik yönünü de merkeze alarak teklifin teklif verme yetkisine sahip kişiler tarafından sunulmamış olduğunu tespit etmiştir. Güncel olmayan belgeler nedeniyle teklifin geçerli kabul edilmesi mümkün görülmemiş; bu nedenle teklif değerlendirme dışı bırakılmış ve ihale işlemlerinin yeniden yapılması yönünde karar verilmiştir. Kurul, EKAP’a yüklenen belgelerin güncelliğinin yalnızca biçimsel bir yükümlülük değil, teklifin geçerliliğinin ön koşulu olduğu yönünde tutum sergileyerek, elektronik kayıt sisteminin işlevini somut bir denetim aracı olarak ortaya koymuştur.
Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.
Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.