Ekonomik açıdan en avantajlı ilk teklif sahiplerinden belge istenmesi, üçüncü teklif sahibinden belge talep edilmemesi hususundaki mevzuat uygunluğu değerlendirmesi - 2022/UY.I-72

KÜNYE

  • Toplantı No: 2022/003
  • Gündem No: 26
  • Karar Tarihi: 12.01.2022
  • Karar No: 2022/UY.I-72
  • Başvuru Sahibi: Ka Tas. İnş .Taah. Tur. San. Tic. Ltd. Şti. - Çağlar Yol Yap. ve San. A.Ş. İş Ortaklığı
  • İhaleyi Yapan İdare: Karayolları 6. Bölge Müdürlüğü
  • İKN: 2020/349398
  • İhale Adı: Hacılar-Develi İl Yolu (Hacılar-Hisarcık Ayrımı) Km:0+000-8+16457 Arası Toprak İşleri, Sanat Yapıları, Köprü İşleri ve Üstyapı(Bsk) Yapım İşi

Özet

İhale komisyonunun belge sunma yükümlülüğüne ilişkin değerlendirmesi mevzuata uygun bulunarak itirazen şikayet reddedildi

Başvuru / İddialar

Başvuru sahibi, ihale komisyonunun 3. teklif sahibinden belge istememesi ve diğer teklif sahiplerinin belgelerinin değerlendirilme biçimini hukuka aykırı bulmaktadır.

Kurul Değerlendirmesi

İhale dokümanı ve Yönetmelik hükümlerine göre, ekonomik açıdan en avantajlı 1. ve 2. teklif sahiplerinden, EKAP veya diğer resmi kaynaklardan teyit edilemeyen belgelerin aslı veya noter onaylı suretlerinin talep edilmesi gerekmekte olup, 3. teklif sahibinden belge istenmemesi mevzuata uygundur. Sunulan belgelerin aslı veya noter onaylı suret olarak sunulduğu ve şekil kurallarına uygun olduğu tespit edilmiştir.

Genel Soru–Cevap

Soru: İhale sürecinde ekonomik açıdan en avantajlı olmayan diğer teklif sahiplerinden belge talep edilmemesi işlemi mevzuata uygun mudur?
Cevap: İhale mevzuatı ve uygulama esasları doğrultusunda, ekonomik açıdan en avantajlı teklifler belirlenip gerek görülmesi halinde sadece bunlardan belge istenmesi yaygın bir uygulamadır. Ekonomik açıdan ilk sıralarda yer almayan teklif sahiplerinden belge talep edilmemesi, ihale dokümanı hükümleriyle ve ilgili yasal düzenlemelerle uyumluysa hukuken sorun yaratmayabilir.

Soru: İhale komisyonu belgelerin aslını veya noter onaylı suretini talep ederken hangi hususlara dikkat etmelidir?
Cevap: Komisyonun belge isteme sürecinde, belgelerin aslı ya da noter onaylı sureti olarak talep edilmesi gerekir. Ayrıca, kağıt üzerindeki belgelerin şeklen eksik olmaması, imzaların uygun olması veya elektronik kayıtların doğrulanabilir olması önemlidir. Bu usul kuralları sağlanmadan yapılan belge talepleri veya değerlendirmeleri hukuka uygun olmayabilir.

Soru: İhale komisyonunun belge talep ve değerlendirmesinde tereddüt yaşanan durumlarda hangi kıstaslar esas alınmalıdır?
Cevap: Komisyon, belge talebi yaparken hem ihale dokümanını hem de ilgili yönetmelik ve KİK kararlarını dikkate almalıdır. Örneğin, EKAP üzerinden teyit edilebilen belgeler için asıl belge talebi genel olarak gerekli olmayabilir. Bu kıstasların açık şekilde belirlenmemesi veya uygulanmaması, itirazlara ve ihalenin iptali riskine neden olabilir.

Soru: Belgelerin doğruluğu ve usulüne uygunluğu neden ihale komisyonu tarafından özellikle incelenir?
Cevap: Belgelerin doğruluğu ve şeklen eksiksiz olması, tekliflerin değerlendirilmesinde eşitlik ve adil rekabet ilkelerinin korunması için zorunludur. Eksik, sahte veya usulüne uygun olmayan belgeler, teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına veya hukuki sorunlara yol açabilir. Bu yüzden komisyonun belge kontrolü titizlikle yapılmalıdır.

Soru: İtiraz durumunda ihale komisyonunun belge talep ve inceleme işlemi nasıl değerlendirilir?
Cevap: İtiraz mercileri, belge talep ve inceleme işlemini ihale dokümanı ve mevzuat kapsamında, özellikle ek belgenin kimlerden ve hangi aşamada istenebileceğine ilişkin kurallara göre değerlendirir. Komisyonun belge talebi mevzuata uygun ve usulüne göre yapılmışsa itirazlar reddedilir; aksi halde şikayetler kabul edilebilir.

Vakaya Özel Soru–Cevap

Soru: İhale komisyonu neden yalnızca ekonomik açıdan en avantajlı ilk iki teklif sahibinden belge talebinde bulunmuş, üçüncü teklif sahibinden talep etmemiştir?
Cevap: İhale dokümanı ve ilgili mevzuat hükümlerine göre, ekonomik açıdan en avantajlı ilk iki teklif sahibinden, EKAP veya diğer resmi kaynaklardan teyit edilemeyen belgelerin aslı veya noter onaylı suretlerinin talep edilmesi zorunludur. Üçüncü teklif sahibi bu kapsama girmediği için kendisinden belge talep edilmemesi mevzuata uygundur.

Soru: İhale komisyonunun belge talep etme ve değerlendirme süreçlerinde hangi usul kurallarına uyduğu tespit edilmiştir?
Cevap: Komisyon, belgeleri aslı veya noter onaylı suret olarak talep etmiş ve bu belgeleri şekil açısından uygun olarak değerlendirmiştir. Dolayısıyla belge talep ve değerlendirme işlemleri mevzuata uygun şekilde gerçekleştirilmiştir.

Soru: İtirazen şikayet başvurusunda ileri sürülen belge istenmeyen üçüncü teklif sahibine ilişkin itiraz nasıl sonuçlanmıştır?
Cevap: İtirazen şikayet incelemesinde, üçüncü teklif sahibinden belge istenmemesinin mevzuata uygun olduğu saptandığından, bu itiraz kabul edilmemiş ve şikayet reddedilmiştir.

Soru: Belge talebinin sadece ekonomik açıdan en avantajlı ilk iki teklife yönelik yapılması ihale sürecinin şeffaflığına veya eşitlik ilkesine aykırılık oluşturur mu?
Cevap: İhale dokümanı ve mevzuat çerçevesinde sadece ekonomik açıdan en avantajlı ilk iki teklif sahibinden belge istenmesi öngörüldüğünden, bu uygulama sürecin şeffaflığına ve eşitlik ilkesine uygun kabul edilmiştir; dolayısıyla herhangi bir aykırılık bulunmamaktadır.

Detaylı Analiz

İhale sürecinde ortaya çıkan uyuşmazlık, idare tarafından yalnızca ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif sahiplerinden belge talep edilmesi ve üçüncü sıradaki teklif sahibinden herhangi bir belge istenmemesi uygulamasının hukuka uygun olup olmadığına ilişkindir. Bu durum, başvuru sahibi tarafından eşitlik ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde değerlendirilmiş ve üçüncü teklif sahibinin belge sunmamasına rağmen değerlendirmeye alınmasının rekabete zarar verdiği iddia edilmiştir. Başvuru sahibi, ayrıca birinci ve ikinci teklif sahiplerinden istenen belgelerin değerlendirilme biçiminin de mevzuata aykırı olduğu görüşünü ileri sürmüştür.

İhale makamı belgelendirme sürecini, tekliflerin ekonomik sıralamasına göre yürütmüş ve yalnızca en avantajlı ilk iki teklif sahibi açısından doğrulama işlemlerine başvurmuştur. Üçüncü teklif sahibinden herhangi bir belge istememesinin nedeni, ilgili belgelerin doğrudan EKAP veya benzeri resmi kaynaklardan teyit edilebilmesi veya belge istenmesi zorunluluğunun, sadece belirli sıralardaki teklif sahipleri için öngörülmüş olmasıdır. Komisyo belgelere şeklen uygunluk açısından yaklaşmış, sunulan belgelerin ya aslı ya da noter onaylı suret halinde usulüne göre sunulduğunu tespit ederek bunları mevzuat çerçevesinde geçerli saymıştır. Böylece belge talep ve değerlendirme işlemleri, ihale kurallarına uygun bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

Bu vakada, ihale sürecinde yer alan hangi işlemlerin “esaslı unsur” niteliği taşıdığı konusu da belirleyicidir. Değerlendirme sürecinde, belge talep edilip edilmemesi işleminin yalnızca sıralaması itibarıyla ihalenin neticesine doğrudan etki edebilecek durumda olan teklif sahipleri yönünden anlam taşıdığı vurgulanmıştır. Bu açıdan bakıldığında, üçüncü sıradaki teklif sahibinin henüz ihaleyi kazanmaya aday durumda olmaması nedeniyle, ondan belge istenmemesi ihale sürecinin esaslı bir unsurunu ihlal etmeyecek nitelikte değerlendirilmiştir. Bu yaklaşım, sürecin şekli doğruluk kadar işin esasına etkisi bulunan işlemlerine odaklanılması gerektiğine işaret etmektedir.

Pilot ortak deneyimi veya benzeri nitelik açısından başvuru sahibi tarafından ileri sürülen değerlendirme itirazları da Kurul nezdinde karşılık bulmamıştır. Komisyon tarafından talep edilen belgelerin uygun formatta sunulmuş olması ve içerik açısından usule aykırılık taşımaması nedeniyle, adayların yeterlilik değerlendirmeleri geçerli kabul edilmiştir. Ayrıca, belgelerin noter onaylı suret veya asıl suret olarak sunulması kuralına uygun hareket edilmesi, komisyonun denetim yetkisini gerektiği şekilde kullandığını göstermiştir.

Kurul, ihale komisyonunun hem belge talebi hem de bu belgelerin usule uygun değerlendirilmesi süreçlerinde ilgili mevzuatla tam uyum içinde hareket ettiğini tespit etmiştir. Sunulan belgelerin doğruluğu, doğrulanabilirliği ve şekli uygunluğu titizlikle incelenmiş; belgelerin resmi kaynaklardan teyit edilemediği durumlarda dahi mevzuatın kimin için, ne zaman belge isteneceği yönündeki hükümleri doğrultusunda işlem yapıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu çerçevede itirazen şikayet başvurusu reddedilmiş ve ihale sürecinin hukuka uygun şekilde yürütüldüğü karara bağlanmıştır.


Bu içerik, ilgili kararın genel çerçevesini ve Kurul değerlendirmesinin ana hatlarını açıklayıcı nitelikte sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Metin, kararın tamamının yerine geçmez ve bağlayıcı veya nihai bir hukuki değerlendirme olarak kabul edilemez.
Burada yer alan açıklamalar, yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, yapılacak değerlendirmelerde kararın aslı ile dayandığı resmî metinlerin esas alınması gerekmektedir.

Bu karar ve değerlendirme çerçevesinde görüşlerinizi paylaşabilir, farklı yorum ve yaklaşımları tartışmaya açabilirsiniz.